Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky, pozřebovala bych poradit. Mám 2holky, jedna bude mít 4,druhá má rok apůl a strašně se hádají o hračky. jedna si něco vezme, druhá ji to bere a samozřejmě začne boj:řvaní, ječení, vztekání, no děs. sou schopné se kvůli tomu hádat i půl hodiny. když mezi ně vkročím a zastanu se jedné, druhá začne ještě víc, když ji podám druhou hračku s tím že ta si to vzala první, nepomáhá to. vždycky to chcou zrovna obě. ostatní mi radí nech je at se srovnají, ale oni se nesrovnají a skončí to mlácením a pláčem. nechci ustupovat jen té mladší, jsem hodně lítostivej člověk a je mi jich líto. jak to děláte vy? děkuji za názory
Usměrňuju rvaní se, ale nedělám rozhodčího, kdo co měl první atd, to se musí naučit sami mezi sebou
Mladší je celkem dráče, takže už je schopen celkem efektivně staršího přeprat, starší už je zase omezený tím, že ví, že nesmí (ale stejně mladšímu občas naplácá), takže síly vyrovnané a musí se naučit určitému soužití, to bych jim musela za zadkem stát furt a hlídat jak ostříž
Když už to překračuje únosnou mez… oznámím, že si budou hrát spolu, nebo vůbec. Párkrát jsem hračku zabavila (řvaly obě
) a od té doby se raději domluví. Případně když vidím na čí straně je pravda, snažím se oběma vysvětlit jak situaci řešit. Když nevím, nepátrám, páč bych se stejně nedopátrala a řeším právě stylem „spolu nebo nic.“
Buď neřeším (teda mám dva kluky 3roky a rok
) vůbec, ať se „porvou“ sami, případně řeknu staršímu, ať mladíšmu hračku, kterou od něj chce, za něco vymění (naštěstí to chápe, ale i tak se mladší někdy nedá a chce přesně tu, co má v ruce
)… A když už mě vytočej, vynadám jim oběma a hračku zabavím a nemá ji ani jeden… ![]()
Ahoj, u nás platí, že „z ruky se nebere“, takže záleží, kdo měl hračku první. Neberu ohledy, že mladší je mladší, platí to pro obě. Případně hračku seberu a nemá ji nikdo.
Nejdřív zkusím starší vysvětlit, že se má s mladším o hračky dělit, že je už velká a chytrá. Když nepomůže, posbírám hračky, schovám je a nechám děcka zuřit.
Pokud musím zakročit (moc velký řev
), tak hračku dostane ta, která si ji vzala první a druhé nabídnu jinou. Pokud ale rozbroje pokračují, hračka se zabavuje
Už to holky mají vcelku naučené a většinou se domluví, protože je to lepší než zabavená hračka. Případně občas ta starší oblbne mladší a vytouženou hračku s ní za něco vymění ![]()
@AdaNaty buď ráda, že se rvou. já mám chlapečka20m a holčičku 3 a půl…no a mlafšé má jednoznačně navrch. starší ve chvíli, kdy jí mladší ubližuje, nebo sebere hračku, začne ječet, nijak se nebrání, jen ječí a brečí.. to se mladšímu samozřejmě šíleně líbí a ještě přitlačí…říkám jí, neječ a odstrč ho, seš větší.. ne, jen brek…
@aničkakytička píše:
@AdaNaty buď ráda, že se rvou. já mám chlapečka20m a holčičku 3 a půl…no a mlafšé má jednoznačně navrch. starší ve chvíli, kdy jí mladší ubližuje, nebo sebere hračku, začne ječet, nijak se nebrání, jen ječí a brečí.. to se mladšímu samozřejmě šíleně líbí a ještě přitlačí…říkám jí, neječ a odstrč ho, seš větší.. ne, jen brek…
Tohle je u nás občas taky, staršího jsem od doby, co mladší přišel domů z porodnice, učila, že miminku nesmí ubližovat a on má strach do něj žďuchnout i teď… Aby nedostal vynadaný, takže mladší se toho naučil celkem solidně využívat… ![]()
No tak za odpoledne to bylo asi 6krát, o kočárek, panáčka na stavění, už jsem byla utahaná z toho, tak jsem zavřela dveře od pokoje a šla vedle at si to vyřeší spolu, řev jako když někoho vraždí. no uvidíme co dál. ale zas za chvilu jsou jak milius a dovedou si občas spolu hezky hrát, a jedna druhou brání, no asi je to normální, kdyby aspoň u toho tak neječely,
s dětma je sranda
@kate02 tak u nás to není z tohohlůe důvodu, klárka je taková opatrná odjakživa, prostě jí vyhovuje, být za chudinu, ab yjí maminka musela vysvobozovat…je prostě taková, snad z toho trochu vyroste..
@AdaNaty píše:
No tak za odpoledne to bylo asi 6krát, o kočárek, panáčka na stavění, už jsem byla utahaná z toho, tak jsem zavřela dveře od pokoje a šla vedle at si to vyřeší spolu, řev jako když někoho vraždí. no uvidíme co dál. ale zas za chvilu jsou jak milius a dovedou si občas spolu hezky hrát, a jedna druhou brání, no asi je to normální, kdyby aspoň u toho tak neječely,s dětma je sranda
u nás dneska taky šílenej řev, já byla naštěstí dole u pračky, tak tam šel muž a řkal, že původ jekotu neodhalil. ![]()
A taky se k sobě dokážou chovat moc hezky, to považuju za důležité, že v zásadě se mají rádi ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.