Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, máte některá děti s necelým dvouletým rozestupem? Synovi je 14měsíců a já otěhotněla. Nevím jaké je dvouleté dítě, čemu rozumí a jak poslouchá.1.kluka jsem kojila po hodině a půl takže jsem měla frmol. Představa, že bych do toho měla ještě zabavovat druhé dítě je děsivá. A další otázka, máte některá zkušenost s interupcí? Děkuji za odpovědi.
Myslím, že nebylo moc vhodné (pro místní matky
) kombinovat tyto dvě otázky
Bude mela..
Odpověď teda ale nemám na ani jednu…první si nedovedu ani představit, leda tak s hrůzou postavenými vlasy a druhou radši ani nechci pomyslet ![]()
Já otěhotněla po třinácti měsících
jinak asi jsi dotaz napsala dost neštastně ted se tu do tebe pustí, s interupcí zkušenost nemám, bylo to chtěné těhotenství, zvládnout se to určitě dá ![]()
Mám děti 22 měsíců od sebe a neměnila bych. Je to bezva. Mladší celý den čučela, jak si hrajem se starším. Kojila jsem taky často, ale malá měla tucha, že není čas, tak byla hotová do 5-10min. Starší to ani nezpozoroval, že kojím. Hodně mi pomohla panenka, o kterou se mladší stara, taky kojil, takže se tím zabavil. Jinak šátek, bez toho bych asi byla v Bohnicích.
@Cikis - já to takhle dokonce plánuju, kamarádka otěhotněla ve 4 měsících malého a taky zvládá! já bych se toho nebála!
@RyBANA píše:
Myslím, že nebylo moc vhodné (pro místní matky) kombinovat tyto dvě otázky
Bude mela..Odpověď teda ale nemám na ani jednu…první si nedovedu ani představit, leda tak s hrůzou postavenými vlasy a druhou radši ani nechci pomyslet
Tak se dráždí had bosou nohou
![]()
Hele, když máš děti dvě, tak se vše zvládá mhonem líp a rychle, než když máš děcko jedno. neřešíš každý prd a umíš si vše líp rozganizovat. Já při prvním dítku nestíhala nic, doma jak v tanku, mastné vlasy 360 dní v roce
Při dvou dětech mám doma naklizeno, denně uvařeno a stíhám 10× tolik než jako jednomatka. Já na interupci byla ve 12 tt, ale kvůli absenci srdeční akce miminka a doufám, že tenhle zákrok už nikdy nebudu muset podstoupit ![]()
Rozdíl mám 26m, teď budu mít 17m. U dvouletého rozdílu jsem furt poslouchala, jaký to musí být masakr, ten se kupodivu nekonal ![]()
Starší je trochu pomalejší, takže teprve v těch 2letech se učil malilinko mluvit, na nočník už teda zvládal na čurání přes den, sám se najíst maximálně rukou.
Taky býval kdysi prsomil, druhorozený byl úplně jiný, kojil se krátce, spíš mě štvalo, že u prsa neusíná, protože jsem nevěděla, jak ho jako mimino uspat. Ale našli jsme si svoje fígle.
Spal se mnou do 6m v posteli, což hodně pomohlo mému fungování přes den, v noci jsem jen vytáhla prso a spala dál, tudíž žádné děsné únavy a vyčerpání se nekonalo, samozřejmě třeba krom nemocí, dvě malé nemocné děti jsou malinko masakrozní, ale zas to trvá jen pár dnů.
Je tu spousta holek, co má rozdíl 2roky a míň, dobrovolně
Není to nic děsného, jen k tomu člověk musí přistupovat s otevřenou myslí a neupínat se na nějakou dokonalost, na poučky, co jen znesnadňují život. Pohled na to, jak už si pak třeba v roce mladšího spolu krásně hrají, ten je naprosto super ![]()
Zvladnout se to da urcite. Vzdyt ve vetsine zemich to je nejcastejsi model. Rozdil 3 roky a vic je spis cesky model a to z duvodu takto dlouhe rodicovske.
Rozhodne bych ale zapracovala na samostatnosti starsiho synka. Pises zabavovat dvulete. Ja ma treba 17 mesicniho syna a ten si od roka vydrzi hrat hodiny sam. Prace maminky neni dite zabavovat. Vetsi sluzbu mu udelas, kdyz ho nechas, at si najde zabavu sam. Podporujes tim jeho samostatnost, predstavivost a hlavne to pak budes mit s dvemi detmi o to lehci. ![]()
Jedna kamarádka přes fb, má děti po roce. úplně si pamatuju, jak byla loni (než se malej měl narodit) hrůzou bez sebe, jak zvládne. zvládá to levou zadní
.
Taky mám děti necelé dva roky po sobě, když se na to podívám zpětně, tak nechápu, jak jsem to mohla vydržet a zvládnout
, ale tenkrát mi to tak nepřišlo. Ale děti jsou si blízko, neměnila bych.
Bude to dobré, neboj. ![]()
Já mám děti od sebe 19 měsíců a zatím je to super..a těším se až si spolu vyhrajou, mimi má 14 dní, tak si ještě počkáme ![]()
Na interupci jsem byla a už nikdy víc ![]()
Já mám 9 měsíčního kluka a taky jsem ho kojila po hodině a půl…a měl prdy a nespala jsem pořádně 3 měsíce…a až se narodí druhé bude mu rok a 4 měsíce…a pochybuju, že bude sám šlapat na procházky, takže si lámu hlavu, jak vzít oba s sebou už teď…a nikdy by mě nenapadlo, PŘI POHLEDU na syna, jak bych mohla to druhé zabít???
děti jsou dar…a ikdyž se z toho asi upřímně poseru a budu silama na dně…jdu do toho a chci, aby děti byly šťastný…však miminka nebudou věčně!!! zapoj srdíčko a nemysli na to, že by sis to druhé nenechala…
přimlouvám se ten malej život v tvým bříšku…jednou budeš šťatná, že si tu blbost neudělala ![]()
@Cikis Já jsem otěhotněla, když byl dceři rok. Taky jsem z toho měla strach, naštěstí u mě platilo, co se říká - že druhé dítě bývá hodnější. Teď holky mají necelé 4 a 2 roky, už si spolu krásně vyhrají. Občas sice proběhne nějaká šarvátka o hračky, ale jinak super ![]()
No tak to jsem nečekala. Omlouvám se teda za ty dvě spojené věci. Tak teď jsem celkem na vážkách. Děkuji za odpovědi. Jsem zvědavá co na to manžel. Oba jsme se totiž hned shodli, že ještě chvíli počkáme, ale teď teda nevim.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.