Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko,
já to dokonce plánuju mít děti brzy po sobě. Matýskovi je 8 měsíců a už čtvrtý cyklus se snažíme mu vyrobit brášku nebo sestřičku. Bohužel se nám to opět nedaří ![]()
Takže buď ráda, že jsi bez problémů otěhotněla a neboj, zvládneš to ![]()
Jednou budeš ráda, že máš děti tak blízko od sebe a že si spolu hezky pohrají.
@Scarlett2011 píše:
Prodava se preci sourozenecky kocarek.
Ja ziju v Anglii a kdyz jdu na prochazku, tak tech sourozeneckych kocarku potkam i 20. Tady je totiz rozdil 2 a mene opravdu bezny.
Jo jo, taky ho možná budeme řešit. Ale asi bysme jen ke stvájícímu koupily podvozek na dvojčata a bylo by to ![]()
Mám děti 2 roky od sebe a taky neplánovaně. Napřed to byl pořádný šok (to asi zrovna prožíváš teď), taky mě napadla interupce
, ale jen na chvilku. Prcek mě v těhotenství kopal do břicha (přesně výška přebalováku), skákal po mě, tahala jsem ho po schodech, v porodních bolestech, kt mě dostaly na kolena, tak na mě hupsnul a začal zpívat vraný koně a rajtovat na mě!
Miminko se narodilo, nespalo, pořád plakalo, venku byla zima a brzy tma a noci jsem trávila v koupelně na vaně a asi to byla nejnáročnější zima mého života (nepíšu nejhorší!!!
) Leden mi přišel jako sen - začaly se prodlužovat dny a občas vykouklo i sluníčko. Nejhorší bylo to, že prcek byl takový uplakánek - zlomilo se to v 8. měsíci.
Takže shrnutí - žádný med to nebyl, ale kdybych stála znova před rozhodnutím, tak se rozhodnu stejně! Teď mám 2 krásné kluky, kt si začínají spolu hrát a u mladšího mám občas strach o život (když ho starší začne mydlit).
Je mi líto, že se to nepovedlo až po 3 letech, ale což nadělám. Vyčítat to můžu tak leda nám, prcek za to nemůže. Holt se nemohl dočkat a chtěl k nám co nejdřív! ![]()
Ty máš velkou výhodu, že se ti miminko narodí do léta a budete moct být se starším na hřišti a mezi dětmi ![]()
Hlavu vzhůru, až přejde prvotní šok, tak uvidíš, že se začneš na mimi těšit a že to spolu všichni zvládnete na jedničku!
Ještě - kamarádka má druhou holčičku a já říkám, že neví, co to jsou 2 děti. Od začátku spinká celou noc, přes den spinká tak, že jí musí budit na baštu, když nespinká, tak kouká kolem a usmívá se. Ještě jsem jí snad nikdy neslyšela ani zaplakat. Tak třeba budeš mít takhle hodnou berušku ![]()
Já se na druhého prcka moc těším sice rozdíl 28měsíců ale myslím že to tak bude super i teď by mi druhé nevadilo protože Tomík je zlatý sice má období vzdoru na noční se mu nechce ale rozumí a začíná pěkně mluvit a to si myslím že je dost důležité aby poslouchal ne to jestli čůrá do plíny nebo na nočník i když do dubna než se narodí druhé miminko by mohl začít chodit na nočník
o potratu jsem neuvažovala ani vteřinu brrrr
![]()
@Katka86 píše:
Tak se dráždí had bosou nohou![]()
Hele, když máš děti dvě, tak se vše zvládá mhonem líp a rychle, než když máš děcko jedno. neřešíš každý prd a umíš si vše líp rozganizovat. Já při prvním dítku nestíhala nic, doma jak v tanku, mastné vlasy 360 dní v roce![]()
Při dvou dětech mám doma naklizeno, denně uvařeno a stíhám 10× tolik než jako jednomatka.
Až na to uklizení to mám stejně. Ale neuklízím z pohodlnosti, ne z nedostatku času. Ale zase mám asi 10× víc příspěvků na emiminu, než jsem stihla jako jednomatka. ![]()
Mě teď dostala maminka jedné mé kamarádky, když mi řekla, že měla holky rok od sebe, hned mě napadlo, jak to asi zvládala, a ona se jen usmála a řekla: mě to bavilo ![]()
Porodních bolestech, kt mě dostaly na kolena, tak na mě hupsnul a začal zpívat vraný koně a rajtovat na mě!
brečím smíchy
![]()
@marketa612 píše:
Porodních bolestech, kt mě dostaly na kolena, tak na mě hupsnul a začal zpívat vraný koně a rajtovat na mě!![]()
![]()
brečím smíchy
![]()
Teď už se tomu taky směju, ale tenkrát mi moc do smíchu nebylo!
![]()
Mám děti 22 měsíců od sebe, nejdřív šok, ale ono to starší dítě do porodu dost dospěje, já jsem spokojená, kdybych věděla, že to bude takhle v pohodě a super a nebyla bych po císaři, šla bych do toho plánovaně a dřív
A hlavně, víš, že budeš rodit +-v ten a ten měsíc a do té doby se můžeš snažit dítě v určitých věcech osamosatnit. Já se dost upnula na to, aby syn neměl plíny, což se mi povedlo a od 20 měsíců je úplně bez plín (teda ne úplně, má plínu na noc)a už dřív byl bez ní doma. Všechno jde, jen se neděsit dopředu ![]()
S interupcí neporadím.
@Anonymní píše:
Tak tohle je super napsané. Taky si to mylsím, sama vidím, jak se mi zlepšuje režim dne s jedním a po jejím narození to byl děs. PRostě člověk musí a taky si myslím, že větší se víc zabaví spolu.
Na co ale myslím furt je, že svého nynějšího syna miluju. A vím, že bych na něj musela být přísnější a to kvůli tomu, že by ještě neměl takový rozum. A to nechci. Takže jestli mě někdo pochopil tak že ho dráždím, tak mě pochopil špatně. Nemohla bych s ním dělat to co dělám teď-jsem jen jeho.Je to můj svět. Až bude starší tak bude mít už kamarády-školku a já budu moct dát tu samou lásku i tomu druhému-aspoň dopoledne.Ale jak říkám, mám ještě chvilku čas tak musím hooodně přemýšlet-děkuju za reakce
@Cikis láska se násobí a pro dítě je určitě přínonější se se sourozencem dělit o věci atd. naučí se to takže to pro něj nebude později problém nechápu jak takhle můžeš uvažovat
ať je jedno dítě nebo ať je jich 10 všechny budeš mít ráda stejně to říkám aspon za sebe druhé dítě miluji hned od začátku co se mi uhnízdilo v bříšku ![]()
@Cikis píše:
Na co ale myslím furt je, že svého nynějšího syna miluju. A vím, že bych na něj musela být přísnější a to kvůli tomu, že by ještě neměl takový rozum. A to nechci. Takže jestli mě někdo pochopil tak že ho dráždím, tak mě pochopil špatně. Nemohla bych s ním dělat to co dělám teď-jsem jen jeho.Je to můj svět. Až bude starší tak bude mít už kamarády-školku a já budu moct dát tu samou lásku i tomu druhému-aspoň dopoledne.Ale jak říkám, mám ještě chvilku čas tak musím hooodně přemýšlet-děkuju za reakce
Já jsem tedy se starším dělala dál, to co jsem s ním dělala do porodu. Mladší jsem vrzla do šátku, šli jsme na výlet, na hřiště, na kroužky. I na plavání - udělala jsem jí piknik na břehu, čučela na nás. Od půl roka jsem měla na tu půl hoďku studentku na hlídání.
@Cikis měla jsem na začátku stejné pocity, výčitky vůči malé…přešlo to
zvykne si, a milovat budeš obě stejně, neboj…
@Cikis Ono dokud to nezažiješ, tak nepochopíš, že mateřská láska se nedělí, ale násobí a obě děti budou tvůj svět a mimino stejně pořád spí a neomezuješ se nějak extra v činnostech se starším a nikdy nezapomenu tu radost syna, když poprvé uviděl ségru a do teď na ní nedá dopustit. Měla jsem z toho taky strach, ale ten strach porodem zmizel, jak mávnutím proutku. Je to prostě fajn, ale přesvědčovat tě nebudu, to prostě musíš sama zažít.
A já nemám hlídání ani na jedno dítě, naši měli syna snad 5× a tchánovci jsou daleko a tchán po mrtvici, takže ti jsou úplně mimo a i tak bych neměnila. ![]()
@Kapřík90 píše:
@Cikis láska se násobí a pro dítě je určitě přínonější se se sourozencem dělit o věci atd. naučí se to takže to pro něj nebude později problém nechápu jak takhle můžeš uvažovat![]()
ať je jedno dítě nebo ať je jich 10 všechny budeš mít ráda stejně to říkám aspon za sebe druhé dítě miluji hned od začátku co se mi uhnízdilo v bříšku
Nechápeš, protože už druhé máš a víš že ho miluješ. Ale pro mě je teď jen ten jeden.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.