Druhé dítě, nebo kariéra?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
fayinka
22.11.12 23:08

Já děti ještě nemám, ale s bráchou jsme o 5 let. Já 27 let a on 22. Máme krásný vztah už od dětství, tak bych se nebála ani 4letého rozdílu a dodělala projekt! Pokud nemáš problémy s otěhotněním, tak bych to neřešila! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5473
22.11.12 23:14

Těžko říct, to je fakt o povaze, jak si děti porozumí v dospělosti (často se pak konečně začnou brát ti sourozenci hodně od sebe), a v dětství hraje roli asi každý rok navíc. Já mám 2 starší bratry, dokud byl ten starší (5 let ode mě) ještě „dítě“, tak jsme byli už vlastně taková malá parta a hodně toho hlavně o prázdninách na vsi podnikali, v jeho pubertě už to byl velký věkový rozdíl, skoro na úrovni dospělý- dítě.
Na tvém místě bych to už asi nehrotila, úplně malý věkový odstup se vám už nepovede (manžel neměl dělat fóry), takže bych radši šla do toho projektu (zdá se mi, že bys ráda, bavilo tě to a to je v pořádku) a dítě nechala na pak, resp. na dobu blížící se konci projektu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
22.11.12 23:14

Tak my se segrou jsme o 7 let a už ted vím, že nechci děti po tolika letech… :? asi bych dost zvážila jak moc finančně si přilepšíš, protože jestli jen „obyč“ platem, dala bych asi přednost miminku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.12 23:24

Ja bych chtela druhe dite. Male je tet 14mesicu a byly by o 2 roky. Ale pritel nechce, nejsme na tom financne moc dobre a je mi teprve 20 :P a ve 24 letech jit do prace a mit 2 deti a materstvi za sebou to nee.

• Citovat
  • Upravit
627
22.11.12 23:44
@slunicko83 píše:
@ruzovasrnka ahoj, no nelehká situace to je teda… No 4 roky jsou mezi dětma dost, ale zase já jsem s bráchou jen 2 roky a stejně jsme si nerozumněli..takže to máš jedno :) Ono každej věk se časem tak nějak smaže, akorát to dětství je naprd.. Jde o to, že když bys šla na MD a přišla o tu práci, jak moc tě to bude mrzet a bolet. Podle toho bych se rozhodovala..pokud už bych na takhle dobrou práci a dobře placenou nemusela narazit (s dvěma dětma), tak bych možná dala přednost práci a druhé mimi bych měla po těch 4 letech. Ono sice píšeš, práce bude, děti jsou jen jednou, ale já bych to možná viděla i naopak :) Děti budou, takhle dobrou práci pak s více dětma už nemusíš sehnat :) tak snad jsem ti trochu pomohla :)

chtela jsem napsat uplne to same!!! ja teda druhe nechci vubec ale chlap do me porad sije :zed: ale pokud ume druhe tak az tak za 8let az mi dcera bude chodit do skoly a ja budu treba mit potrebu zase drzet miminko ;) driv ani nahodou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
23.11.12 00:03

Ahoj holky, díky všem za reakce, moc jste mě potěšily, hlavně tím, že většinou píšete že 4 roky nejsou tolik, aby si děti nemohly rozumět :kytka: Je fakt, že práce mě baví, hlavně je to práce, která by se dala dělat i se dvěma dětma (pevná pracovní doba, celkem tolerují absence, když třeba dítě marodí), z pohledu financí sice žádná sláva, průměrná mzda, i když v našem rozpočtu je to znát, spíš to řeším z pohledu věkového rozdílu dětí a je fakt, že mám obavu, aby si to tatínek zase náhodou nerozmyslel (jak píše Gladys, v tomhle je vážně na pěst :zed: Ale pomohly jste mi, už jsem stejně téměř rozhodnutá, že se snažení ještě o rok a kousek posune, budu muset stále připomínat, že mám „slíbeno“ :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
23.11.12 04:54

@ruzovasrnka tak jestli máš takhle dobrou práci, byla by škoda o ni přijít, dneska je v tomhle ohledu těžká doba. A co se týká věkového rozdílu mezi dětmi, žádný ti nezaručí, že se budou sourozenci milovat. Je to o povaze, o přístupu, o výchově. Já jsem s bráchou o 16 měsíců, jako malí jsme si vyhráli, v pubertě jsme se pravidelně vraždili a rozumět si začali až tak od 16 let výš. Moje dcery jsou tři roky, ta starší strašně žárlila, přestala s tím až v dospělosti. Kamarádka má syna o šest staršího než dceru a ti jsou naopak ukázkoví, přestože byl jako jedináček dost rozmazlený, od chvíle, kdy se mu naordila ségra, se z něj stal ukázkový „starší brácha“ a nebyl žádný problém, dneska už jsou oba dospělí. Jiná kamarádka měla kluky necelé dva roky a ten starší toho mladšího neuvěřitelně terorizoval… Je to prostě „kus od kusu“. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
23.11.12 07:10

život si stejně udělá svoje

Podobnou situaci jsem řešila před několika lety. Do práce jsem šla, když bylo malému 15 měsíců. Kvůli „kariéře“ jsme s druhým mimčem chtěli počkat. Mám mezi dětmi více než 7letý rozdíl, takže 2 jedináčky. No, a o práci stejně přijdu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
23.11.12 07:49

No já myslím že odstup je úplně fuk. Mám brách mladšího o 11 měsíců, pak 5let a další o10 a 11let. S těmi staršími si rozumím nejvíce. Já mám mezi dětma rozdíl 14let. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.12 08:10

No tak já blbka čekala s otěhotněním až po smlouvě na neurčito a sotva jsem došla na mateřskou, začalo se porpouštět, když měla malá dva roky, bylo mi naznačeno, že by bylo vhodné ještě další dítě - navázat mateřskou, abych o práci nepřišla…chtěli jsem dvě, tak jsem do toho šli, vyšlo to. Jenže syn má rok a zase je tu informace, že to není jisté, zda se budu moci vrátit… :zed:

Takže se jen modlím ať se ta situace vylepší, po mateřské na pracák bych fakt nechtěla…

• Citovat
  • Upravit
kvetinka56
23.11.12 12:50

Ja bych nejdriv dokoncila ten projekt, 5let podle mne neni az tak velky rozdil. Je pravda, ze je to pro rodice v mnohem jednodussi, kdyz maji deti brzo po sobe, ale skvely vztah deti to nezaruci. Kdyz se muj mladsi bracha narodil, bylo mi a sourozencum v tu dobu 9, 13, 15 a 18 let, a mame vsichni vzajemne moc dobry vztahy, i ten nejmladsi s temi starsimi. Takze o veku to opravdu neni. Jak psala Gladys, spis o povaze, vychove a jinych okolnostech.
Ja mam ted aktualne temer 3letyho kluka a jdu po rodicaku do prace (az nejakou najdu). Taky jsem nechtela moc velky vekovy rozdil, ale jinak to bohuzel nejde. A taky manza zatim o dalsim nechce slyset, snad ho do dvou let ukecam :lol:

• Citovat
  • Upravit
295
24.11.12 12:11

No abyste pak ještě nějaké druhé měli. Známá tak dlouho odkládala, až v práci dokončí tohle a támhleto, stále se objevovaly nové důvody (i finanční) proč ještě zůstat v práci až nakonec druhé neměli…byli už zajetí a „pohodlní“ a už se jim do toho druhého ve finále nechtělo. Já jsem také přerušila kariéru, druhé mimčo se nezadařilo napoprvé, tak jsou mé děti o tři roky od sebe. Pro mě by bylo nepředstavitelné se vrátit třeba na jeden rok do práce a pak zase odejít na mateřskou - ve chvíli kdy se vrátím do práce už ji nebudu chtít opět přerušit, ale můžeš to mít jinak.
Jinak s tím věkovým odstupem má Gladys pravdu - jsem s bratrem rok a půl a nerozumíme si (i když jako malé děti jsme si spolu rádi hráli). Muž je se svým mladším bratrem o šest let a mají moc hezký vztah - záleží hodně na výchově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.12 07:37

Vzhledem k tomu, že jsem s jedním malým dítětem hledala práci pomalu rok, tak bych do druhého dítete nešla. práce bohužel ubývá a bohužel nás živí.
jen dodám, že mám slušnou praxi v účetnictví, umím dobře exel atd..ale prostě pro matky s detma není nic.
takže rozhodnutí je na vás.

• Citovat
  • Upravit
359
30.12.12 07:40
@slunicko83 píše:
@ruzovasrnka ahoj, no nelehká situace to je teda… No 4 roky jsou mezi dětma dost, ale zase já jsem s bráchou jen 2 roky a stejně jsme si nerozumněli..takže to máš jedno :) Ono každej věk se časem tak nějak smaže, akorát to dětství je naprd.. Jde o to, že když bys šla na MD a přišla o tu práci, jak moc tě to bude mrzet a bolet. Podle toho bych se rozhodovala..pokud už bych na takhle dobrou práci a dobře placenou nemusela narazit (s dvěma dětma), tak bych možná dala přednost práci a druhé mimi bych měla po těch 4 letech. Ono sice píšeš, práce bude, děti jsou jen jednou, ale já bych to možná viděla i naopak :) Děti budou, takhle dobrou práci pak s více dětma už nemusíš sehnat :) tak snad jsem ti trochu pomohla :)

souhlasím! v dnešní době dobrá práce nevisí na hřebíčku. a bohužel práce tě živí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
10.1.13 10:06

Tak na mě ten chtíč mít druhé již dolehlo :).Jsme živnostník, takže jsem nepřestala podnikat ani při narození prvního a neplánuji přestat podnikat ani při narození druhého. Přestal jsem si i dobrovolně platit nemocenské, aby mi nárok na mateřskou nebránil v práci. V dnešní době jde skloubit jak mimi, tak i práce ;).Jsem spokojená a už se nemůžu dočkat až příjde i druhé na svět a budu mít více starostí a ten adrenalin :))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin