Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Myslím, že se toto ve stylu lege artis v pohodě vyléčí antibiotiky. Nejsem si jistá, že je to 2.stádium boreliózy. Před 20ti lety jsme měly tento typ fleku doma oba, dostaly jsme ATB a myslím, že to nezanechalo žádné následky (nic nepociťujeme). Flek obrovský, bílý s červeným lemem a kůže jakoby houbovitá. ![]()
No a jak dlouho je to to od toho klíštěte? Pokud máš erythemu migrans, je to určitě první stádium, které lze v pohodě zaléčit atb. Skvrna se může objevit v rozmezí cca 4 - 21 dnů.
Ta skvrna by se vam neudelala po par letech, ta se udela do par tydnu. Mohlo vas neco kousnout ted v lete. Pokud mate boreliozu v prvnim stadiu, tak se to jeste da poznat z Western blot testu (je teda dost vysoka sance). Pokud ji mate ale v chronickem stadiu, tak uz tezko.
Tak jako tak, doporucuji aspon mesicni kuru ze stetky soukenicke, western blot test a minimalne 6T kuru ATB.
Vice se o tom taky dozvite na borelioza.cz
Myslim, ze jsi trochu mimo.
Kliste jsi mela pred par lety, to bys po nem ted rozhodne flek nenasla. Diagnozu jsi urcila sama, hned druhy stupen.
Nejsi jedne z tech, kterym tu kazdy den zivot visi na vlasku?
@Halamka píše:
Kliste jsi mela pred par lety, to bys po nem ted rozhodne flek nenasla. Diagnozu jsi urcila sama, hned druhy stupen.
Nikdo se o tvé, zajisté velmi odborné, posudky osobnosti člověka neprosil. U lékaře jsem byla naposledy rovnou na operačním sále, takže nejsem ten typ, co navštěvuje lékaře několikrát měsíčně a vymýšlí si nemoci. Nejsem hypochondr, k lékaři chodím pouze na preventivní kontroly, nebo až už to skutečně „hoří“ a je to nezbytně nutné (za posledních 5 let jsem tam zavítala z vlastního přesvědčení 3×). A pokud tě to tak zajímá, ne, nejsem ani ta typicky fňukající chudinka, která chodí před rodinou, přáteli, známými a naříká, co mě trápí - naopak toto k smrti nesnáším a vyhýbám se nejen v rodině, ale i mezi přáteli tématům o zdravotních problémech (možná proto jsem se i zeptala tady a ne známých, kamarádů, rodiny). Boreliozu jsem měla před dvěma roky, bohužel jsem to včera zapomněla zmínit v tom stresu. O tom zapaření pod ňadrem jsem se zmínila ve stylu, že i to jsem jedno léto měla cca týden a tak jsem si myslela, že se jedná jen o zapaření. Pokud neumíš reagovat normálně, bez toho, aniž bys musela vytvářet konspirace o mém neexistujícím hypochondrickém sklonu, tak prosím diskutuj jinde, kde budou tvé postřehy s nulovou informační hodnotou přínosem.
![]()
Jinak se omlouvám VŠEM, jestli jsem se špatně vyjádřila, byla jsem ve stresu včera. Měla jsem boreliozu před dvěma lety, což jsem nezmínila. Lékařka mi tehdy dala na 10 dní silná ATB a tím to haslo. Ani kontrolní krevní testy nedělala. Před pár týdny jsem byla na sběru bezinek a od té doby mě svědilo pod ňadrem. Po několika týdnech se mi tam vyrojil ten typický flek a včera kousek od něj další. S ohledem na to, že mě po 1,5 roku doprovázely jiné komplikace (brnění v rukou, tlaky v hlavě, občasné motání - což jsem nijak s lékařem nikdy neřešila, nebrala jsem to za tak závažný problém, abych vůbec k němu došla), které sice nebyly časté, ale po přečtení různých článků včera večer mi to začalo dávat smysl. Tím, že se to od neděle celkově zhoršilo (přidala se celková slabost, nevolnost, hlavně bolest za krkem), jsem přisoudila tomu, jestli to nemůže být druhé stádium (špatně přeléčené boreliozy před dvěma roky) a že se to zhoršilo kvůli novému kousnutí před pár týdny (cca 4-5 týdnů).
Ale ono je to teď stejně už celé irelevantní. U lékaře jsem byla, mám nového, protože stará doktorka šla do důchodu. Divil se, že minule jsem dostala jenom antibiotika na tak krátkou dobu, ani mě neposlala znovu po několika týdnech na krevní testy. Říkal, že pokud se to u mě rozvinulo zcela (chronické stádium), neobjeví se mi to v krvi už vůbec. Pochopitelně se divil, proč přicházím s jistými projevy až teď (především brnění rukou, tlaky v hlavě, motání..), že to může mít spojitost, ale já je nepovažovala za nějak závažné, nejsem ten typ, co s každým píchnutím letí za doktorem, pokaždé jsem si ten „projev“ odůvodnila - málo tekutin, chybějící minerály, vitamíny. Přiznám se ale, že včera mě to celé vyděsilo, hlavně po přečtení několika článků. Každopádně mám nasazená dlouhodobě antibiotika, zítra jdu na krevní testy.
Tím bych to tedy asi uzavřela. Nejspíš bych ani toto téma nezakládala, kdyby nebylo pozdě večer a já měla možnost zajít k lékaři okamžitě a nemusela jsem čekat do rána. Jak píšu výše, já nerada cokoliv řeším s ostatními ohledně zdraví - už právě proto, za co mě tu dotyčná obvinila, aniž by mě vůbec znala - nerada přiznávám před ostatními, že mi není dobře, potažmo mě něco trápí a to jenom proto, abych se nemusela cítit divně, že si snad ztěžuji.
Děkuji těm, kteří dokázali dát objektivní komentář k mnou založenému tématu.
@Anonymní píše:
Nikdo se o tvé, zajisté velmi odborné, posudky osobnosti člověka neprosil. U lékaře jsem byla naposledy rovnou na operačním sále, takže nejsem ten typ, co navštěvuje lékaře několikrát měsíčně a vymýšlí si nemoci. Nejsem hypochondr, k lékaři chodím pouze na preventivní kontroly, nebo až už to skutečně „hoří“ a je to nezbytně nutné (za posledních 5 let jsem tam zavítala z vlastního přesvědčení 3×). A pokud tě to tak zajímá, ne, nejsem ani ta typicky fňukající chudinka, která chodí před rodinou, přáteli, známými a naříká, co mě trápí - naopak toto k smrti nesnáším a vyhýbám se nejen v rodině, ale i mezi přáteli tématům o zdravotních problémech (možná proto jsem se i zeptala tady a ne známých, kamarádů, rodiny). Boreliozu jsem měla před dvěma roky, bohužel jsem to včera zapomněla zmínit v tom stresu. O tom zapaření pod ňadrem jsem se zmínila ve stylu, že i to jsem jedno léto měla cca týden a tak jsem si myslela, že se jedná jen o zapaření. Pokud neumíš reagovat normálně, bez toho, aniž bys musela vytvářet konspirace o mém neexistujícím hypochondrickém sklonu, tak prosím diskutuj jinde, kde budou tvé postřehy s nulovou informační hodnotou přínosem.![]()
![]()
Jinak se omlouvám VŠEM, jestli jsem se špatně vyjádřila, byla jsem ve stresu včera. Měla jsem boreliozu před dvěma lety, což jsem nezmínila. Lékařka mi tehdy dala na 10 dní silná ATB a tím to haslo. Ani kontrolní krevní testy nedělala. Před pár týdny jsem byla na sběru bezinek a od té doby mě svědilo pod ňadrem. Po několika týdnech se mi tam vyrojil ten typický flek a včera kousek od něj další. S ohledem na to, že mě po 1,5 roku doprovázely jiné komplikace (brnění v rukou, tlaky v hlavě, občasné motání - což jsem nijak s lékařem nikdy neřešila, nebrala jsem to za tak závažný problém, abych vůbec k němu došla), které sice nebyly časté, ale po přečtení různých článků včera večer mi to začalo dávat smysl. Tím, že se to od neděle celkově zhoršilo (přidala se celková slabost, nevolnost, hlavně bolest za krkem), jsem přisoudila tomu, jestli to nemůže být druhé stádium (špatně přeléčené boreliozy před dvěma roky) a že se to zhoršilo kvůli novému kousnutí před pár týdny (cca 4-5 týdnů).
Ale ono je to teď stejně už celé irelevantní. U lékaře jsem byla, mám nového, protože stará doktorka šla do důchodu. Divil se, že minule jsem dostala jenom antibiotika na tak krátkou dobu, ani mě neposlala znovu po několika týdnech na krevní testy. Říkal, že pokud se to u mě rozvinulo zcela (chronické stádium), neobjeví se mi to v krvi už vůbec. Pochopitelně se divil, proč přicházím s jistými projevy až teď (především brnění rukou, tlaky v hlavě, motání..), že to může mít spojitost, ale já je nepovažovala za nějak závažné, nejsem ten typ, co s každým píchnutím letí za doktorem, pokaždé jsem si ten „projev“ odůvodnila - málo tekutin, chybějící minerály, vitamíny. Přiznám se ale, že včera mě to celé vyděsilo, hlavně po přečtení několika článků. Každopádně mám nasazená dlouhodobě antibiotika, zítra jdu na krevní testy.
Tím bych to tedy asi uzavřela. Nejspíš bych ani toto téma nezakládala, kdyby nebylo pozdě večer a já měla možnost zajít k lékaři okamžitě a nemusela jsem čekat do rána. Jak píšu výše, já nerada cokoliv řeším s ostatními ohledně zdraví - už právě proto, za co mě tu dotyčná obvinila, aniž by mě vůbec znala - nerada přiznávám před ostatními, že mi není dobře, potažmo mě něco trápí a to jenom proto, abych se nemusela cítit divně, že si snad ztěžuji.
Děkuji těm, kteří dokázali dát objektivní komentář k mnou založenému tématu.
Vůbec nechápu, proč se do mě tak pouštíš?? Přečti si svůj úvodní dotaz.
@Anonymní píše:
Ahoj, máte někdo zkušenosti s druhým stádiem boreliózy?Měla jsem pravděpodobně klíště (až dnes mi to teprve vše dochází) pod ňadrem a vydřela jsem si ho nejspíš podprsenkou, tak proto jsem onen večer na sobě nic neměla, když jsme se všichni kontrolovali po sběru bezinek. Problém je, že v tom místě jsem měla jen nějakou krupičku, svědilo mě to 1,5 týdne a já myslela, že jsem se jenom zapařila pod prsem, stalo se mi to pár let zpět v létě. Nekontroluji se pravidelně pod ňadry, zrcadlo v koupelně mám vysoko a kvůli toho, že mám fakt prsa obrovská, tak si pod ně bez zrcadla nevidím, takže při koupání „pod ně“ nekoukám. Tím, že mě to „zapaření“ přestalo svědit, jsem to brala za uzavřené.
Bohužel se mi poslední týden zhoršil zdravotní stav, je mi špatně od žaludku, bolí mě svaly, hlavně za krkem, cítím takovou celkovou slabost a tlak v hlavě, občas takové motání hlavy, že musím přivřít oči a zaostřit. Přisuzovala jsem to nachlazení, v sobotu jsme vystřídali hodně jeskyň, takže horko, zima, horko, klima v autě /teplotní skoky/. Jenomže se mi včera objevil nějaký bodanec kousek od bradavky a dnes večer se to ohraničilo do kolečka. V tu chvíli mi vše došlo a koukla jsem do zrcadla pod ňadro a tam kulatý, červený flek a uvnitř bledý. Borelioza. Jenomže mám příznaky druhého stádia a hrozně se bojím.
Zítra jdu okamžitě k lékaři.
Setkal se někdo z vás s druhým stádiem boreliozy, bude se to dát ještě nějak rozumně vyléčit?
Po Tvém vysvětlení beru, že jsi byla vystrašená a psala zmateně, po Tvém druhém příspěvku bych takto nereagovala. Takže tak… ![]()
@Halamka Já totiž nemám ráda na emiminu celkově ty konspirační teorie o člověku, které vznikají na nulovém základě. Omlouvám se, že jsem tak vyjela, ale tady jsem už trošku na to alergická, protože takové dohady o člověku jsou tady na denním pořádku, a to je příčina mnoha zdejších hádek.
Pravda je, že jsem vždy jenom jako divačka, ale u některých královen na odhad osobnosti člověka z pár slov, jsem vždy šokována - což není tvůj případ. Ve výsledku jsi toho nenapsala tolik, ale člověk už má tady takové tendence reagovat rázněji. Jsem tu skoro pět let, občas mi ruky píšou dřív, než hlava zchladne. ![]()
@Halamka píše:
A co třeba příspěvek formulovat takto (?):
Moc tvému příspěvku nerozumím.
Kliste jsi mela pred par lety, to bys po nem ted rozhodne flek nenasla. Diagnozu jsi urcila sama? Proč hned druhy stupeň?
A poslední větu si kompletně odpustit. případně: Neděláš si z nás legraci? nebo Tvůj dotaz mi nedává smysl.
Smírnější způsob komunikace by přispěl ke kultivovanějšímu obsahu e-mimina. ![]()
Ahoj, máte někdo zkušenosti s druhým stádiem boreliózy?
Měla jsem pravděpodobně klíště (až dnes mi to teprve vše dochází) pod ňadrem a vydřela jsem si ho nejspíš podprsenkou, tak proto jsem onen večer na sobě nic neměla, když jsme se všichni kontrolovali po sběru bezinek. Problém je, že v tom místě jsem měla jen nějakou krupičku, svědilo mě to 1,5 týdne a já myslela, že jsem se jenom zapařila pod prsem, stalo se mi to pár let zpět v létě. Nekontroluji se pravidelně pod ňadry, zrcadlo v koupelně mám vysoko a kvůli toho, že mám fakt prsa obrovská, tak si pod ně bez zrcadla nevidím, takže při koupání „pod ně“ nekoukám. Tím, že mě to „zapaření“ přestalo svědit, jsem to brala za uzavřené.
Bohužel se mi poslední týden zhoršil zdravotní stav, je mi špatně od žaludku, bolí mě svaly, hlavně za krkem, cítím takovou celkovou slabost a tlak v hlavě, občas takové motání hlavy, že musím přivřít oči a zaostřit. Přisuzovala jsem to nachlazení, v sobotu jsme vystřídali hodně jeskyň, takže horko, zima, horko, klima v autě /teplotní skoky/. Jenomže se mi včera objevil nějaký bodanec kousek od bradavky a dnes večer se to ohraničilo do kolečka. V tu chvíli mi vše došlo a koukla jsem do zrcadla pod ňadro a tam kulatý, červený flek a uvnitř bledý. Borelioza. Jenomže mám příznaky druhého stádia a hrozně se bojím.
Zítra jdu okamžitě k lékaři.
Setkal se někdo z vás s druhým stádiem boreliozy, bude se to dát ještě nějak rozumně vyléčit?