Dudlík

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6555
26.10.10 21:18

Dudlík

Ahoj všem.Mám třítýdenního novorozence, jsem prvorodička a ve všem mám pořádný zmatek :-)
Za prvé bych se chtěla zeptat na dudlíka - po návratu jsme z porodnice a probdělé noci jsme nasadili dudana a malej totální spokojenost.Já mám ale kolikrát výčitky, že ho tím dudanem odbývám ( asi mám pocit, že bych malého správně měla 24 hodin denně nosit a konejšit, nevím).Takže k otázce - kdyby miminku něco bylo,( třeba bolení bříška, hlad, bolest něčeho jiného, zima…), dudlíka by vyplivával popř. ani si nebral, ne? Bojím se, abych neodbyla nějakou bolístku malého tím, že mu narvu dudana…Zvlášt ted, má infekci na dvou prstíkách, doktor mi říkal, že ho to musí hrozně bolet, ale malej sice brečí, ale dudan ho uklidní, tak nevím…
Druhá otázka - jak rozvíjet už ted nějaké motorické či jiné vlastnosti? Vlastně jediné, co dělám, je že dávám malého na bříško, když je vzhůru a nebrečí…On pak otáčí ze strany na stranu hlavičku…
A ještě třetí - když sundám plínku, ještě chvilku čekám, jestli malej nečůrne, ale nic neudělá, ale jakmile jí dám pryč, malého omeju atd., tak spustí.Čůrání, kadění…jak tomu zabránit? Občas bych ráda měla něco v plínce a ne pořád na přebalováku :-) To můžem rovnou praktikovat bezplenkovou metodu :mrgreen:
Děkuji předem za rady pro nezkušenou vyjukanou šestinedělku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10052
26.10.10 21:25

myslím že když by ho něco bolelo určitě by ti to dal vědět, takže si užívej že máš hodný miminko:-)

pro takhle malý miminko jsi ty největší zábava, takže si ho třeba až bude vzhůru polož na předloktí, hlavičku máš v dlaních a povídej si s ním, on tě bude pozorovat a bude spokojený

s těma plínkama nevím, to asi nejde vychytat, třeba ho ta voda nějak nabudí k akci:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44174
26.10.10 21:25

Ahoj,

co se týká dudlíka, starší dítě ho dostalo už v porodnici. A potom kdykoliv na uklidnění. Neměla jsem pocit, že ho dudanem nějak odbývám nebo mu něco odmítám, zanedbávám, že bych nepoznala jiný problém. I když ze začátku jsem z toho byla taky pěkně vyjukaná :kytka: On totiž první 3 měsíce vyloženě prořval, ale potom se zklidnil. Dudlík mu neohrozil kojení ani jsme neměli problém se ho zbavit, v 10 měsících sám od sebe odložil.

rozvíjení dítěte - ve 3 týdnech to snad ani nijak cíleně nejde. Taky jsem položila pod dohledem na chvilku na bříško. Ve 3 týdnech můžeš tak ukázat nějaké chrastítko, pustit hrací strojek, ale miminko to ještě vnímat nebude. Neboj, nic nezanedbáš a poznáš správný čas, kdy dítko touží po aktivitě a poznání.

a třetí - u chlapečků je normální, že se často po rozbalení v momentě vyčurají. Občas se nám taky stalo, že vše skončilo mimo plenky. Bezplenkovou metodu jsem nepraktikovala, tak zkušenosti nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
26.10.10 21:27

Ahoj, nosit mimi na rukou celý den je šlechetná věc, ale neproveditelná :-) Ale názory na „míru“ nošení se různí. Já myslím, že lepší nenosit dítko na rukou permanentně, ale když už, tak se mu plně věnovat, než pronosit na rukou celý den a půlku času si říkat bože jak je těžký a ach jo, teď nemůžu dělat to a to. Kdyby mimi cítilo nepohodu, ozve se dudlík nedudlík :-) A s tím čůráním se nám stávalo úplně stejně, zato teď můžu mít tu jedn.podložku dva týdny a není tam ani flíček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
26.10.10 21:29

Ahoj,koukám,že jsi na tom podobně jako já :lol: Co se týče dudlíka,myslím,že žádné výčitky mít nemusíš,že ho odbýváš,kdyby jeho trápení bylo jo veliké,tak by to dudlík nezachránil.A konejšení 24h+neustále nošení by asi taky nebylo nejlepší,malej by si na to zvykl,a vyžadoval to.Tím neříkám ho nepochovat,když brečí.Na motorické schopnosti je asi ještě brzo,normálně poračuj v dávání na bříško,vše se ukáže časem.I když můj malej krásně pásl koníky,točil se na bříško,a že není podle tabulek usoudila dr až když se jí nepřitáhl do sedu.Jinak co se týče toho kadění a čůrání mimo plínku,náš koberec v ložnici by mohl vyprávět :lol: Malej to taky dělal,ale co má klasické příkmy,tak má tužší stolici,a už se nám to nestalo.Očas nás počůrá,ale ne tak často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351

Jo a jak říkají holky, dávej na bříško, mluv, zpívej, hlaď, moc víc vnímat nebude, ale zároveň bude za tyhle věci (možná krom toho bříška:) nejšťastnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
877

ahoj, mám dítko o pár měsíců starší, ale byla jsem si taky nejistá, tím se nestresuj :lol:

dudlík - kdyby mu bylo zle, tak ti ho vyplivne a bude vřeštět, jinka je jen ku prospěchu, že se mimi uklidní
rozvoj - teď ještě nic moc dělat nemůžete, je malý, mě hodně pomohla stará knížka Výchova kojence v rodině od Kocha, jenže nejde koupit, musela bys zapátrat v knihovnách. Tam je spoustu cviků po měsících.
plínka - to se nám stávalo párkrát ze začátku, nelepší je postupovat rychle - přední stranou utřít zadek a složit tu použitou plínku pod zadek, vzít novou, vyměnit ji a pak teprv krémovat, když je podložené tou novou plínou

Užívej si miminka, rostou bleskem ty děcka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
26.10.10 21:30

Já teda nejsem zastánkyně dudlíků.Připadne mi to nepřirozené.Malá má 2 měsíce a nedala jsem ji dudlík a ani ji ho nechci dávat.Bojím se,aby neměla předkus,špatně nesála a pak to odnaučování… :zed:
No a s tím čuráním.To nám dělala ze začátku taky,někdy se nám pokakala a počurala i 4× než jsme byli schopní ji zadělat plinečku :lol: A není to v rychlosti,ale tím nadzvedáváním nožiček :dance: Jakmile jsme ji nadzvedli nožičky,že pod ní dáme plinečku,tak hrc a kakanec byl na světě :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21491
26.10.10 21:42

ahojky,

dudlíka klidně dej. já ho dala Klárce cca v měsíci a Viktor ho dostal už v porodnici. prostě byl jinak neuklidnitelný. a je to lepší než aby si dítě cucalo palec - dudlíku se zbavíš, ale palec neodmontuješ ;-)

určitě nedoporučuju nonstop nosit. teď stačí, když budeš dávat na bříško a vykládat mu. za chvilku možná přidej jednu dvě hračky na pozorování. s klárkou jsme pak od 3 msíců chodily na kojenecké cvičení do mateřského centra a to bylo moc fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
26.10.10 21:42

1. já na dudlík nedám dopustit. První tři měsíce jel furt. Pak jsem to začala omezovaz- snažila jsem se uklidnit jinak, zabavit… Postupně byl jen na úplné krizovky. Od 6ti měsíců byl jen na spaní. Teď už ho sám odezdává po spaní.
Neboj, pokud by ho něco extra trápilo, tak bude řvát i přes dudlík. Dudlík spíš pomáhá jako první pomoc na uklidnění, aby byl čas řešit základní problém.

2. to bříško, od 6 ti týdnů byl na dece s hrazdičkou a mezi 2. a 3. m do nich začal třískat. HOdně na něj mluv, nos, ukazuj, aby měl podněty.

3. Buď ráda, že se vyčurá mimo plínku a je pak dýl suchu. Případně zkus pustit vodu nebo nějaký doprovodný zvvuk typu tsss ještě před tím, než tu plenku dáš definitivně pryč. Na vyvolání kadění může pomoct podržet nožičky u tělíčka nebo v klubíčku.

• Citovat
  • Upravit
misa.m
26.10.10 21:45

neboj se sladíte..chce to jen špetku trpělivosti a vnímat dítko, co mu vyhovuje a co ne. My nedudáme i když dudáka cpu. Musela jsem se smát tomu, co jsi psala o tom počurávání. To mi dělal malá taky. Teď už ne. Většinou ji přebalím před krmením, je to lepší. Zbytek řeš intuitivně. Přijde to samo uvidíš.

• Citovat
  • Upravit
misa.m
26.10.10 21:48

…jo a ještě…mám vyzkoušeno, že když něco opravdu moc bolí, nepřestane brečet. Jakmile je ticho, nic jí nechybí…spěchám proto ty překlepy :dance: užívej si mateřství a přeji pěkný večer Míša

• Citovat
  • Upravit
17180
26.10.10 21:53

dudlík - malá trpěla na koliky a bolení bříška a dudlík na tohle fakt nezabral takže v tomto buď v klidu. Měla ho furt kolem 4-5 měsíce jsem pomalu přestávala dávat přes den, prostě jsem jí ho vyloženě nervala do pusy (jinak by si ho vzala) pak jsem nedávala do kočáru, pak přes den vůbec a nakonec jsme někdy kolem 10. měsíce dospěli k tomu že ho má jen na noc. to má doteď ale zatím to neřeším.za sebe radím omezovat dokud nesedí, nevezme si ho samo, nikdy jsem nedávala na řetízek aby byl v dosahu apod. :wink: :wink:

A to že dcera je dudoun a kdyby mohla tak ho má v puse pořád i teď. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
26.10.10 21:54

Děkuji mockrát za rady..No my nošení moc nepraktikujem..Jj, pochovám si malého samozřejmě,ale nijak často, mluvím na něj, především, když je na tom bříšku nebo když ho chovám či kojím, ale jinak dávám po přebalení a nakojení do postýlky…Evidetně mu to vyhovuje, pustím kolotoč s hudbou a malej kouká na mantinely na postýlce a dudá…Chování tedy praktikujem jen málo,ne že bych se malého chtěla zbavovat, ale myslím si, že kdyby ho to v postýlce nebavilo, ozve se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
misa.m
26.10.10 22:06

určitě by se ozval, hlavně teď ti ještě hodně času prospí, já to teď řeším podložkou s hračkami, nebo lehátkem. Také nenosím, mazlíme se v sedě nebo v leže. To si většinou něco prohlížíme. Jsme 4,5 měsíce, ale nedonošené o 2 měs.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure