Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj maminky, mam takovy dotaz, neustale se s manzelem hadame ohledne bydleni, ja jsem pro byt, manzel pro dum, ovsem oboji jen na hypoteku. Bydlime u rodicu manzela v baraku, je to 3generacni dum, ja jsem vyrostla v byte, manzel v baraku, ale nemusime zde platit najem, ovsem mame byt 1+1, mame tu moznost si s babickou, ktera bydli nad nami prohodit byt za 2+1 a nejak to poupravit na 3+1 ( je docela veliky ). Mame male miminko a to bydleni v 1+1 je pro nas uz dost komplikovane, nemame nic nasetreno, ale manzel rika, ze ted budeme davat min. 8000 bokem na pozemek.. Chce totiz koupit pozemek za pul milionu, potom nasetrit 500000 postavit hrubou stavbu a pak si vzit dalsich 500000 na vybaveni a dodelani baracku, mne se to zda hrozne komplikovane, uz jen to, ze to chce stavet svepomoci. Rika, ze se to da zvladnout, chce jen maly baracek do vel. 100m ctverecnych. Ovsem pro me je mnohem praktictejsi si treba 5 let setrit, nasetrit cca 500000 a zbytek si vzit na hypoteku a koupit si bytecek, mit proste tu jistotu ze to zvladnem a ne si koupit pozemek, postavit zaklady a pak zjisti, ze a to nemame a prodat ho…
Poradite mi? Je mozne to zvladnout? Nebo jen ja, ktera jsem vyrostla v byte to nechapu? ![]()
@Mamculina Tak zvládnout se to určitě dá, ale myslím, že má zkreslené představy, že se vejde do milionu se 100m domečkem.
TAk at si nejriv nastuduje, zda dum do 100 m2 za 1 mil postavi. Ani nahodou.
Já asi moc neporadím jen chci napsat že je dost nereálné postavit barák i s vybavením za 1.mil ![]()
Já osobně bych do takového postupného a svépomocného stavění nešel. Nechávali jsme se předělávat patro v RD na bydlení, vzali jsme si na to úvěry, našli solidní firmu, od prvního kopnutí do kolaudace to trvalo 5 měsíců a bydlíme komplet se vším. Dělali jsme si jenom některé bourací práce, na které stačí hrubá síla a potom zahradu.
Podle mě je takováhle svépomoc pro ty, kteří na to mají zkušenosti a um, čas ( spoustu času, večerů a víkendů ), možnost vypůjčení nářadí a strojů a jsou ochotni tomu obětovat několik let života.
Znám z rodiny několik svépomocných staveb, co se vlečou léta, furt bydlí v provizoriu, žádné volné víkendy. Většina kamarádů, co jim tam dřív pomáhala se už jim to vyprdla, no hrozný.
@Mamculina zrovna jsem podobné téma řešila včera v jedné diskuzi… Za mne BYT. Svépomocí je dnes dům postavený tak za 5-7 let. My začali stavět svépomocí - ale po základové desce už nastoupily firmy - a i tak se to táhlo… Dům stojí spoustu času, peněz a pozornosti. Moc pak nezbyde na manželku a děti. Navíc se dům staví většinou na vesnici, dále od města. Žena na MD pak zůstane někde sama, čeká jí nekonečné vození dětí a opuštěnost… Kdybych se mohla znovu rozhodnou jedině byt, ve městě, kde je zázemí - školy, školky, lékaři, lékárny, obchody a kamarádky s dětmi…
Rozhodni se, jak to ty cítíš. A rozhodně si stůj za svým, protože ty tam jednou budeš bydlet s dětmi (klidně 10 let na MD), ale manžel bude chodit mezi lidi pracovat do města… ![]()
Synovec má rozpočet na dřevostavbu na mega. Ale zááklady a dodělávky bude dělat sám. A teda je to bez vybavení. No, osobně bych šla do domku. V bytě jsem bydlela celej život a snila o domkus e zahrádkou, teď už ho konečně mám a jsem blahem bez sebe. Jinak taky jsem chtěla stavět(pozemek jsem měla) ale velikost jakou sjem chtěla bych za dostupné finance nedala ani náhodou. Tak jsme se mrkli po starším(19let) je o 50% větší než jsem chtěla a cca o 300 tis dražší.
I ten pozemek za 500 tisíc nemusíte sehnat, pokud ho chcete na dobrém místě a ne někde na samote u lesa ![]()
Pokud nemáte našetřeno nic tak bych do stavění asi nešla.
Jo jeste jsem zapomela dodat, chce drevostavbu, pry to vyjde levneji, do milionu urcite ne, pry by jsme do toho nastrkali vsechny nasetreny a i vydelany penize, ale nevim jestli bych to tak chtela, vsechno co nasetrim a vydelam strcit do baracku… fakt se kvuli tomu hadame, navic tchyne, tvhan jsou zatvrzeny v tom, ze ja to tak proste vidim, protoze z baraku nejsem a porad ho podporujou v tom, ze se to da…
Vsechno by se pry dodelavalo postupne… no me se to fakt nezda, proto me zajimaji vase nazory.
@Eveelin A tak to bych zase tak zle nevidela, my jsme od prvni prohlidky pozemku do kolaudace meli necely rok a pul, krome omitek a strechy vse svepomoci. Ale meli jsme penize, nemuseli jsme X let setrit a obetovali jsme rok stavbe a nemeli jsme deti, coz je dulezity fakt. Ale u zakladatelky je dle meho problem to pomale setreni, cloveku dojde elan.
@Mamculina dodělávat se to dá postupně… klidně celý život… Ale jestli chceš prožít takto všechny víkend, večery a dovolené? Je to tvůj život - ne tchána a tchýně. Mně se to zdá od tvého partnera trochu nezralé. Prostě podceňuje stavbu domu. Ta se nedá usnadnit… Stejně jako se nedá usnadnit narození dítěte (prostě to potřebuje svůj čas a úsilí)…
@Cuddy asi máš pravdu. Nám to postavení také trvalo 1,5 roku. Ale měli jsme k tomu 2 děti a třetí na cestě - pro mne to byla věčnost… Ale ty dodělávky nemáme hotové do dnes… Už se raději věnujeme dětem… Ale je fakt, že zakladatelka zatím děti nemá…
No prave, on mi porad rika, ze tady preci muzeme bydlet dalsich 20 let zadarmo, jenze ja bych radsi ve svem, tento dum patri babicce a jednou ho zdedi jejich rodice, ty ho maji ovsem v planu prodat ( ma hodnotu cca 6000000 ) je to vilka, porad mi rika, ze si toho mam vazit, ze mame kde bydlet a ze se nehodla stehovat do bytu do panelaku a poslouchat souseddy a hadat se s nima..
Rika, ze vse na tom domecku udela sam, krom strechy a a vyliti zakladu betonem, nebo co mi to povidal. Ale tich penez co se do toho nacpe, ten cas… nevim, radsi se proste budu venovat svym detem a jednou za cas si uziju nejakou tu dovolenou. Ja fakt nevim… ![]()