Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s dušením dítěte, když vdechne potravinu, začne vám v ruce modrat, nemůže se nadechnout a vy s ním klepete, boucháte do zad, chytnete za nohy hlavou dolů a snažíte se to z něj co nejrychleji vyklepat. Už jsme tyto stavy zažily x krát. Je to šílenej pocit beznaděje, když se modlíte, ať už začne kašlat, protože potom už je po všem. Synovi jsou 2 roky a stává se mu to poměrně často. Dr. nám řekla jen to, co jsem popsala výše, ale přesto nevím, co v danou chvíli nejrychleji a nejlépe udělat, aby začal dýchat.
Tohle je moje noční můra a chválabohu jsem to ještě nezažila a to synovi bude deset a dcerce dva. To syn tak hltá, že to vdechne tak moc? Jako malá se někdy zakucká, ale stačí plácnout po zádech a dobrý, nikdy to nebylo naštěstí tak moc, jak popisuješ ![]()
Ahoj,dela mto same co pises.Jeste jsem slysela od dr. dat diteti rychle ruce nahoru.Ja ale kluka vzala vzdy za nohy,naklonila dopredu a cukla s nim,nebo ho prastila mezi lopatky.Ted se mu to stava uz hodne malo,vzdycky kdyz blbne s jidlem v puse
,ale uz jen pribehnu,dostane zadovku a je to venku.Nikdy jsem ho teda nemusela mlatit vickrat,vzdy napoprve se to povedlo.
Párkrát se mi „obyčejně“ dusila, předklonila jsem, bouchla a vylítlo to. Jednou ale máchala ručičkama, kulila oči, měnila barvy, otočila jsem ji úplně hlavou dolů a mlátila ze všech sil (zlomené žebro bych řešila až pak) a byly to nejdelší vteřiny v životě. Teď vím, že si instinktivně poradím a jsem naopak klidnější. Že se to poslední roky doporučuje dělat trochu jinak, mě napadlo až po akci, při ní jsem prostě viděla ten zaseklý kousek a fyzikálními zákony jsem se ho snažila dostat ven.
Stalo se mi jednou s dcerou a taky jsem naprosto instinktivně vzala za nohy, položila na předloktí směrem dolů a plácala do zad. Když by tohle nezabralo, tak snad už jen tracheostomii a to raději teda zlomím pár žeber…
Na druhou stranu můj muž, který ji zrovna krmil, tak než jsem doběhla, tak byl schopen pouze hystericky řvát a dokonce ji ani nevyndal ze sedačky, takže každý ten instinkt asi nemá a pak by to chtělo nejspíš nacvičit ![]()
Můj přesně tak, chytal se za hlavu a jančil. Až jsem to z ní vymlátila, tak se k ní hnal, aby ji utěšil, ale během dušení byl naprosto nepoužitelný. Takhle abych se bála ho nechat s malou a jídlem v jedné místnosti osamotě
.
Taky se mi to stalo a prostě jsem to z něho „vymlátila“. Vyndala jsem ho z židličky a bušila do zad, panika se dostavila až po akci naštěstí. Byla jsem pak na kurzu resuscitace dětí a miminek a tam nám říkali - položit mimino přes předloktí a třikrát herdu do zad a pak otočit na záda a třikrát do hrudníku. U většího dítěte pak takovej ten manévr, co se používá i u dospělých - jméno si nepamatuju. Dusícího obejmout zezadu, ruce spojit pod hrudním košem a prudce jakoby uhodit spojenýma rukama zespoda do hrudníku. Ale vyzkoušeli jsme si to i na figurinách a jsem klidnější.
On nehltá, ale tak obyčejně se zakuckává dost často i třeba u pití. A tohle dušení se nám stalo už hodně krát. Naposledy v pondělí v prodejně. Měl v puse gumovej bonbon. Spustil se někomu mobil, strašnej randál, lekl se a vdechl ho. Před půl rokem žvejkal rohlík, nacpal si plnou pusu a už to bylo. Takže rohlík pěkně na kousky nakrájet a bonbony jenom v klidu. Vlastně cokoli tvrdého. Má abnormálně velké krční mandle. Má je téměř srostlé u sebe. Takže si myslím, že i tím, se mu to dostává hůř potom ven. A dýchá pouze pusou, takže další mínus. Na jakoukoli operaci je ale dle Dr. ještě malý. Také jsem uvažovala o tom, že si zaplatím kurz u nějakého záchranáře. Pro klid, až se to stane zase.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, když se dítě dusí jídlem tak až zmodrá - ikdyž se podaří to z něj „vytlouct“, řeší se to nějak následně? Aby ho viděl doktor? Teď se nám to stalo a jsem z toho dost rozhozená, strašný zážitek…
V tomhle se vůbec nevyznám, ale teoreticky bych řekla, že tam třeba mohlo kousek potraviny zůstat v dýchacích cestách? Že by to za to stálo, aby ho někdo ještě vyšetřil.
Jak dlouho se dusilo a už teda dítě není modré? Jak je staré?
Tyjo já bych zavolala na pohotovost, částečky jídla se mohou dostat do plic a udělat tam později paseku a zánět… Co to bylo? Kamarádky syn se dusil jablkem a museli bronchoskopicky tahat kousky jablka a měl prý i potrhanou plíci… Ale pro něj letěl vrtulník…
Teď mě děsíte ještě víc holky…
Je mu 10 měsíců a byl to kousek melounu, začal se dávit, zvracet a pak už i modrat - to byla chvilka, potom jsem to z něj teda dostala a dobrý, chvíli brečel a pak už si chtěl hrát. Teď spí.
Za telefonát na pohotovost nebo na dětské opravdu nic nedáš
využij toho že spí… Teď v rámci hodin mu to tam nic akutního nezpůsobí i kdyby tam něco bylo
ale pokud jsou to jen malé kousky tak se to obalí hlenem a vstřebá…