Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem měla utlačenou dutou žílu, když už jsem měla velké břicho a ležela jsem na zádech a to mě bralo na zvracení a na omdlení.. takže podle mě, když jsi žádnou nepociťovala, tak asi žádná nebyla ne
??
Takze je to tak, ze v pripade, ze by se dusilolo miminko, tak i ja bych se dusila?? ja uz jsem asi uplne zmagorena…porad na netu hledam ruzne informace, jestli se neco nemohlo stat, a uz z toho vayzne magorim a bojims e, abych jej nepridusila…
Já bych řekla, že dušnost plodu neexistuje, když tam nedýchá
Jinak děloha opravdu může naléhat na dutou žílu, tím se ale člověk nedusí, spíš se mu může začít dělat celkově mdlo, jak se tam ta krev neokysličuje. Miminu bez přísunu kyslíku stoupá adrenalin, takže věřím, že by ti dalo pořádně vědět, kdybys ho nějakou polohou omezovala.
Myslím, že to moc řešíš, nepozoruj se tolik, příroda koneckonců není úplně blbá, aby nadesignovala člověka tak, že by se při nějakém blbém ležení matky plod hned udusil - to by lidstvo už dávno vymřelo ![]()
V 8. týdnu bylo těm několika milimetrům celkem jedno, jestli jsi dušná nebo ne
No a teď ti to dá už moc dobře najevo, kdyby se mu něco nelíbilo, tak se neboj ![]()
Tohle se mi stalo v 8.tt, potom uz ne a v tom 8.tt by jeste o sobe vedet asi nedalo:(
Ja vim, ale i tak mam hruzu, jestli sjem nemohla male pridusit a tim padem by mohlo mit mozkove nasledky…
Jak jsi prisla na to, ze bys vubec mela mit nejaky problem - v tom 8. tydnu? To byla informace od dr.? Nejak mi to cele nedava moc smyslu…
Jak bys mohla ty dite v brise pridusit nechapu, to proste logicky ani nejde.
Plodu jsi nic neudělala. V 8. týdnu je ještě tak malinký, že je opravdu dobře chráněný všemi orgány, které jsou kolem něj. Určitě jsi ho nijak nemohla přidusit tím, že jsi měla nějakou zátěž na břichu. Jsi v 26. týdnu, takže máš nejspíš za sebou už genetický ultrazvuk, kde by ti určitě řekli, kdyby bylo něco s miminkem v nepořádku. Takže klídek. Termín „dušnost plodu“ snad ani nemůže existovat, to dítě tam přece nedýchá. Přidusit se může, pokud špatně funguje placenta, nejsou dobré průtoky pupečníkem, nebo se pupečník zasukuje. Ale to se určitě nestane v 8. týdnu.
Tak jestli jsem nahodou ten prutok pupecnikem nemohla tou zatezi prerisit…
Jakou zátěží? Nemuzu si pomoct, ale motas nekolik naprosto nesouvisejicich veci dohromady. Ale vzhledem k tomu, ze mas za sebou UZ ve 20. tydnu, nemela bych obavy. Kdyby se stalo cokoliv do te doby, bylo by to na UZ videt, protoze se do te doby vsechno vyviji, tudiz eventualni problem by se jiste projevil.
Znovu se ptam, dr. vyjadril nejakou obavu, nebo jak te to vubec napadlo?
Já jsem ještě v 25.tt spala na břiše a do konce těhotenství mi po břiše skákala dcerka ![]()
Nepozoruj se tolik ![]()
Nene, nevyjadril, jen mam proste strach, jak brouzdam po netu (uz asi musim prestat jinak zesilim. Testy mam v poradku, ale preci jen mam strach…Citim s enaprosto v poradku, zadne problemy nemam..jenze kdyz kolem sebe vidim tech postizenych deti… ![]()
No prave ze mi po brise taky lozila dcera, ne zrovna nejlehci 45kg…v te dobe jsem nevedela, ze jsem tehule ![]()
Ahoj holky, prosim Vas o radu a pomoc, jsem uz z toho zoufala, jak je to v prpade utlaceni velke dute zily v tehu?? Jak to poznam? Na zacatku tehu, 8. tyden, jsem mivala na brichu dosti velke zateze na bricho, ja dusnost nepocitovala, ale bojim se o miminko…Nyni jsem uz v 26tt, ale i presto mam strach..