Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zaplevelila jsem diskuzi o utopene holcicce, omlouvam se za dotaz polozeny tam, tak ho dam radeji jako novou diskuzi.
Holky se tam bavily o spolehlivosti ucitelky,kvalite.Ja jsem se pred nedavnem bavila o duvere k ucitelce, tedy dotaz zni…
Jak je dulezite pro Vas duverovat ucitelce, nebo jakemkoliv cloveku, kteremu sverujete dite?
Ja se setkala s nazorem, ze snad ma na to ucitelka skolu, tak nac duveru. kdyby nemela diplom, tak snad ji deti nesveri.
Pak, ze je matka moc hystericka, kdyz se zajima o duveru k ucitelce.
A pak, ze mnoho lidi s diplomem, jsou asocialove
,kteri jsou pro zivot nepouzitelni a nesverili by jim ani psa, natoz dite
.
Za sebe rikam, ze mam nastesti dobry vztah k deti ucitelce, takze toto resit nemusim, ale jinak bych fakt netusila
.
Resite toto? ![]()
Ja mam teraz zvlastnu skusenost zo sukromnej „skolky“ kde chodi moja dcera. Zistila som, ze to skolka je vlastne oficialne obcianske zdruzenie, a tety ktore tam robia - ani jedna z nich nema pedagogicke vzdelanie ani prax
Skolka v Prahe kde stoji skolkovne 14 000Kc. Jedna z nich dokoncuje pedagicku strednu teraz. No a sice sa snazia, vsetko super, deti ich maju radi, ale je tam vidiet, ze niesu pedagogicky. Je to vidiet na vedeni kolektivu, deti. Dcera je tam stastna - ale musi prec. Pretoze im vobec nedochadza ze skolka je okrem ineho vychovno-vzdelelavacia institucia a deti v nej sa musia urcitym veciam naucit aby napriklad nezaostavali v skole. Za mna je dolezite aby zena mala dobry vztah k detom, ale musi mat pedagogicke vzdelanie - pretoze bez toho je to bieda.
V ideálním světě bych svěřila dítě jen učitelce, které důvěřuji.
Ale v reálu je to tak, že jsem ráda, že mi dítě vzali do školky a já můžu jít do práce. Postupem času teprve učitelku poznávám a důvěru si buduji. Na učitelky jsme naštěstí měli štěstí.
Ale těžko budu poprvé předávat dítě učitelce, ke které už důvěru mám. Vždyť ve většině případů je to cizí ženská. Takže musím důvěřovat, že diplom nedostala jen tak a o dítě se postará dobře.
Na to, aby ucitelka ucila v MS diplom neni potreba, ne? Staci stredni pedagogicka skola. Znama ucila ve skolce a mela jen stredni. Pak to vzdala, prave kvuli ty obrovsky zodpovednosti.
Tak někomu vyloženě nesympatickému se špatnou pověstí bych dítě nesvěřila. Ale třeba učitelky - školku jsem vybírala podle toho, kde mi děti vezmou a až pak poznala učitelky. Jsou super, dělají hromadu věcí nad rámec svých povinností. Ale jak tam mají zástup, tak to většinou stojí za to ![]()
Pak třeba dcera chodí do gymnastiky a tam je jich 5 a jen asi 2 se mi líbí, zbytek je takový zvláštní. Takový pedantský přístup k dětem, zvláštní metody „odměňování“… ale není to tak, že bych se bála, že se dcerce něco stane.
@Anonymní píše:
Ja mam teraz zvlastnu skusenost zo sukromnej „skolky“ kde chodi moja dcera. Zistila som, ze to skolka je vlastne oficialne obcianske zdruzenie, a tety ktore tam robia - ani jedna z nich nema pedagogicke vzdelanie ani praxSkolka v Prahe kde stoji skolkovne 14 000Kc. Jedna z nich dokoncuje pedagicku strednu teraz. No a sice sa snazia, vsetko super, deti ich maju radi, ale je tam vidiet, ze niesu pedagogicky. Je to vidiet na vedeni kolektivu, deti. Dcera je tam stastna - ale musi prec. Pretoze im vobec nedochadza ze skolka je okrem ineho vychovno-vzdelelavacia institucia a deti v nej sa musia urcitym veciam naucit aby napriklad nezaostavali v skole. Za mna je dolezite aby zena mala dobry vztah k detom, ale musi mat pedagogicke vzdelanie - pretoze bez toho je to bieda.
No, aby to byla školka v pravém slova smyslu, tak by měla spadat pod ministerstvo školství. Většina soukromých organizací se sice označuje za školku, ale jeho povinností není učit to samé co ve státní školce. A bohužel ve většině soukromých zařízení většina tet nemá pedagogické vzdělání. A to proto, protože to po nich nikdo nepožaduje. Jestli máš představu že soukromá školka = státní školka ( ne-li lepší ), tak to jsi bohužel na omylu. Oni nemusejí dodržovat osnovy daně ministerstvem, oni většinou jen ty děti hlídají. A jinak, školka ma vzdělávat a ne vychovat, na to jsou rodiče ![]()
@Azeretereza ano v skolke ktora je akreditovana MVCR. Ale sukromna ktora je pod zastitou firmy alebo spolocnestva nie. Na deti do 3r musia byt pod oficialnou zastitou a to tam zatial vobec nie je ![]()
@myskalucka píše:
No, aby to byla školka v pravém slova smyslu, tak by měla spadat pod ministerstvo školství. Většina soukromých organizací se sice označuje za školku, ale jeho povinností není učit to samé co ve státní školce. A bohužel ve většině soukromých zařízení většina tet nemá pedagogické vzdělání. A to proto, protože to po nich nikdo nepožaduje. Jestli máš představu že soukromá školka = státní školka ( ne-li lepší ), tak to jsi bohužel na omylu. Oni nemusejí dodržovat osnovy daně ministerstvem, oni většinou jen ty děti hlídají. A jinak, školka ma vzdělávat a ne vychovat, na to jsou rodiče
Ale ja nemam dieta v sukr. skolke pretoze si myslim ze statne su horsie. Mam ho tam preto, pretoze sme sa do statnej nedostali
Tak nam neostalo nic ine ako dat dieta do sukromnej. A presne ako pises, ze skolka musi byt pod zastitou MVCR, lenze ja som to neriesila, pretoze ma nenapadlo, ze „skolku“ si moze otvorit hocikto a moze tam vyucovat ktokolvek bez vzdelania. Ked som sa dozvedela ktora ide, tak dcera tam chodila 2 mesiace a nebolo to na zaciatku lahke. Nechali sme ju tam nech sa zaradi do kolektivu, zvykne si a budeme ju coskoro presuvat. Teraz je tam rok, je starsia a planujeme presun do inej skolky - ktora sice akreditaciu tiez nema (stale sme sa nedostali do statnej) ale ma pedagogicke vedenie. Viem ze su 2 skolky ktore akreditaciu maju, ale jedna z nich ma blbe vedenie - su na nich velmi negativne recenzie a po osobnej navsteve som nebola moc nadsena. A druha ma prilis vela deti - je to ryza.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.