Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Muj syn je v zari. Vzali ho az kdyz mel skoro 4 roky a to do nejmensi tridy, kde byli i deti skoro o rok mladsi a nudil se. Dalsi rok ho preradili primo do predskolaku do 4 tridy. Tam to taky bylo spatny, pro zmenu deti skoro 7 lete a on cerstve 5 lety. Ted ho ceka posledni rok ve skolce kdyz uz bude mit predskolni povinnou a pro zmenu tam zase bude mazak a prijdou k nemu nektere deti co s nima chodil driv do male tridy. Je to cele pekne na…nema zadne vazby poradne. Po teto zkusenosti bych ho radsi nechala sice s mensimi ale porad se stejnym kolektivem.
U nás byly 4 třidy, ale všechny nebyly dělené dle věku. Dvě byly pro děti 3-5let a dvě 5-7let. Takže vždycky byly v jedné třídě dva roky.
@-Evka- píše:
U nás byly 4 třidy, ale všechny nebyly dělené dle věku. Dvě byly pro děti 3-5let a dvě 5-7let. Takže vždycky byly v jedné třídě dva roky.
U nás je to podoibně..akorát ta jedna třída, kde je syn a kde by měl být i příští rok, je pro ty nejmenší, že loni se tam dostaly i 2,5 leté děti, další 4-5 let a zbývající dvě třídy jsou pro předškoláky
Pokud ve třídě bude 4letych děti víc,tak bych to neřešila. Dcera je na konci srpna narozená (4.roky) a ještě nevíme jestli zůstane s prckama nebo půjde do další tridy. Pro mě jsou přijatelné obě varianty v této třídě máme skvělé paní učitelky,v jiné třídě by se možná zas něco nového naučila,takže těžko radit ![]()
Třeba přijde učitelkam lepší, když tiché neprůbojné dítě bude mít ještě rok takový ten laskavý tolerantní přístup v „kuratkach“…
Celkově bych si teď dopředu neplánovala takové věci, že odklad nedáš, to ještě nemůžeš vědět, jak na tom dítě za rok a půl bude.
Můj mladší syn je stále ve stejné třídě, se stejnými učitelkami, od září bude předškolák, část děti nebude a mně to přijde ideální, je hodně fixovany na paní učitelky, má je moc rád, kdyby měl každý rok pendlovat jinam, byl by asi dost nešťastný. A to je myslím průbojný až moc.
@Alušáček píše:
Pokud ve třídě bude 4letych děti víc,tak bych to neřešila. Dcera je na konci srpna narozená (4.roky) a ještě nevíme jestli zůstane s prckama nebo půjde do další tridy. Pro mě jsou přijatelné obě varianty v této třídě máme skvělé paní učitelky,v jiné třídě by se možná zas něco nového naučila,takže těžko radit
zůstávají právě jen ty nejmladší
Mám lednovou holku a nastupovala do školky v září ve dvou letech a devíti měsících. A taky zůstávala další školní rok ve stejné třídě, zůstalo jich takhle asi osm. Učitelky se střídají každý rok, takže měla pokaždé jiné učitelky. Myslím, že ji to jen prospělo „zopakovat“ si ročník, vzhledem k tomu, že nastupovala do školky před třetím rokem. Tyhle děti co zůstávali spolu s ní, byli tak trochu za mazáky, pomáhali novým dětem se zvykáním ve školce, s oblékáním atd. Teď těch osm dětí co opakovalo první rok, jdou spolu do další třídy, kde zase bude většina dětí nových, protože to jsou děti, se kterými zůstávali maminky doma do čtyř let. Takže opět výhoda toho, že školku už dobře znají. Ten druhý rok se nenudila, užívala si to. Asi to bylo i tím, že i když opakovala třídu, tak protože byly jiné učitelky, byl i trochu jiný přístup, program atd. přestože vlastně dělali to samé.
Zakladatelko, nebála bych se toho, ono se to poddá. Nejdůležitější je podle mě stejně kvalita předškolního roku, tam bych trvala na tom, aby byl s dětmi stejného věku. Ale ty dřívější třídy jsou spíš takovým zvykáním na kolektiv a řád.
Pokud jsou 4 třídy, tak od mimin k předškolákům jsou dvě mezitřídy, ne? U nás ve školce je to taky tak, část dětí narozených do ledna postupuje dál do další mezitřídy a zbytek zůstává. Důvod stejný, že dost dětí mělo odklad a není místo. A proč by měl mít odklad? To ta školka musí zabezpečit předškolní vzdělání u dětí, které mají nastupovat do školy.
Neřešila bych to. Klukovi se tohle stalo v posledním roce školky. A to patřil mezi nejstarší děti. Žádné následky to nezanechalo. Naopak, ve třídě menších dětí měl víc času na odpočinek, což ocenil.
Neřešila bych to, syn jde v září už čtvrtým rokem do stejné třídy.
Mala chodila celou dobu do jedné třídy, školka kde jsou třídy smíšené. Je to super věc. Ale na tvém místě bych asi taky byla rozladena
U nás to bude podobně. Syn teď 4,5 bude pravděpodobně zůstávat v 2. Třídě. Ale nechce, chce jít se svyma kamarády do 3. Tak uvidíme jak to bude ![]()
U nás ve třídě je 25 děti a věk je namichany. Jsou tam prtata í predskolaci. Ředitelka zastává názor, ze mladší děti se od starších hodně naučí a starší se zase učí ohleduplnosti k malým a pomáhají jim.
@Murka píše:
Mám lednovou holku a nastupovala do školky v září ve dvou letech a devíti měsících. A taky zůstávala další školní rok ve stejné třídě, zůstalo jich takhle asi osm. Učitelky se střídají každý rok, takže měla pokaždé jiné učitelky. Myslím, že ji to jen prospělo „zopakovat“ si ročník, vzhledem k tomu, že nastupovala do školky před třetím rokem. Tyhle děti co zůstávali spolu s ní, byli tak trochu za mazáky, pomáhali novým dětem se zvykáním ve školce, s oblékáním atd. Teď těch osm dětí co opakovalo první rok, jdou spolu do další třídy, kde zase bude většina dětí nových, protože to jsou děti, se kterými zůstávali maminky doma do čtyř let. Takže opět výhoda toho, že školku už dobře znají. Ten druhý rok se nenudila, užívala si to. Asi to bylo i tím, že i když opakovala třídu, tak protože byly jiné učitelky, byl i trochu jiný přístup, program atd. přestože vlastně dělali to samé.
Zakladatelko, nebála bych se toho, ono se to poddá. Nejdůležitější je podle mě stejně kvalita předškolního roku, tam bych trvala na tom, aby byl s dětmi stejného věku. Ale ty dřívější třídy jsou spíš takovým zvykáním na kolektiv a řád.
No, a to je úplně jiná situace. Tvoje dítě nastupovalo jako dvou a půl leté, moje jako tří a půl leté. Tudíž tvoje dítě tam bude o rok navíc. To by mi nevadilo a mrňata bych neřešila
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Mám trochu dilema, jestli se mám snažit o změnu, prosím o názory a zkušenosti nejen od učitelek..děkuji
jestli je šance, že to změní… bylo mi totiž řečeno, že tento rok je hodně předškoláků a proto potřebují místo pro větší děti.
Tento týden jsem se dozvěděla, že syn, který je červnový a má čerstvě 4 roky, bude další školní rok chodit opět s těmi malinkými dětmi do stejné třídy. (celkem máme 4 třídy)
Dost mě to štve, protože se konečně začal otrkávat a těšila jsem se, že půjde dál mezi větší děti a mezi jiné učitelky (jsou bezva všechny), do jiné třídy, kde jsou i jiné hračky a jiné aktivity. Nevím,
Syn je bezproblémový, možná trochu ostýchavý, ale i když je červnový, nechci mu dávat odklad do první třídy, a tím pádem by šel od „mimin“ (jsou tam i dvouleté děti) přímo do předškoláků. Prostě by vynechal tu mezitřídu..
Viděly byste to to taky jako krok zpět, nebo je to jen můj pocit?
Prosím anonymně, internet je mocný