Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky jak resite pujcovani hracek starsiho mladsimu? Nejde mi ani tak o hracky ktere ty starsi dostal nedavno a hraje si s nimi, ale ty co jsou schovane. Nechapu, jak je to mozne, ale dcera si vetsinu hracek pamatuje a bere jako sve a dle toho taky jedna. Jsou to pak boje ji vysvetlit, ze je na tu hracku mala a ze by si s ni mohl brat bracha. U nas to pak vypada ze dcera je vetsinovym vlastnikem a hracek a par kousku ma syn - tam pak jeho vlastnictvi respektuje a furt mu je podsouva. Jeho naroky ale rostou.
ted jsme si prohlizely fotky a tam bylo vyfocene aktivni choditko, tak hned hlasila ze je jeji (ted je pekne dlouho ve sklepe a doma bylo cca do jejiho roku a trech mesichu) a kdyz jsem ji rikala, ze ho brzo vytahnu pro brasku, tak ze ne…jako casem si zvyknou, revu ubyde, ale nektere hracky jsou tabu stale.
radu ani tolik nepotrebuju, spis me zajima, jak to mate ostatni a jak pak resite nakupy dalsich hracek. Koukam ze k narozeninam budu muset synovi koupit neco vlastniho, i kdyz neco podobneho mame, aby vlastnikem byl on.
casto jsem si tu vsimla, ze nekdo zabali mladsimu hracku starsiho sourozence, davno ulozeno, to si teda neumim predstavit to toco po rozbaleni ![]()
U nás je to tak, že dětem říkám, že staré hračky mají společné, ale i ty nové si musí navzájem půjčovat. Pokud by mi dítě ale tvrdilo, že sourozenci nic nepůjčí, tak bych mu názorně předvedla jaké to je. Takže při nejbližší příležitosti až by to dotyčné dítě ode mě něco chtělo (třeba i něco z kuchyně a tak), tak bych řekla, že nepůjčím a následně podle reakce bych to vysvětlila.
@suik
tak ted jsi me dost vydesila, ja mela predstavu jak nase deti budou ty hracky pekne dedit
![]()
ajky mate vekovy rozdil?
Hele u nás to má naštěstí mladší v celku „na salámu“
to co si první vezme každý do ruky to jim většinou necháme nebo se mezi sebou domluví a půjčí si to..je fakt že se teda hádaj často o věci ale spíš kvůlitomu že starší prostě hned potřebuje to co si mladší zrovna vzal
Ale jak říkám mladší je naštěstí docela v pohodě a nechává si třeba i dárky rozbalovat od staršího (kt. mu to hned samozřejmě zabaví
) a dostane se k nim dýl. Jinak teda co je u každého svatý jsou jejich potřeby na spaní u mladšího to je muchlací zajíc a u staršího polštářek na to si nesmí šáhnout navzájem ![]()
Další hračky se snažíme spíš nekupovat pže už tady toho máme mraky a jak píšeš je to schovaný a oni o tom ani neví
ale je nám líto aby třeba mladší nic nedostával pže má vše postarším tak většinou se nějaká ta hračka koupí malá nebo oboum dohromady.:)
@suik No mě tohle naštěstí dcera nedělá, spíš je hrdá na to, že je ta hračka po ní
Půjčuje mu i ty aktuální. Sice s menším nadšením a na chvíli, ale půjčí. To jsem neporadila co
![]()
Jak to řeším? Blbě
Furt dokola vysvětluju, řvu, zabavuju hračky, podstrkuju mladšímu „jeho“ hračky, aby je následně zahodil a šel sebrat něco staršímu ![]()
Mám teda celkem štěstí v tom, že starší hračky jsou prostě společné, takže jde jen o ty nové, které ale pochopitelně mladšího zajímají nejvíc.
@Ali-Ali no to jsem si taky myslela, hlavne ty kojenecky, ktery si nemuze pamatovat a byly schovany
…ale pak proste urcuje se kterou si milostive muze hrat - prirozene s tou mene zajimavou.
dva roky presne maji.
@Pavla23 no taky toho nechci moc kupovat, uz tak nas ty hracky pomalu vytlacujou ven (do toho jeste latky, ze
). Dokud z toho nema rozum, tak taky mu toho nehci moc davat, mame fakt vsechno, tak jen symbolicky dostane.
blizi se nam dvojate narozeniny a nevim co ma koupit.
A davate darky spolecne? ja jsem prave myslela ze lego duplo ted dostanou jakoze dohromady, ale asi to v nasem pripade neni dobrej napad ![]()
Máme to úplně stejně…
Já vyhrožuju, že pokud se starší nebude dělit bude od teď dostávat hračky jen mladší, aby si měl s čím hrát… To vždycky dočasně zabere…
![]()
I kdyby měli sto stejných hraček, stejně se servou o tu jednu ![]()
Málokdy se hezky rozdělí, i když půjčování docela začíná fungovat. Dárky dostávají zásadně společně. A leckdy kupuju i stejné věci - třeba lahvičky na pití, bačkory, kšiltovky, jinak by byl řev ![]()
Máme doma komunismus. Drtivá většina hraček slouží všem a když mají zájem obě holky o stejnou, tak jim nějak pomůžu, ať se domluví. Spací hračky mají každá svoje oblíbené a ty si neberou. Lego mají dohromady.
Nové hračky kupuju buď se slovy to je pro obě, ale dostanou to tak, aby se o to okamžitě neservaly (dám to té starší v době, kdy mladší spí, aby se toho trochu stihla nabažit.) Anebo hračka jen pro starší, třeba teď dostala koloběžku. Zatím to jde, mladší z toho ještě nemá rozum a neskuhrá, že ona chce taky dárek.
Kupovat druhý chodítko by mě teda ani nenapadlo. Mladší jezdí na odrážedle, na kterém jezdila starší a nebyl s tím problém. Oblečení po sobě taky dědí a zatím mi za to starší nevynadala.
Mame rozdil 5,5 roku, takze kluk je rozumny a radeji segre ustoupi, ja jsem v tomhle nekompromisni, pokud mladsi neco sebere starsimu, jdu, vezmu ji to a vratim klukovi..Syn je tak hodnej, az je hloupej, vsechno pujci, necha si sebrat.
Pokud se najde neco, co chteji oba najednou a rvou se o to, tak jim to seberu a nema to ani jeden..Sice mame kluka a holku, ale panenky u nas nefrci, Nelka ma rada auticka, garaze, vrtulniky..
Kdesi jsem četla, že každá hračka má mít svého majitele. Tak se toho držím. Měla jsem problém s přechodem majetku od jednoho k druhému. Teď to řeím tak, ta staršímu obvykle pořídíme něco nového, že je to pro velké dět, ale podmínim to právě darováním nějaké hračky pro mimina mladší. Vcelku to klape. Společnéé maj jen lego. Teda každý dostal nějakou sadu, je to smíchané, tak je to obou. V majetku jsou jen postavené stavby. Půjčovat hračky nenutím. Ale stále dokola vysvětluju, že je to pro ně výhodné. Protože když jednou půjčí on, bude si zas on moc půjčit druhého. Jediné, proti čemu zasahuji je takové to hamty hamty, nepůjčím nic, všechno je moje, všechno seberu. To už dost důrazně domlouvám a většinou pak pod nátlakem ( že nepůjčím ani já svojí televizi na koukání pohádek
) domluvím, že půjčí alespoň něco. Konkrétní hračky ale půjčovat nmusí, pokud je to nějaké momentální hitovka, oblíbená věc, bojí se zničení…
Starsimu porad dokola vysvetluju, ze maji hracky spolecne.kdyz si ale starsi stavi neco nadsene a soustredene, s brachou ho nerusime a hracky nebo kostky mu nechame.kdyz si dohraje, reknu, ze ted si s tim muze hrat bracha, vetsinou souhlasi.to same naopak, kdyz ma maly neco co ho zajima, nesmi mu to starsi brat.mam po starsim schovane odrazedlo a tatrovku, starsi porad opakuje, jak se tesi, az malej vyroste, ze ho bude vozit na kole, ze mu da tu tatru a tu motorku.tak snad mu to vydrzi..boje jsou u nas obcas taky, ale snazim se je resit fakt spravedlive
Hračky jsou všech. Nejstarší má tendence o něčem říkat, že je to jeho, ale opravuju, že je to „naše“.
Hájené jsou pouze nové hračky, které dostane konkrétní dítě, takže když dostal třeba nejstarší k vánocům jeřáb, tak na ten mu prostřední sahat nesměl nebo jen s jeho svolením.
Ježiš jak to píšu, tak prostřední vytrhnul nejstaršímu plyšovou myš a nejstarší mitu zařval do ucha „mojeeee myškááááá“
No tak asi takhle u nás.
Pokud nejde o blbinu za pár kaček, tak dvakrát nějaké hračky kupovat odmítám, oni by se stejně rvali jen o to, co má zrovna ten druhý.
Mimochodem jsem včera na stůl přivázala nosící šátek jako houpačku, buď je opuštěná nebo se pod stolem rvou, kdo tam bude ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.