Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
mám holky 13m od sebe a obě jsou „dudlíkové“.
Od začátku jsem raději pro dudlík než žužlání ruky. ¨
Starší dceři je 17m a dudlíkuje pořád. Příbuzní mi to vytýkají a pokaždé se ji snaží toho odnaučit. Připouštím, že už není malé mimčo, ale (a teď se teprve dostávám k jádru věci
) JAK JI TO ODNAUČIT V PŘÍTOMNOSTI JEJÍ 4M DUDLÍKOVÉ SESTŘIČKY???
Myslím, že by jí ho potom mohla začít brát (doteď jí ten její podává
).
A ještě něco. Je tu někdo, jehož dítko je schopné ve 20m chodit samostatně na nočník bez počůrávání?
Díky, Bubu
Ahojky,mám holky 16 měsíců od sebe a dudlík řešit nebudu…myslím,že ta starší má momentálně svých starostí nad hlavu,ještě abych jí brala její „jistotu“ ![]()
Chtěla bych dudla odbourat u Andulky tak ve dvou a půl,třech letech…budu apelovat na to,že je VELIKÁ…a Jůle dám pak Anču za vzor ![]()
Jinak my nočníkujem vcelku úspěšně,ale vymyslela si to sama…přesně,jak jsem nechtěla…což znamená s dítětem u prsa vynášet nočník a podobné lahůdky…
Ale kámoška se stejně starou holčičkou už je bez plín i v noci…takže to jde,a začaly někdy kolem 14 měsíce…
Ahoj,tak já bych jí dudlík nebrala. Syn ho má na spaní pořád a nijak to neřeším. Zubař mi řekl, že na usnutí to nevadí. S tím počůráváním je to taky v pohodě. Kluci jsou prý línější a to ty moji jsou,takže až ve dvou letech. Máma dělá ve školce a občas se tam počůrají i 3-4leté děti. Takže normálka ![]()
Díky,
na dudlík mám stejný názor a na nočník - pro představu - si Barča VELMI RÁDA sedá a vyžaduje i sundat plínku
. Ale to je vše
. Pak se zase zvedne a hodlá to tak opakovat, dokud nás to baví.
Tím pádem se spíš klaním k tomu, že bych taky ještě počkala s učením…
![]()
Bubu
Já bych dudlík neřešila. Přečti v PSTM, Missorka zrovinka psala, že dneska z ničeho nic jí Vojta dudlíka vyhodil sám! a to je o 3měsíce starší.
Na příbuzný se vyprdni, však víš, vždycky se něco najde, co jim bude vadit. Já se s mámou i hádala, když Báře coby novorozenci dudlíka z pusy vyloženě tahala.
Co se nočníku týče, no já nevim, ale pokud to dělá za účelem legrace, nočník bych uklidila právě proto, aby si pak nemyslela, že je nočník na legraci. JInak nočník chystám až na léto a pokud snad bude s tím mít doma někdo problém, jasně ho vykážu s tím, že jeho to peníze nestojí a ten někdo že nepřebaluje.
GaB
Ahoj,
ja mam sedmnactimesicni dceru, ktera taky dudla, hlavne teda pro usnuti, protoze je to sileny podes, ktery je nemozne zklidnit. Na odvykani zatim nepomyslim, takhle malemu decku se to neda vysvetlit, a nac taky ten stres. Hlavni snad je, ze to nema v puse vrazene cely den.
Curani a kakani hlasi!!! Jsme bez plenek ve dne i v noci, je ovsem pravdou, ze my jsme zacali hodne brzy… Coby plne kojena mela stolicku zhruba jednou za ctyri dny, bezpecne jsem poznala, kdy to na ni jde, a tak jsem ji proste drzela nad nocnickem nebo nad ubrouskem. Kakani zacala hlasit v deseti mesicich, curani asi pred mesicem. Zkusila jsem ji nechat pres den bez plinky, ona se dva dny po sobe parkrat polulala a pak zacala hlasit a pelasit na zachod. Rika bud „kakat“ - to oznacuje curani i kakani, anebo „cululu“ - jenom pro curani. Kdyz je s tchyni, hlasi to turecky „cis“.V noci nelulame, lula az rano, ale za ten mesic se mi v noci ani jednou nepocurala. (Na rozdil od jejiho tri a pul leteho bratra, ktery se pomocuje temer denne).
Jana
Já bych se na příbuzné …Posloucháme to taky,ale je mi to fuk-malej ho má ještě ve 21 měs.na spaní a kolikrát když je unavený uloupí si ho někde v bytě i přes den,to ale ví,že nesmí a má z toho spíš srandu že abych ho jako s ním přistihla a honila ho po bytě.
Nočník funguje-tedy my chceme spíš záchod jako táta,ale problém je v tom,že za 1/ v obchodě či autě je pak neštastný a křičí na mě,že chce čůrat,pořád pak ukazuje,že se počůral,takže jsme to zamítli a čekáme na jaro,až budeme moci i venku…Pokaždé,když ho dám na záchod nebo nočník,tak ale není problém.A za 2/ho pak hrozně baví mi utéct a udělat klidně deset loužiček na podlaze,aby si to mohl po sobě utřít-to dělá tedy jen,když je nahý-po koupání a když jdu třeba odnést plínku.Takže čekáme na jaro.
Liza
Bubu, ja mam opacny problem: Lukasek nikdy dudlika nechtel, delal ze se davi a vyplivoval ho. vyzkouseli jsme vsechny tvary a materialy a pak to vzdali. Kupodivu si ani necucal ruce.
Nina zatim dudlik taky tvrdosijne odmita, misto, aby ji uklidnil, ji dostane pekne do raze, taky dela, ze se davi. Myslela jsem, ze by mi to mohlo obcas ulehcit situaci, kdyby byla dudlikova…ze by si podudala, nez prebalim Lukaska, nebo proste s dudlikem sama usnula, ale asi to bude jinak, nez jsme si planovali:-)
Tak to neres, holky jsou jeste male.
pepsi
Muj syn taky dudlik vubec nechtel, ale on byl tak zlate miminko, ze to ani nebylo potreba… Budil se dvakrat za noc, napil se a pak hned zase usnul, pres den spal taky vzdycky po nekolika hodinach, prvni dva mesice ani jednou neplakal (ani po porodu), no byl uplne uzasny… Zato ted ![]()
Ja si byla jista, ze to bez dudliku zvladnu i u dcery, ale kdyz jsem ji po protrpenem sestinedeli malem hazela z okna, doslo mi, ze ne kazde dite je stejne. Takze jsem ji strcila dudlik a zacala si hojit pocuchane nervy… Ale z toho odvykani mam taky trochu strach.
Jana
Zerdo, já myslím ,že se bojíš zbytečně a řešíš to brzy:)
Hele, já Báru na dudlana učila hezky od porodnice - kojení nám to rozhodně nenarušilo. No a jednu dobu měla v každý ruce jednoho a ještě kradla další:) No a někdy před 6měsícem jí začal rozčilovat, když jsem jí ho dala na spaní, hrála si s nima, když jí lezly zuby a to jsem zas nechtěla já s tím, že na kousání má kousátka. Tak jsm to schovala a ono jí to nechybělo. Nech to času, uvidíš, někomu to jde rychleji někomu pomaleji, ale do školy s ním rozhodně nepůjde;)