Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
v úterý jsem byla na folikulometrii, folikul měl 16mm. ve čtvrtek jsem si píchla prygnyl a v sobotu šla na IUI. Folikul už byl prasklý ale byl tam ještě jeden na druhém vaječníku, který měl 17mm. Doktorka říkala, že asi ještě praskne a že mám místo hned v neděli začít brát utrogestan až ve středu. Chtěla jsem se zeptat, zda je to vůbec možné mít dvě ovulace v jednom cyklu 4 dny po sobě? Myslela jsem, že po první ovulaci stoupne progesteron který zabrání případné další ovulaci. Nebo k prasknutí folikulu může přispět ještě zbytkový pregyl, který jsem si píchla ve čtvrtek? A nemůže ta druhá ovulace nějak ovlivnit vajíčko z první ovulace, které bylo možná oplodněno při IUI? Jako že by třeba zaniklo, neuchytilo se apod.? Nemáte s tím někdo zkušenosti? Díky
Prostě se tělo občas „zblázní“ a vypustí dvě vajíčka, tak vznikají dvojvaječná dvojčata ![]()
A podle mě, když máš dvě vajíčka, tak je vyšší šance otěhotnět i při IUI, tak bych se s tím asi nestresovala
Ale myslela jsem, že když se uvolní dvě vajíčka ze kterých jsou dvojvaječná dvojčata, tak se uvolní najednou, nebo aspoň nějak podobně, ale 4 dny mi přijde hodně ![]()
@Karko minule som presne toto riesila, meriam bt a v dvoch cykloch sa mi stalo ze to vyzeralo na dve ovulacie s rozdielom 5 dni- kamoska takto cakaja dvojicky, gestacny vek bol rozdielny o tyzden.
nie je to uplne bezne, ale stat sa to moze ![]()
@Karko ak z toho nebudu dve, tak aspon jedno ![]()
nemam to ziadno potvrdene, ale prebiehalo to tak, ze klasicky pozitivny ovulacny test, narast teploty, o par dni kopec plodneho hlienu, krcok uplne dokoran, mierny pokles teploty a nasledny mensi narast teploty.
hlavny dovod, preco si myslim, ze bola druha ovulacia je predlzenie lutealnej fazy. normalne mam 13 dni, v oboch tychto cykloch sa mi predlzila LF o rovnaky pocet dni, o kolko prisla druha ovulacia ![]()
Ty jo, to je zajímavé. Jsem zvědavá, jestli to budu mít podobně. A utrogestan mám začít brát až ve středu, po předpokládané druhé ovulaci, snad to bude ok.
@Karko píše:
Ale myslela jsem, že když se uvolní dvě vajíčka ze kterých jsou dvojvaječná dvojčata, tak se uvolní najednou, nebo aspoň nějak podobně, ale 4 dny mi přijde hodně
ne ne, nemusí se uvolnit najednou, vlastně je malá pravděpodobnost, že se uvolní v jeden okamžik
@eshta vacsinou prasknu v priebehu 24 hodin, rozdiel niekolko dni je skutocne raritne ![]()
@soldi píše:
@eshta vacsinou prasknu v priebehu 24 hodin, rozdiel niekolko dni je skutocne raritne
no asi ano, asi je určitě tento příklad častější ![]()
ale ono taky kolik je těch ovulací sldovaných, častější to může být víc než si myslíme
@eshta nedavno som citala jednu pomerne kontroverznu anglicku studiu, v ktorej sa tvrdilo, ze zeny bezne ovuluju viackrat za cyklus. ale bolo to robene na pomerne malej vzorke, tak neviem nakolko to je hodnoverne ![]()
kazdopadne poznam dost dievcat co su sledovane na folikulometrii a dva foliky prasknute v rozmedzi niekolkych dni su aj v tychto pripadoch ojedinele ![]()
@soldi žádnou studii jsem nečetla, ale také si myslím, že to bude asi pravděpodobnější ![]()
také asi bude hrát roli, zda jde o stimulovaný či nestimulovaný cyklus, pregnyl apod ![]()
Studie na velkém množství žen by byla možná zajímavá. Zvlášť u těch, které počnou přirozeně bez stimulace a těhotenství je dvojčetné dvojvaječné.
Je to pozitivní OVU test či ne?
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, jak by jste posoudily test na fotce. Je pozitivní či ne?
Jsem dnes 13. den a mívám ovulaci okolo 20 dne. Minulý měsíc 21. den. Jen tak náhodou jsem si dnes test udělala, protože – čípek otevřený měkký a hlen bílkový. Bazálka zatím nestoupla. Je mi to divné.
Mívám okolo toho 13. dne čípek měkčí a otevřený, ale ovu testy negativní a teď toto… Nechápu…
Mám od 4. dne po ovulaci začít brát Duphaston na podporu případného otěhotnění (mám nedostatek progesteronu)
Tak nevím zda brát za 3 dny ted nebo co jako…
díky