Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Vickee píše:a tak to já Ti věřím
Já sama měla za svobodna dvojí příjmení po rodičích a @elanaa věř tomu, že mě nikdy nenapadlo, že bych si po svatbě dala ještě třetí
@Amys píše:
@elanaa Dvě příjmení mívají po sňatku i chlapi
no určitě mívají, asi jsem to napsala blbě-nemělo to vyznít tak, že u chlapů to nejde, jen prostě tak, že osobně žádnýho neznám (resp. nemůžu si vybavit), zatímco u žen hodím z fleku dobře 10 příkladů (osoby civilní z mého okolí, i různé ty veřejně činné typu herečky, missky atd.).
@elanaa veřejně známý je např. ten, jak zabil svou ženu - Robert Neff Novák. Zabil Irenu Neffovou. Nechtěla jeho jméno, chtěla si nechat Neffovou, tak si to on udělal takhle. ![]()
@mau-mau píše:
@elanaa veřejně známý je např. ten, jak zabil svou ženu - Robert Neff Novák. Zabil Irenu Neffovou. Nechtěla jeho jméno, chtěla si nechat Neffovou, tak si to on udělal takhle.
Mně se to tedy zdá trochu zvláštní, že si máte vybrat jen jedno příjmení, pokud otec dítěte má dvě. Jsem v podobné situaci, ale můj syn se narodil v ČR, tatínek je cizinec a žijeme v Latinské Americe. V českém rodném listu má dvě příjmení stejná jako otec, ve druhé zemi má kombinaci příjmení otce a matky (bohužel to druhé příjmení po mně i s „ová“). V ČR mi tvrdili, že musí mít příjmení shodná buď s otcem nebo s matkou, ale ne třeba jen jedno příjmení otce.
@veada píše:
Mně se to tedy zdá trochu zvláštní, že si máte vybrat jen jedno příjmení, pokud otec dítěte má dvě. Jsem v podobné situaci, ale můj syn se narodil v ČR, tatínek je cizinec a žijeme v Latinské Americe. V českém rodném listu má dvě příjmení stejná jako otec, ve druhé zemi má kombinaci příjmení otce a matky (bohužel to druhé příjmení po mně i s „ová“). V ČR mi tvrdili, že musí mít příjmení shodná buď s otcem nebo s matkou, ale ne třeba jen jedno příjmení otce.
Díky, to mě nenapadlo, my jsme také z Latinské Ameriky a otec dítěte má příjmení dokonce tři (ještě po babičce). Já mám ale jen to svoje české příjmení. Myslela jsem, že na matrice v ČR budou vycházet ze zahraničního rodného listu kde má dítě moje příjmení a to druhé po otci. Podle toho co říkáš můžeme dát dítěti dvě příjemní po otci, ale to zase nechci, takže nakonec zůstane asi jen u toho mého…Jinak my jsem synovi v cizině dali to moje příjmení bez „ová“ to by se mi zdálo divné, tady to nikdo neřešil jak jsme jim to řekli tak to zapsali..
Jména a příjmení upravuje zákon o matrikách http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-301#…
Více příjmení se týká paragraf 70: Občan může užívat více příjmení pouze za těchto podmínek:… d) jde-li o příjmení dítěte po jeho rodičích, kteří jsou oprávněni užívat více příjmení.
OVšem jestli je pro matriku příjmení „Novák Gonzales“ příjmením dle bodu d), když se maminka jmenuje Nováková a tatínek Gonzales Goya, to je ve hvězdách.
Teoreticky by se do toho mohlo angažovat velvyslanectví otcovy země, pokud by k tomu bylo svolné - třeba si nenechaj jen tak přejmenovávat svoje občany ![]()
@veada @helenaa Znám kluka, co má otce z Peru, matku Češku a narodil se v USA, občanství má tedy dokonce 3. Jeho otec se jmenuje (např.) Juan Gonzales Martinez a on by se měl podle peruánského systému jmenovat John Gonzales Konvalinková, ale protože tohle přišlo rodičům moc, jmenuje se celým příjmením jako otec. John Gonzales Konvalinka je taky blbý
Takže je John Gonzales Martinez a z maminky příjmení holt nemá nic, protože by to prostě znělo blbě. Teď žije v ČR ![]()
@mau-mau my taky žijeme v Peru a přesně tohle jsme chtěli, aby měl obě příjmení po otci a nechtěli nám to dovolit. Řešili jsme to na matrice tři dny a nechtěli nám dovolit ani to moje příjmení bez ová. Mají v tom teda pěkný bordel už jsem se s tím setkala víckrát, že se stejné případy řeší jinak. Holt peruánská byrokracie…
Když jsem zjišťovala já jestli je možná nějaká kombinace jména otce a matky, bylo mi na matrice v ČR řečeno, že možné to je jen v rámci dohod mezi zeměmi EU, Latinská Amerika má tedy smůlu. To, co píše knihomyš tedy třeba kombinace „Novak Gonzales“ pokud je maminka „Novakova“ a tatinek „Gonzales Goya“ by šlo pouze mezi ČR a Španělskem nebo Portugalskem.
@veada Takže Tvůj syn je González Nováková (příklad), nebo jste to nějak spytlíkovali?
@veada jojo, na to jsem koukala, to je 70a, dohoda v rámci EU. Ale ty dvě příjmení jsou ještě nad tím (par. 70) a tam to EU podmíněno není.
Ovšem dítě zakladatelky by asi mělo stejně ve dvou zemích dvě různá jména - v zahraničí kombinované, v ČR po otci.
Na druhou stranu, v tom článku, co je tu na něj odkaz, bratr té dívky se jménem „uspěl bez ztráty kytičky“, což by znamenalo, že má v RL dvoudílné příjmení - třeba by to šlo řešit přes vietnamskou komunitu ![]()
Spytlíkovat to bohužel nijak nešlo, prostě příjmení po otci a po matce, přes to nejede vlak. Nějaký český rodný list jim byl ukradený. Konzultovali jsme to i na české ambasádě, protože jsem se taky nejdřív nechtěla smířit s variantou, že můj syn bude mít příjmení s „ová“. Řekli nám, že u kluků existují obě varianty s „ová“ i bez. Na to, aby nám ale „ová“ vymazali, bychom potřebovali diplomatickou nótu a ještě nějaké potvrzení z ministerstva zahraničí, že „ová“ je koncovka, která se přidává jen k ženským příjmením samozřejmě soudně přeložené, s apostilou a razítky z dalších úřadů. Vzheledem k tomu, že bydlíme daleko od Limy a nechtělo se nám kvůli tomu několikrát cestovat s tenkrát 3-měsíčním miminem, nechali jsme to s „ová“. V Peru stejně nikdo neví, že to je ženská koncovka.
V ČR má obě příjmení po otci, ale podle nějakého zákona je možné kdykoli během jeho života požádat, aby mu to druhé umazali. To asi v budoucnu uděláme, protože se budeme vracet do ČR a to druhé příjmení je kečuánské.
Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné dát dítěti příjmení po i mně, když s jeho otcem nežiji a má příjmení po něm. Je mi jasné, že přejmenovat po mně bez jeho souhlasu nepůjde.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné dát dítěti příjmení po i mně, když s jeho otcem nežiji a má příjmení po něm. Je mi jasné, že přejmenovat po mně bez jeho souhlasu nepůjde.
kolik je dítku??
Se přiznám, že pokud už je dost velké, aby si své příjmení pamatovalo a mělo z toho rozum, tak bych mu hlavu nepletla…
Jinak stačí zavolat na místní matriku, tam ti odpoví raz dva ![]()