Dvě vysoké

1
9.1.15 15:08

Dvě vysoké

Ahoj, chtěl bych se zeptat jak to chodi. Studuji na vysoké škole a mám zájem ve volném čase jít na druhou, kde bych studoval kombinovaně. Četl jsem, že Bc jsou 3+1 zdarma. Když budu dělat obě naráz budou mi dny studia zdarma utíkat dvakrát rychleji, nebo jak? Nebo budu druhé škole platit semestry sám? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101802
9.1.15 15:14

@Mertonic Ne, dokud jedeš souběh, tak se to počítá jen jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
9.1.15 15:26

Pokud obě školy úspěšně ukončíš, tak to máš 2× 3+1. Když jednu nedoděláš, tak ti to pak odečtou z té druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
320
9.1.15 15:38

Pokud jsi teď v prváku a ve druháku tedy nastoupíš na další obor (ukončíš řádně, tj. 3 roky studia), tak ti to vyjde. Co bys měl 5. rok, platíš. Ovšem pokud už jednoho bakaláře máš, tak ty poplatky jsou o dost nižší (některé fakulky MU v Brně dokonce ty poplaky zrušily), někde je to 2500, někde možná i víc.. Takže pokud se ti protáhne ta druhá škola budeš platit míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
9.1.15 16:44

@Mertonic Jak píšou holky, je neutíká to rychleji. Ale u druhé nemáš ten „rok navíc“.

Čili pokud např. jednoho skončíš 2015 (po 3 letech) a druhou 2017 (po 4 letech), tak rok 2016 budeš platit pár korun (poplatek za další studium) a 2017 ten vysoký poplatek (za delší studium).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101802
9.1.15 18:04

@Slečna Ferka Já mám pocit, že pokud ten rok navíc nebyl využit u té první, tak u té druhé bude, ale jistá si tím nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
9.1.15 19:27

@j.a.n.i1 Není to tak. Absolvovala jsem, vím. (Na druhou stranu, já studovala na jedničky, takže mi to odpustili, resp. snížili na úroveň poplatku za další.)

PS: Citace z VŠ zákona, §58:
Studuje-li absolvent bakalářského nebo magisterského studijního programu v dalším bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium, který činí za každý další započatý jeden rok studia nejvýše základ podle odstavce 2 (za další studium)… Pokud celková doba dalšího studia překročí standardní dobu studia (tedy ne +1 rok), stanoví veřejná vysoká škola poplatek za studium podle odstavce 3 (za delší studium).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
9.1.15 19:32

@Mertonic bohužel budeš platit…studovala jsem dvě vysoké souběžně s odstupem jednoho roku jednu kombinovaně - tehdy to ještě šlo, ale v průběhu studia se změnil zákon a pak mi ty roky přičetli k tomu (takže i když jsem končila řádně po třech letech, přičetli mi rok a pak ještě rok, který mi umázli z magisterského..takže po mě poslední rok na mgr chtějí zaplatit kvůli tomu druhému studiu „navíc“ na Bc) :cert:

Příspěvek upraven 09.01.15 v 19:35

• Citovat
  • Upravit
verulicek
9.1.15 19:33
@j.a.n.i1 píše:
@Mertonic Ne, dokud jedeš souběh, tak se to počítá jen jednou.

to není bohužel pravda, bylo to tak dřív, tuším od 2012 se to změnilo

• Citovat
  • Upravit
verulicek
9.1.15 19:34
@Slečna Ferka píše:
@Mertonic Jak píšou holky, je neutíká to rychleji. Ale u druhé nemáš ten „rok navíc“.Čili pokud např. jednoho skončíš 2015 (po 3 letech) a druhou 2017 (po 4 letech), tak rok 2016 budeš platit pár korun (poplatek za další studium) a 2017 ten vysoký poplatek (za delší studium).

přesně tak ;)

• Citovat
  • Upravit
101802
9.1.15 19:34
@verulicek píše:
to není bohužel pravda, bylo to tak dřív, tuším od 2012 se to změnilo

Jo, tak to bude ono, mám zastaralé informace, já už jsem ze školy dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
9.1.15 19:37

@j.a.n.i1 oni to mysleli asi dobře s tím zákonem..každopádně teď při mateřské jsem chtěla zase studovat a bohužel jsem z finančních důvodů musela zvolit Dis. (VOŠ) před Bc. (právě kvůli financím, jelikož už mám dle zákonů odstudováno)

• Citovat
  • Upravit
101802
9.1.15 19:40

@verulicek Jasně, já už taky VŠ „zalevno“ nemůžu, protože jsem dělala 2 souběžně a tu jednu nedokončila… i když já už asi ani studovat nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
9.1.15 19:43

@j.a.n.i1 nikdy neříkej nikdy :twisted:

• Citovat
  • Upravit
101802
9.1.15 19:45

@verulicek Proto tam taky bylo to asi :mrgreen: ale taky bych musela volit nějakou VOŠ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze