Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, hledám rodiče, co mají stridavou péči
a jejich děti navšťěvují 2 ZŠ..
Ty, co nemají zkušenost, prosím nereagovat…děkuji, hezký den
Zkušenost nemám, ale je Ti jasné, že školy už dávno nejednou dle jednotných osnov ani učebnic? Takže učivo, které jedna škola dělá třeba v květnu bude další začínat třeba až další školní rok v září?
To jde? Podle mě je to nesmysl. Však nemůže zvládat 2× učivo, jelikož se nebere přesně to stejný, ve stejný čas. V každé škole bude za cizího. Mě to přijde vyloženě trest pro to dítě.
To snad ani nejde ne? Jestli jo, tak chudák dítě, bude muset zvládat dvoje učivo zároveň, mít dvoje sešity, učebnice, v každé škole jiný přístup a metody, v každém kolektivu bude nekde na okraji ![]()
@Kosinka73 V každé škole se učí jinak, používají se různé učebnice. Mám dceru v první a srovnání s dětmi kamarádek které chodí do jiných škol a opravdu je to všude trochu jinak. 3 školy a troje různé pracovní sešity.
Na některá témata je emimi k ničemu. Zkus spíš fb skupinu o školství. Jsou 2.
Ano jde to ale i nejmilitantnější střídavkáři alias Hodina to nedoporučují a pokud tak pul roku navštěvovat jednu školu půl roku druhou.. třídání po týdnu snad nedoporučuje naprosto nikdo.
Dokážete si představit prvnáčka, co je jeden týdeen v jedné škole a druhý v jiné? Jo, tak ono to dítě nějak zvládne musí. Holt člověk toho zvládne hodně když musí a to i dítě. Ale přínos? Toto je opravdu jen o EGU rodičů že oni mají právo. Na dítě nemyslí vůbec.
Příspěvek upraven 09.06.22 v 08:45
@Alušáček píše:
@Kosinka73 V každé škole se učí jinak, používají se různé učebnice. Mám dceru v první a srovnání s dětmi kamarádek které chodí do jiných škol a opravdu je to všude trochu jinak. 3 školy a troje různé pracovní sešity.
Přidej k tomu ještě jiný kolektiv, jiný přístup a požadavky paní učitelky (jedna píše vše mailem, další to hází na web třídy, jiná jede klasicky styl papírjků a zápisův notýsku, jedna alternativní/moderní, druháý ještě echt stará struktura), různé družinářky, různý systém typu šatny, jídelna, družina).
Ne, fakt bych to svému dítěti neudělala. I tak je půlka prvňáků ve škole první měsíc jak Alenka v říši divů.
Navíc pokud rodiče nejsou schopní se domluvit mezi sebou na jedné škole, tak dost pochybuju, že budou schopni ukomunikovat provozní věci oholedně docházky do dvou škol.
Zkušenosti nemám, znala jsem jen jednoho cirkusáka, který musel střídat školy podle toho kam jeli. Pokud bych jela na 2 školy, asi bych se v jedné z nich(tak kde by prostě s tím neměli problém) domluvila, že dítě si bude nosit sešity, učebnice atd. z druhé školy a učitelka mu vždy zadá nějakou práci a teoreticky by i ta škola nemusela řešit nějaké testy apod.,pokud by uznala známky z druhé školy a šlo prostě jen o docházku. Mně stačilo, když jsem ve druhé třídě musela na 2 měsíce k tátovi. Měli jiné učebnice, učili se něco jiného a mezi tím přepínat třeba každý týden musí být pro dítě šílený. Takže ano, chápu, že dítě do školy musí, ale prostě bych se domluvila v jedné škole, že ta v podstatě bude jen chodit a dělat samostatnou práci(až na výtvarku, tělocvik nebo i společné čtení apod..).A prostě aby ta rozumnější škola uznala i známky a dítě stejným způsobem mohlo pokračovat i v dalším ročníku. To by bylo asi na komunikaci škol mezi sebou. A možná by i něco takového potřebovalo individuál sepsaný v PPP, aby dítě nemuselo být známkované v jedné škole, ale přijde mi to jako dobrá cesta. Lepší než přepínání mezi učivem škol.
@Fiveone jenže i tak v té primární škole vždycky by to dítě týden nebylo… Spoustu zameškalo… přišlo o spoustu akcí které by přicházeli na ten týden co bude u druhého rodiče.. takže velké riziko vyloučení z kolektivu.
Příspěvek upraven 09.06.22 v 08:43
@Fiveone píše:
Zkušenosti nemám, znala jsem jen jednoho cirkusáka, který musel střídat školy podle toho kam jeli. Pokud bych jela na 2 školy, asi bych se v jedné z nich(tak kde by prostě s tím neměli problém) domluvila, že dítě si bude nosit sešity, učebnice atd. z druhé školy a učitelka mu vždy zadá nějakou práci a teoreticky by i ta škola nemusela řešit nějaké testy apod.,pokud by uznala známky z druhé školy a šlo prostě jen o docházku. Mně stačilo, když jsem ve druhé třídě musela na 2 měsíce k tátovi. Měli jiné učebnice, učili se něco jiného a mezi tím přepínat třeba každý týden musí být pro dítě šílený. Takže ano, chápu, že dítě do školy musí, ale prostě bych se domluvila v jedné škole, že ta v podstatě bude jen chodit a dělat samostatnou práci(až na výtvarku, tělocvik nebo i společné čtení apod..).A prostě aby ta rozumnější škola uznala i známky a dítě stejným způsobem mohlo pokračovat i v dalším ročníku. To by bylo asi na komunikaci škol mezi sebou. A možná by i něco takového potřebovalo individuál sepsaný v PPP, aby dítě nemuselo být známkované v jedné škole, ale přijde mi to jako dobrá cesta. Lepší než přepínání mezi učivem škol.
Jako že si dítě bude samostatně pravovat v té druhé škole na úkolech z první, jo? A prostě si to tam jen odsedí, nezájem co dělá třída okolo? To jsi asi upadla z jahody na znak - to si ho ten druhý rodič může ten týden vzdělávat doma jako v případě nemoci.
@ludmilaadamkova píše:
@Fiveone jenže i tak v té primární škole vždycky by to dítě týden nebylo… Spoustu zameškalo… přišlo o spoustu akcí které by přicházeli na ten týden co bude u druhého rodiče.. takže velké riziko vyloučení z kolektivu.Příspěvek upraven 09.06.22 v 08:43
To ano, ideální by bylo prostě kdyby dítě střídalo prostě jen domácnost(a i to může být těžký, pokud jde o úplně jiné způsoby života apod.).
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.