Do školy před dovršením 6 let

58
1.6.22 09:04

Do školy před dovršením 6let

Ahoj děvčata mám 4 letou dcerku, která umí písmenka některá už i napsat, česky a anglický počítat, český a anglický barvy, zvířata, tvary…atd. no prostě je hrozně učenlivá a sikovna na vše se ptá a chce pořád něco nového poznávat. Je také velmi pohybove nadaná běhá, tancuje a neustále musí být v pohybu. Výškově je tak o hlavu větší než její vrstevníci. A proto se začínáme bavit s manželem, zda ji nedat do školy již dřív. Nastoupila by do školy když by jí bylo 5 let a 9 měsíců. Dávali jste některá dítě před 6 rokem, přijde mi že je teď doba kdy rodiče spíše nástup odsouvají (alespoň co mám kamarádky) vím že musí projít vyšetřením zda je na to zralá. Ale zajímají mě vaše osobní zkušenosti? Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
562
1.6.22 09:14

Můžete požádat o výjimku, ale budete potřebovat vyjádření PPP. Pokud je takto rozumově a tělesně vyspělá, nemyslím si, že by byl problém. Ten by mohl nastat pouze v případě, že by neodpovídala tělesná zralost, což se stalo mně. Psát, číst a počítat jsem uměla ve 4 letech, na zápis mě rodiče sice vzali v 6, ale vzhledem ke zdravotnímu omezení, které způsobilo, že jsem fyzicky působila tak o 3 roky mladší ( hormonální porucha), jsem měla dvouletý odklad. To ale není váš případ.

Příspěvek upraven 01.06.22 v 09:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30986
1.6.22 09:15

@Chantal 1 mam osobni zkusenost a predcasne zaskoleni je proces, kteremu poradny vubec nejdou nakloneny. Dite se testuje asi v 12 oblastech a v zadne nesmi vyjit mimo pasmo prumeru sestileteho ditete. Ty od poradny potrebujes, aby dala doporuceni pro predcasny nastup. Nestaci ti neutralni stanovisko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8882
1.6.22 09:16

Běžte do PPP a uvidíte. Tam vám řeknou jeslti je dcera nadana nebo „jen“ šikovná. A jeslti predcasnw zaškolení doporučuji nebo ne. Synovi to doporučili, taky by nastoupil v 5 a trictvrte, ale nakonec jsme do toho nešli a teď zpětně jsem ráda. Teď je v té první třídě, šel v 6 a trictvrte a bylo to akorát. Sice je v něčem napřed, učitelka je z některých rysů jeho nadání na větvi, ale jsou i věci, co nejdou, co musíme trénovat, řešíme dyslexii… navíc škola je dost velkej nápor na samostatnost, tam nejde jen o vedomosti, ale o celkovou vyzralost dítěte. V kombinaci s tím, že po dokladech, kterých je teď strašně moc, jsou ve třídě i děti co hned na podzim mají 8 let… ne, před rokem by to syn dával hur než teď, ten rok ve školce mu neublížil a teď se má ve skole dobře. Sociálně je mezi vrstevníky na tom mnohem líp, než by byl mezi staršími dětmi, kdyby šel o ten rok dřív. To bylo u nás asi rozhodující. Vědomosti by na to měl i o ten rok dřív, ale to všechno kolem, grafomotorika, soustředění, socialno, samostatnost, trpělivost… to je taky hodně důležitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
1.6.22 09:16

Kamarádka dala dceru narozenou začátkem října. Byli v pedagogické poradně, bylo to náročné…říkala 4hodiny ji tam dusili…tam se zjistí zda dokáže udržet pozornost i takto dlouho. Měli to na doporučení školky, že ve školce už by se nudila. Takže určitě bych se poptala ve školce jak to vidí, a pak ta poradna. Kamarádky dcera je již ve 3. třídě a je šikovná, vše zvládá v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30986
1.6.22 09:17
@NEITIRI píše:
Můžete požádat o výjimku. Pokud je takto rozumově a tělesně vyspělá, nemyslím si, že by byl problém. Ten by mohl nastat pouze v případě, že by neodpovídala tělesná zralost, což se stalo mně. Psát, číst a počítat jsem uměla ve 4 letech, na zápis mě rodiče sice vzali v 6, ale vzhledem ke zdravotnímu omezení, které způsobilo, že jsem fyzicky působila tak o 3 roky mladší ( hormonální porucha), jsem měla dvouletý odklad. To ale není váš případ.

Podstupovala jsi proces predcasneho zaskoleni, ze pises, ze by to mohlo nastat pouzev pripade neodpovidajici telesne zralosti? Zakladatelcino dite umi to, co deti bezne ve 4,5 letech, tedy druhe skolkove tride, umi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
1.6.22 09:20

@Chantal 1 také bych řekla, že pokud bude připravená psychicky i fyzicky, nebude problém :wink: sama mám narozeniny úplně na konci srpna a hned 1.září jsem šla do školy. Celou základní školu jsem byla nejmladší. Až na střední se mnou chodil kluk, který měl narozeniny někdy na konci října :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
1.6.22 09:21

Jeste tam bude otazka socialni vyzralosti…bohuzel, trend je opravdu odkladaci, takze jak bude fungovat v kolektivu, kde bude vetsine spis tech 7 let. Ja dala ted „normalne“ syna narozeneho na konci cervna a uz jsem si od ucitelky vyslechla, ze mezi temi starsimi (i odkladovymi) to ma takovy horsi…sejri me to, protoze moje dite je tam „spravne,“ takze proc by to mel byt jeho problem, ale kdyz je vetsina tridy o rok jinde, tak to bohuzel problem trochu je. Tak nejak jsem s ostatnimi rodici zjistila, ze se tam ve tride tyhle mladsi scuchli dohromady, byli jsme na oslave narozenin spoluzacky ted a byla pozvana ta jejich parta a vsichni maji narozky kveten-cerven. Nejak jim je to asi samotnym prirozenejsi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30986
1.6.22 09:27

Zakladatelko, o nastupu ditete narozenem do 31.8. rozhoduji pouze rodice. Mohou dat do skoly totalne nezrale dite a je to na nich. Dite, ktere je narozene po 1.9. uz do skoly posle pouze pedagogicko-psychologicka poradna. Vubec neber v uvahu, co si mysli ostatni rodice, co ten proces nepodstoupili nyni. Na tvem miste bych ted zavolala do ppp a zeptala bych se, jak jsou tomu nakloneni. My to podstoupili nyni, dite do skoly jde, ale jeste ted jsme z toho vsichni otraveni. Zatimco deti jdouci si pro odklad byly v poradne cca 20 minut, nase dite tam bylo 2 hodiny a rozebrali ho totalne ve vsech oblastech. Vesmes neresili, v cem vynika, ale ty horsi veci. A ty jsou limitni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
1.6.22 09:27
@Cuddy píše:
Podstupovala jsi proces predcasneho zaskoleni, ze pises, ze by to mohlo nastat pouzev pripade neodpovidajici telesne zralosti? Zakladatelcino dite umi to, co deti bezne ve 4,5 letech, tedy druhe skolkove tride, umi.

Vedomosti ale bohuzel nejsou vsechno. Hlavne v „klasicke“ skole. Fungovani v hodinach, schopnost se soustredit na delsi dobu, nasledovat pokyny, fungovat v kolektivu…ja muzu rict zkusenost s tim cervnovym ditetem, ktere dle PPP bylo hranicni, ackoliv pocitat umi tak ze castecne i nasobil, pismena umel prevazne uz ve 3 letech, ve skolce se nudil atd, ale zase ma treba horsi grafomotoriku i celkove motoriku vlastne a i nektere ty socialni veci..nakonec sme ho dali..no a ta adaptace nebyla vubec jednoducha. Byla by mu vic asi sedla nejaka alternativnejsi skola s mensim poctem deti ve tride a vic individualnim pristupem, bohuzel to nedopadlo a ta prvni trida byla dost mazec. Ze znalosti pismenek a cisel to uplne bohuzel predikovat nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30986
1.6.22 09:30

@beruska9 ano, vedomosti jsou jen jedna posuzovana cast. Ale diskutujici to psala tak, ze je vse ok a pouze, pokud by bylo dite male, tak by neslo. Ne, fakt se to posuzuje velmi komplexne. Ale ja jsem ted zaujata a na ppp nastvana. A to i v tom smeru, jak ty soucasne odklady podporuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.22 09:34

Uvažovala jsem o tom. Syn by šel taky v 5 letech a 9 měsících. Naštěstí jsem to neudělala. Syn je sice znalostmi vysoko nad dětmi. Nejlépe si rozumí s dětmi o 5-6 let staršími, kteří už zvládají to, že je jiny a mají s ním podobné zájmy. Nebo naopak s dětmi o 2-3 mladšími, které může poučovat a plánovat jim činnosti…
Ale sociálně malér. Už několikrát jsme řešili šikanu. On je tišší, klidný a prostě mimo.
A i jsem ráda, že nešel dřív, protože by tam měl děti i o 2 roky starší a to by nezapadl vůbec.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.6.22 09:41

Dcera je narozena na konci srpna. Take umela pocitat od 4 let, pismena jeste driv. Do skoly sla normalne v 6 letech, je ve tride nejmladsi. Pri nastupu do 1. tridy byla nejmensi, ted ve 2. tride uz nektere spoluzaky predrostla. Grafomotoricky byla v pohode. Fyzicky na tom byla skvele, v telocviku patri k nejlepsim. Ale ma problemy se soustredenim, ktere ve skolce nebyly zrejme. A podle tridni ucitelky je hodne detska, pry by ji slusel odklad.

• Citovat
  • Upravit
30986
1.6.22 09:44
@Anonymní píše:
Dcera je narozena na konci srpna. Take umela pocitat od 4 let, pismena jeste driv. Do skoly sla normalne v 6 letech, je ve tride nejmladsi. Pri nastupu do 1. tridy byla nejmensi, ted ve 2. tride uz nektere spoluzaky predrostla. Grafomotoricky byla v pohode. Fyzicky na tom byla skvele, v telocviku patri k nejlepsim. Ale ma problemy se soustredenim, ktere ve skolce nebyly zrejme. A podle tridni ucitelky je hodne detska, pry by ji slusel odklad.

A ted mne rekni, proc dnes deti jsou v 6 letech detsti a za nas jsme nebyli. Neni snad normalni, ze je 6 lete dite detske? Ono by stacilo, aby nebyla 1/3 tridy tech temer 8 letych deti a bylo by to v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
1.6.22 09:45
@Chantal 1 píše:
Ahoj děvčata mám 4 letou dcerku, která umí písmenka některá už i napsat, česky a anglický počítat, český a anglický barvy, zvířata, tvary…atd. no prostě je hrozně učenlivá a sikovna na vše se ptá a chce pořád něco nového poznávat. Je také velmi pohybove nadaná běhá, tancuje a neustále musí být v pohybu. Výškově je tak o hlavu větší než její vrstevníci. A proto se začínáme bavit s manželem, zda ji nedat do školy již dřív. Nastoupila by do školy když by jí bylo 5 let a 9 měsíců. Dávali jste některá dítě před 6 rokem, přijde mi že je teď doba kdy rodiče spíše nástup odsouvají (alespoň co mám kamarádky) vím že musí projít vyšetřením zda je na to zralá. Ale zajímají mě vaše osobní zkušenosti? Diky

Právě nám odmaturovalo dítě, které do školy nastoupilo v pěti letech a jedenácti měsících, zbývající dvě nastoupily těsně po šestých narozeninách - což ti asi napovídá, že já osobně jsem spíš pro předčasné zaškolení, než pro odklady.

Ale doporučila bych se zaměřit i na jiné věci, než jsou znalosti a dovednosti. Je děcko samostatné? Zvládne kolektiv, zvládne o dva roky starší děti? Nenechá se převálcovat? Do jaké by nastoupila školy? Chce nastoupit?

No je to opravdu na pováženou, u nás byl třeba menší problém s tím, že děti šly později do puberty než spolužáci, taky mají menší mimoňské sklony, takže zapojení do kolektivu byl malilinko problém… Ale i tak to hodnotím jako super krok, děcko má osmnáct a necelého třičtvrtě a má po matuře - já i manžel jsme byli v době maturity mladší…

Jo a PS: nebylo nám to PPP doporučeno, ale já si to prosadila. Děcku byla nakonec v sedmnácti diagnostikována porucha pozornosti - jenže tu mám já taky. :mrgreen: Děcko odmaturovalo s vyznamenáním na poměrně náročném gymplu, míří na hodně náročnou VŠ. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin