Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
to
@Cuddy píše:
A ted mne rekni, proc dnes deti jsou v 6 letech detsti a za nas jsme nebyli. Neni snad normalni, ze je 6 lete dite detske? Ono by stacilo, aby nebyla 1/3 tridy tech temer 8 letych deti a bylo by to v pohode.
Máma je ucitelka a děti podle ní za poslední roky udělaly velký sesup dolů. Nejsou zvyklé poslouchat a jsou zvyklé na full servis. Hodně dětí sedí a čeká, až je někdo obslouží. Neumí se soustředit. První pololetí je prý víc chůva než učitelka.
Hodně dětí pláče, chce rodiče, nezvládají prohru, nechtějí dělat, co se jim nelíbí. Neumí se poprat s nepohodlim.
Takže ano, děti jsou jiné. Ale musíme si zvyknout. ![]()
@Cuddy píše:
@beruska9 ano, vedomosti jsou jen jedna posuzovana cast. Ale diskutujici to psala tak, ze je vse ok a pouze, pokud by bylo dite male, tak by neslo. Ne, fakt se to posuzuje velmi komplexne. Ale ja jsem ted zaujata a na ppp nastvana. A to i v tom smeru, jak ty soucasne odklady podporuji.
tak to můžu potvrdit upřímně mě šokovalo jak PPP funguje u nás byli jsme tam se synem paní se koukla na datum narození a nic se nezeptala vytáhla papír a říká vy si jdete pro odklad a začala ho automaticky vyplnovat když jsem řekla, že ne tak se urazila, že syn fakt odklad potřebuje protože je na konci léta takže toť praxe u nás
@ka2ka píše:
tak to můžu potvrdit upřímně mě šokovalo jak PPP funguje u nás byli jsme tam se synem paní se koukla na datum narození a nic se nezeptala vytáhla papír a říká vy si jdete pro odklad a začala ho automaticky vyplnovat když jsem řekla, že ne tak se urazila, že syn fakt odklad potřebuje protože je na konci léta takže toť praxe u nás
Zparchantely státní aparát, co po nich chtit ![]()
@Cuddy píše:
A ted mne rekni, proc dnes deti jsou v 6 letech detsti a za nas jsme nebyli. Neni snad normalni, ze je 6 lete dite detske? Ono by stacilo, aby nebyla 1/3 tridy tech temer 8 letych deti a bylo by to v pohode.
Presne tak. Pak na to doplaceji ty deti, ktere jdou normalne. Ja taky byla prekvapena, kdyz mi jeji tridni rikala, ze je dcera moc detska. A doporucovala pro mladsi deti zvazit odklad.
No tak jeji mladsi sestra (taky narozena na konci srpna) bude mit odklad z logopedickych duvodu. Jinak i ta zenska z PPP, ktera te mladsi delala posudek, a bezne je pro odklady, u ni uznala, ze kdyby mluvila dobre, tak vubec neni na odklad.
Ta starsi mi teda nejak moc detska neprijde
Proste normalni, jak pises. To soustredeni by mohlo byt lepsi, to je fakt. Ale argumentovat detskosti, to me prekvapilo. Jenze tato situace (ze znacka cast tridy nastupuje do skoly okolo 7 let) nas aspon presvedcila o tom, abychom prestali uvazovat o tom, ze bychom treti dceru nechali nastoupit do prvni tridy v necelych 6 letech.
Příspěvek upraven 01.06.22 v 10:33
@Billi píše:
Máma je ucitelka a děti podle ní za poslední roky udělaly velký sesup dolů. Nejsou zvyklé poslouchat a jsou zvyklé na full servis. Hodně dětí sedí a čeká, až je někdo obslouží. Neumí se soustředit. První pololetí je prý víc chůva než učitelka.
Hodně dětí pláče, chce rodiče, nezvládají prohru, nechtějí dělat, co se jim nelíbí. Neumí se poprat s nepohodlim.
Takže ano, děti jsou jiné. Ale musíme si zvyknout.
Tak zrovna nase dcera je velmi samostatna, bez problemu poslechne pokyn ucitele, je spolecenska, v 6 letech jela na prvni tabor, kde vubec nikoho neznala, a jediny problem s taborem mela, ze byl moc kratky. Svoje chyby akceptuje bez problemu. Prohry vetsinou take, opravnenou kritiku take.
Jen parkrat neco vnimala jako krivdu. Treba kdyz se s ucitelkou nepochopily a ucitelka ji pak “neopravnene potrestala”.
No ale se soustredenim ma skutecne problem.
Mám dceru 3 roky a 7 měsíců v říjnu jí budou 4.
Nejenže umí všechny písmenka, ale polovinu z nich umí i normálně napsat od malička jí fascinují symboly, takže je fadcinovaná i „symboly“ písmen předpokládám, že je to proto. Počítá do 20 česky, anglicky (nemáme to z tabletu takže to jsem ji naučila já.. zajímalo mě zda si to zapamatuje když jí to jen budu říkat)ale to si myslím není těžký to je jak básnička, ale tedy i spočítá třeba 8 kuliček, do těch 10 s tím dokáže normálně pracovat.
Barvy, tvary o tom se ani nebavím, dělá takový ty úkoly pro předškoláky z pracovních listů. Mluví v dlouhých souvětích. Neustále se ptá na proč co to je. Proč něco a jak to funguje. Maluje na úrovni průměrného pětiletého dítěte. Dřív byla motoricky pozadu (začala chodit hodně pozdě ona dříve mluvila než chodila) ale ted běhá už rychlej než většina vrstevníků, pokud nejsou o hlavu větší) skáče po jedné noze, jezdí na kole, atd. Takže už pozadu není.
Jako jo šikovná holčička. Geniální není- To už by sčítala a odčítala. Třeba. Nebo třeba i četla. Je prostě šikovná a hooodně zvídavá. Dřív do školy ji dávat dřív určitě nechci, protože opravdu hodně dětí má odklady a to i děti narozené na podzim, takže jdou skoro v 8 letech. Nechci aby byla sociálně mimo. Ve městě kousek je vícelété gymnázium. Pokud bude naprůměrně inteligentní a půjde jí učení, může jít na gymnázium. A do 4 třídy bude zde ve vesnice kde jsou vždy 2 třídy spojené. V té spojené třídě je max 15 dětí a na 1 třídu je 1 učitelka hlavní a jedna asistentka. Ke každému dítěti přistupují individuálně, takže předpokládám, že když bude nadprůměrná budou k ní tak přistupovat a dostane úkoly navíc.
Bohužel pokud chce v ČR někdo z rodičů odklad, tak často není problém a to i v případě že dítě odklad nepotřebuje. Ale v případě, kdy rodiče chtějí dát do školy dítě dříve je z toho halo a testy na půl dne. Možná právě proto, že tolik dětí má odklady. A pak se ví, že jsou ve třídě s třeba i s o 2 roky staršíma.
@ka2ka píše:
Mam podobnou zkusenost a i proto jsem jejich doporuceni brala s velkou rezervou, kdyz uz se tedy uvolili syna i otestovat, jen pro papir jsme tam fakt nebyli. Nicmene uz jsem si parkrat taky vyslechla, ze mozna by mu ten odklad nebyl na skodu…no, 100% o tom presvedcena nejsem, i kdyz jsme museli pridat 2 programy, ktere musime delat po skole doma. A presne, bojujeme s asi poruchou pozornosti, kterou skolka neodhalila, ale uplne stejne, jak nekdo psal - nejspis ji mam taky a rok by to asi nebyl zmenil.
@Anonymní píše:
Tak zrovna nase dcera je velmi samostatna, bez problemu poslechne pokyn ucitele, je spolecenska, v 6 letech jela na prvni tabor, kde vubec nikoho neznala, a jediny problem s taborem mela, ze byl moc kratky. Svoje chyby akceptuje bez problemu. Prohry vetsinou take, opravnenou kritiku take.Jen parkrat neco vnimala jako krivdu. Treba kdyz se s ucitelkou nepochopily a ucitelka ji pak “neopravnene potrestala”.
No ale se soustredenim ma skutecne problem.
A sledujes u dcery za ten rok s tim soustredenim nejaky pokrok? Zmenil by to rok ve skolce?
@Cuddy píše:
A sledujes u dcery za ten rok s tim soustredenim nejaky pokrok? Zmenil by to rok ve skolce?
Podle me ne.
@ka2ka píše:
U nás před 11 lety to samé. Dcera v půlce srpna, taky hned automaticky, jestli chci odklad.
A údiv, že ne.
@Cuddy píše:
To samy samostatnost ve školce.. No bodejt by ne, když se dostávají až čtyřleté a pak tam 2.5 lety vypadá jak mimino, co nic neumí ![]()
Musí se opravdu velmi dobře posoudit psychická zralost. Jsem učitelka a již jsem měla ve třídě děti, které šly o rok dříve a nikdy to nebylo dobré. Emocionálně jsou ty děti prostě “jinde” než o rok starší, natož když tam je třeba většina dětí s odkladem…. Opravdu si to dobře rozmyslete.
@Bubla Bůčková píše:
To samy samostatnost ve školce.. No bodejt by ne, když se dostávají až čtyřleté a pak tam 2.5 lety vypadá jak mimino, co nic neumí
A to 2,5 lete se tam vezme jako dite zamestnance? Nebo jak jinak?
@Cuddy píše:
A to 2,5 lete se tam vezme jako dite zamestnance? Nebo jak jinak?
U nás se některé dostanou. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Chantal 1 jinak syn ve 4 letech uměl všechna písmena, čísla četl do milionu, znal planety, sčítal, odcital do 1000, násobil.
Obecné znalosti měl tak na pátou třídu. Zajímal se o slapové jevy, vrásnění, dopravu…
Ale to není všechno. Sociální zralost je důležitější.