Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím děvčátka. máte někdo radu, jak výchovně naučit dvojčata (16 m) k sobě se nějak chovat? mám pocit že poslední dobou na sebe hrozně žárlí, a šíleně se mlátí
třeba jednoho přebaluju, druhý si vedle něj sedne a začne ho mlátit po hlavě
vysvětluju, pleskám přes ručku a nic nepomáhá. že se perou o hračky už neřeším, to je nechávám ( v rámci možností ) ať si řeší sami, nebo zkouším vysvětlit že sestřička měla panenku první atd. ale tohle mě trápí… tak děkuju zkušenějším za rady… ![]()
Moji 12 m kluci se taky při přebalování navzájem mlátí, ale hrozně se tomu oba smějí. Čím blíž se trefí k očičkám, tím větší bžunda. Řeším to zatím akorát tak, že nepřebalovaného vrazím na chvilku do postýlky. Na rady si počkám ![]()
Ahoj.Tak ja mam dvojčata 29měsíců a řežéu se doted
Ale horší je, že se ještě k tomu koušou a to jako hodně. Vysvětlovala jsem, dala na zadek, nic prostě nepomáhá…Takže si taky počkám na nejaké rady, jestli vůbec nejaké zabírají ![]()
No koukám že na tom nejsme až tak zle, já mám dva kluky (21 měsíců) a mlátit se začali až teď, předtim se přetahovali o hračky občas se odstrčily. Ale to žárlení už tu je nějakou dobu, nechtějí se chovat oba navzájem, jedině po jednom. Nejhorší je v tomhle Kristián ten naplácá bráškovi a ještě mě a když mu dám přes ruce tak to zkusí ještě znova, absolutně nezájem, nakonec má hysterickej záchvat, ale ignoruju to, to se jinak nedá, dokud nebudou tak staří že to pochopí sami. Učím je aby neplácali ale dělali si malá, ale nezájem ![]()
Mně se řežou i nedvojčata. A to ta starší je už čtyřletá. Za chvíli se budou třískat tři. Pokud to nepřesáhne určitou mez, tak dělám že to nevidím, to bych se musela uřvat a kolikrát si nevšimnu která si vlastně začala. Ono je to asi normální, u těch dětí je to jako ve smečce. Cvičí se, určují si hranice, zkouší jak velká rána způsobí jakou reakci. My jsme se s bráchou tloukli do dospělosti.
Jen hlídat aby to nebylo opravdu ve zlém úmyslu, aby z toho děcka nebyl násilník. Napomenout, vysvětlovat že se to nedělá. Ta naše čtyřletá byla doteď zlatá, ale jak ta mladší povyrostla a začala se rozcapovat, tak je zle. Ona ta malá (18 m) je dost zákeřná, takže si to umím představit dvojnásob. Nejvíc se rvaly o tablet, tak jsem jim ho sebrala.
Přeju pevné nervy. Ono je to časem přejde. Možná až za 15 let, ale přejde ![]()
@Antonie Bolavá souhlas, moje deti se take mlati. Ale mam kamaradku a jeji deti, kdyz si nahodou neco omylem udelaji, tak se omluvi a daji si pusu
jak toho docilit, nechapu ![]()
@lucie.t píše:
@Antonie Bolavá souhlas, moje deti se take mlati. Ale mam kamaradku a jeji deti, kdyz si nahodou neco omylem udelaji, tak se omluvi a daji si pusujak toho docilit, nechapu
vymenit si s ni deti ![]()
Jinak moje maji mezi sebou 15 lety rozdil takze tohle resit nemusim.Ale my jsme se se sestrou taky rvaly a preslo to
A mame do dnes super vztah ![]()
Taky nemam dvojcata a rezou se je nam 20mesicu a 4 roky, starsi dlouho snasela, ale ted uz se rezou, stipou, delaj naschvaly, ta mladsi teda kolikrat strasne kousne segru. Ale nastesti jsou prevazne primi dvojka
jinak kdyz si neco udelaj omylem, tak se taky obejmou a daj si pusu, ale jakmile to je schvalne a chcem aby se omluvili tak problem, hlavne ta mladsi, odejde o kus dal, zabori hlavu a trucuje nebo buli, ze se neomluvi. Asi je to normlani a patri to k tomu, tedy pokud to fakt neni „o zivot“
Tak pevny nervy musime to vydrzet, ja verim ze to jednou snad prejde
![]()
Mam skorodvojčata (rozdíl 16m) a rvou se furt a díky tomu, že sílí, tak i přitvrzují. Mladší se do určité doby jen bránil, teď už klidně začne i on. Několikrát je varuju, aby dali pokoj, při řevu beru vařečku a dostanou oba - nezjišťuju vinu.
Rvát se začali od 8 měsíce mladšího, starší i kousal a fest a chtělo to s vysvětlováním vydržet asi tak do 2 let mladšího. Pak bylo nějaké období míru a malých rvaček a co mladší stále více rozumu bere, tak to zase nabírá na otáčkách. Hlavně i proto, že starší chce a potřebuje být stále vedoucí a mladší ho má poslouchat. Dokud poslouchá, je to v pohodě, jak se šprajcne, jsou v sobě ![]()
Každopádně od té doby, co rozumí mému vysvětlování je to daleko lepší, období od těch 8 měsíců do 2 let byl často očistec. Nepomáhalo je dát dál od sebe, jen neustále hlídat, rozsazovat, neexistovalo si hrát se společnou hračkou, každý musel a doteď musí mít svou. Největší problém starší něco staví a mladší mu to rozboří… Řekla bych, že to plácání po obličeji znamená já chci taky pozornost, takže mu šoupnout do ruky něco měkkého, mluvit na něj, nebo říkat básničky, já u staršího přezpívala vždycky hafo písniček. Kluci doteď milují mazlení stylu zlechtat, poprdět. Takže zablnout s oběma a pak vymyslet nějaou príma hru - vodovky, plastelína, vaření…asistují mi opravdu od mala, neodháním je, protože pak na mě ještě víc visí.
Takže stejně jediná rada bude vydržet to a vysvětlovat a vysvětlovat, případně rozsazovat.
@lucie.t píše:
@Antonie Bolavá souhlas, moje deti se take mlati. Ale mam kamaradku a jeji deti, kdyz si nahodou neco omylem udelaji, tak se omluvi a daji si pusujak toho docilit, nechapu
tak to ty moje občas udělají taky, ale spíš jim musím říct. Ta malá ale dělá to, že ublíží, pak to pofouká, řekne „ďobý“ a je to. Kolikrát to bolí jako blázen a ďobý to teda určitě není, ale tak aspoň že se omluví ![]()
Moc děkuju za příspěvky, aspoň jsem se uklidnila že v tom nejsme sami… u nás to nejvíc začalo když měl malej problémy s pinďou, tak jak jsem ho pořád přebalovala a mazala pinďu, tak malá asi začala žárlit že má najednou víc pozornosti. taky zkouším tomu druhému povídat, blbnu s nima s oběma tak nějak nastejno… ale jak už tu bylo řečeno, nechávám je dokud to není nějaká velká řežba, ať si určují pravidla smečky sami ![]()
Ahoj holky moc prosím o radu. Bracha má dvojčata, bude jim 5 měsíců a imrvere brečí. Přes den špatně spi, nechtějí v postylkach. Jsou na UM. Rodiče už jsou nešťastný, neví co s nimi.
Nemáte někdo zkušenost prosím?
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.