Dvojjazyčné dítě

35777
28.5.19 16:58

My to máme naopak, čeština hrozná, německy ok že jde do školy v čerstvých 6 letech. Míchání je normální. Ani s dětma nemluví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26569
28.5.19 17:00

Ja teda mam zkusenost opacnou, ze mi deti mluvi krasne tim jazykem „z venku“. :think: Ma dost nemecky mluvicich kamaradu?? Kamaradi tahnou hodne. Ale vazne se nenaucila moc ve skolce?? To je fakt zvlastni… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
28.5.19 17:00
@pikola píše:
My to máme naopak, čeština hrozná, německy ok že jde do školy v čerstvých 6 letech. Míchání je normální. Ani s dětma nemluví?

Mluvi, ale micha to. Ve větě převládá čeština.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
28.5.19 17:05

No, vetsinou to byva obracene. Vic nemcina, s trochou cestiny. Asi bych ji zkusila nejak zvysit davky nemciny, jakkoliv :think: Logopedka rika co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
28.5.19 17:06
@illon píše:
Mluvi, ale micha to. Ve větě převládá čeština.

A věnují se jí ve školce, má kamarády, chodíte i na nějaké mimo aktivity? Kolik jí je? My se toho báli a nakonec nás ta němčina dost drtí. Většinou dělám, že ji nerozumím když mluví německy, jako teď když mi říkala, ať ji namažou chleba. Mluví česky jen s vámi, nemá někoho ve školce nebo tak? Německé pohádky atd. Nestydí se třeba?
Jinak před školou se chodí na vyšetření, kde vám řeknou co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
28.5.19 17:07

Jak mluvíte doma? Stýká se často s německy mluvícími dětmi? Pokusila bych se jí více dostávat do situací, kdy německy mluvit bude muset, sice píšeš že se jí to plete, ale věřím, že čím více bude němčinu muset používat, tím rychleji se rozmluví (využij k tomu dcery kamarády). Držím palce, ať se to brzy zlepší :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
28.5.19 17:19

Právě němčinu ma jen ve skolce, stykame se s kamadkami co jsou češky :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
28.5.19 17:23
@illon píše:
Právě němčinu ma jen ve skolce, stykame se s kamadkami co jsou češky :(

My jednou týdně taky a i tak za chvíli děti spolu mluví německy :nevim: chodí do školky na celý den? Zkuste doma přitvrdit s němčinou, nemyslím s ní mluvit německy, ale pohádky atd v němčině. Z nás je naopak na nervy česká logopedka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
28.5.19 18:05

My mame dcerku 3r a taky mluvi cesko-nemecky. Zijeme teda v CR, takze cestina na jeji vek supr, nemcinu komoli (třeba když chce říct, že něco má, tak říká: Das hab bin ich :-D nebo vezmeš mě tati: Papa trägst du mě?). To že promíchává jazyky mi příjde normální, ja to teda zatim neresila. Prijde mi to u dvojjazycnych deti uplne normalni. Nektere deti to pojmou rychleji, nektere pomaleji…jestli uz je teda tesne pred skolou, tak uz ale asi neco potreba je delat. A vy jste oba cesi nebo michnuty par? Pokud se u vas doma mluvi jen cesky, tak ji budete muset asi nemcinou obklopit jeste vic…nebo to proste jen zpracovava pomaleji a sepne se ji ten jazyk v mozecku trochu pozdeji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
28.5.19 18:14

Kamarádi mají taky problém. Ale mají češtinu, angličtinu a španělštinu. Malý má 5 let a určitě bude mít odklad. Mluvit začal až ve 3,5 letech. Teď mluví přijatelně. U bilingvních dětí je to prý častý jev. Já si osobně myslím, že berou děti hodně podle tabulek :think: Držim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
4.10.19 11:30

Ono je normální že to míchá. Nemějte strach, to se vybarví :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7144
7.10.19 09:50

Logopedka me zname rekla, ze na deti ma mluvit jen cesky, at neuci chyby a uz vubec ne to michat. Jeji dcera prave taky michala slova dohromady cestinu i nemcinu, pak na ni teda mluvila jen cesky a zlepsovalo se to, prestala delat chyby.
U nas je to tak, ze deti mluvi hlavne nemecky a cesky skoro vubec, dost rozumi, ale moc nemluvi. :roll: Od miminka jsem na ne mluvila cesky a syn i mluvil dost cesky, ale pak prisel ve trech letech do skolky a bylo po cestine a dcerka s cestinou prestala jeste drive. :roll: Kdyz jsem na syna mluvila cesky, tak mi rekl, ze mam mluvit normalne ( myslel tim nemecky).
Ted mi to ma rodina vycita ( babicka, rodice…), ze tak malo mluvi cesky. :? Jenomze manzel je nemec, babicka s dedou taky, pak ta skolka, televize, nasi kamaradi vsichni mluvi jen nemecky. A ja jedina to mam zachranit :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
7.10.19 10:32

@TCHS ANo, presne takhle to je. Ja tu cestinu u deti udrzela, ale musela jsem byt opravdu dusledna, doma platil zakaz anglictiny. Pokud jsi ty s detma vetsinu casu, vic nez manzel, a deti nejsou jeste moc stare, tak by to slo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7144
7.10.19 12:09

@Lenka_Hal ja se snazim, ale je to tezke. Tchyne kvuli cestine porad remcala, vadi ji, kdyz se pred ni bavim s deckama cesky, mysli si, ze to delam naschval :roll:
Manzel mi rika, at klidne mluvim i s nim vice cesky, aby se lepe naucil, ale kdyz po nich neco chci, tak to pak trva a je to vzdy jednodusi mluvit nemecky. Ted sel malej do skoly a tak trochu se bojim ho plest tou cestinou :think:
Ja uz sama mam akcent, alespon to kazdy rika, nekdy zapominam i slova, kdyz s nasima telefonuji kolikrat se neumim poradne vyjadrit :roll: Zajimave je, ze miluji ceske pohadky. :D
Musim se polepsit no. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655
8.4.20 09:15

Začínám se bát :D Manžel Němec, já Češka… Chceme s dítětem každý mluvit svým jazykem, s tim že já s partnerem mluvím německy, a on se česky pomaloučku po lehoučku učí, ale říká že se nejvíc naučí pak s dítětem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí