Dvojjazyčné dítě zadrhává

435
3.9.14 14:08

Dvojjazycne dite zadrhava

Ahoj maminky dvojjazycnych deti :) Resim se svou bilingvni dcerou nasledujici problem. Male je skoro dva a pul roku a oproti vrstevnikum mluvi trosku hure, ale mluvi. Da dohromady kratke vety, i kdyz gramaticky v cestine je to trosku hruza. Prakticky dokaze rict co chce, ale vetsinou jen spojuje dve nebo tri slova. Hitem jsou dotazy typu Co to je? Kde to je? Kde je tatinek? apod. :) Zijeme v manzelove rodne zemi. Manzel na ni mluvi svou rodnou reci, ja cesky. Cesky slysi jeste z pohadek, od ceskych pratel a od rodiny pres skype. Jinak mistni jazyk je pro ni samozrejme prevldajici. Celkem slusne uz rozlisuje obe reci, i kdyz nekdy ji to ujede. Ted ale co me moc trapi. Je to asi 6 tydnu, co mala zacala zadrhavat. V obou jazycich. Nekdy je to dobre, ale jindy hruza a des. Vubec se nedokaze vymacknout, tak radsi mlci. Obcas kdyz cteme knizky, tak krasne vse opakuje, jindy jenom tise posloucha, protoze zadrhava a trapi ji to. Nas pediatr tvrdi, ze je jeste hodne brzy to resit a mame pockat. Manzel v deststvi trpel stejnym problemem a vse se samo zpravilo. Obavam se ale toho, zda ji nedela recove problem se vyrovnat se dvema jazyky. Mate nektera podobnou zkusenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Makikki
3.9.14 14:21

Já ti to povím asi takhle, kámoška má syna 2 roky a půl a mluví jen bába, máma, jíst, lulat a podobně, ani nedá větu dohromady, tak třeba to chce čas. Jiné děti v tomto věku neznám, porovnávám s kamarádky synem. Mluví jen jedním jazykem navíc. ;)

• Citovat
  • Upravit
46867
3.9.14 14:37

@Evelina31 to chce cas. Zkusenost se zadrhavanim nemam.
Ja bych ale pockala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
3.9.14 15:03

Holky, ja pocitala s tim, ze bude mluvit trosku pozdeji, ale to koktani je hrozne. Je mi ji tak lito :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
3.9.14 15:06

Syn (cj+aj) mel 3 roky v cervnu a ve vetach taky nemluvi. Posledni dobou vic spojuje slova, ale je videt, ze se s tim docela trapi. Anglictinu ma ve skolce, dali jsme ho do tridy zamerene na rec. Doma se snazime taky co nejvic nacvicovat, ale jde to pomalinku. Ceske sklonovani zvlada obcas a spoustu slov mu jen neni rozumet, protoze casto nevyslovuje š, č, ž a podobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
3.9.14 15:24

@Gregory a se zadrhavanim se nepere?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
3.9.14 15:41

Nemám zkušenosti se dvěma jazyky, se zadrháváním ano. Podle naší logopedky se to má řešit hned. Takže hodně jí zpívej, hodně na ní zpomal mluvu, mluv hodně pomalu, hodně vytleskávejte slabiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
3.9.14 16:05

@Evelina31 Zatim ne, pokud teda tim myslis koktani. Ale jak pises, ze dcera vicemene dokaze vyjadrit vsechno co potrebuje, tak to ja rict nemuzu. On je jeste takovej miminkovskej a casto jen vydava misto reci zvuk.
A nemas to moznost konzultovat s odbornikem? Tady existuji instituce, ktere delaji komplexni screening, pri kterem se zkoumaji veci i mimo rec. Ja jsem o nej pozadala, ted cekame, az prijde na nas rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
4.9.14 13:33

@Gregory Dneska jsem to probirala s jeji ucitelkou v jeslickach. Rikala, ze to v tomto veku ma hodne deti a vetsinou to do par mesicu odezni. Proberu to jeste jednou s pediatrem. Manzel se obratil na asociaci rodicu, jejichz deti koktaji a take nam doporucili, kam se popripade obratit ( musime mit vysetreni ale stejne predepsane od pediatra). Ovsem vsichni se shoduji na tom, ze mame jeste nejaky tyden pockat. Spis premyslim, co udelam, pokud mi doporuci na ni mluvit jenom jednim jazykem, tudiz cestina by ustoupila uplne… Hrozne spatne bych to nesla a ani nevim, zda bych dokazala na sve dite mluvit jinak nez svou materstinou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
4.9.14 13:34

@Gregory Jinak drzim place, at vam vysetreni dobre dopadne :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
4.9.14 14:08
@Evelina31 píše:
Holky, ja pocitala s tim, ze bude mluvit trosku pozdeji, ale to koktani je hrozne. Je mi ji tak lito :(

To prejde, pockej do 3. let a pokud bude zadrhavat dal, tak ji urcite nekam poslou. Nemusi to byt vubec tim, ze je bilingvni. Nase dvojazycna je uplne v pohode, jen sem tam rekne vetu a dokonci ji ceskym slovem a naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
4.9.14 22:02

Tak my zkušenosti máme, přesně jako vy, zadrhávání u dvojjazyčného dítěte. Měla jsem stejné obavy, aby nám totiž nezakázali druhý jazyk, ale naštěstí se to upravilo samo. Malá začala koktak přesně ve třech letech, trvalo to asi dva měsíce, ale protože se zde na logopedii dlouho čeká, na schůzku nakonec vůbec nedošlo. Koktání je prý v tomto věku běžné, bez ohledu na to, kolika jazyky dítě mluví. Stává se prý to tím, že dítě najednou posbírá větší slovní zásobu a snaží se ji využívat, ale ten „výstup“ prostě nefunguje, laicky řečeno - mozek umí víc než pusinka. Mě tenkrát trápilo i to, že se dcera vždycky rozplakala, když se zakoktala. Pomáhalo nám vytleskávání slov -slabikování, šeptání, zpívání - při tom nekoktala a to ji povzbudilo. Taky mi někdo radil zákaz televize, protože tam se mluví nepřirozeně rychle, což se dítě snaží napodobit. Dále nezmiňovat se o tom, že mluví jinak, neupozorňovat ji na to, radši rychle vymyslet nějakou hru, např. „na operu“, t. j. všechno zpíváme.
Tak ať to brzy přejde!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
4.9.14 22:22

@Babeta Uprimne doufam, ze dopadneme jako vy, ze ji to prejde :) Dekuji za tvuj prispevek :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí