Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zase téma nočník. Dvouletou dceru, jsem přes léto chtěla naučit na nočník, ale nebude to sní vůbec lehké. Když už ji venku na zahradě při teplém počasí přemluvím, ať si sundá plenu, že bude běhat bez ní, tak se jí pořád ptám jestli chce čurat a že zelejeme kytičky a různé finty, pokaždé řekne, že ne. A když už se jí fakt chce, řekne si o plenu a do ní se pak vyčůra. Když ji jí nechci dát, začne brečet. O potřebě na velkou ani nemluvím, to je další téma. Před časem měla zácpu a od té doby se nechce vykakat a zadržuje to a když už to nejde tak brečí a volá bolí dupa a strašně brečí… Nechci na ní stim nočníkem tlačit, ale aspoň zkoušet. Jestli máte někdo taky takovou zkušenost, budu vděčná za radu, jak aspoň to čurání do nočníku naučit.
@divomys nevim, ale ja bych ji nechala plenu a zkusila to trebe za 3-4 tydny…asi na to jeste neni zrala, ma cas, nehrott to
obzvlast pokud rikas, ze mela zacpu, nech ji v klidu a uvidis treba si za tyden rekne sama.
Nehroť to. Vykašli se na to, vůbec se jí neptej, jestli se jí chce čůrat, protože tohle vůbec nikam nepovede. Ba naopak jí to ještě zprotivíš, do budoucna jí třeba zaděláš na problémy a ty z toho budeš v háji, že se nedaří. Pokud si vyžaduje plenu, dej ji jí. Jen se jí zeptej, jestli nechce zkusit na nočník a nasaď ji plenu. Do školy v nich nepůjde. Čím větší divadlo kolem toho, tím je to horší.
EDIT: A jak naučit čůrání do nočníku? Já to neučila. Děti jsem k tomu zkrátka nechala dozrát. Starší dítě mělo taky mezistupeň, kdy bylo sice bez plen, ale nějakou dobu si ji na to čůrání nosil. Mladší zase do ní potom ještě nějakou dobu kakalo. Ani jeden na nočníku neseděl. U obou jsem ho v 1,5 roce vytáhla a nechala ho ležet na očích. Toť vše. Světe div se, oba dva jsou bez plen, ten impuls přišel od nich. Bez práce, bez nervů pro dítě i rodiče, bez hlídání a vysazování.
Syn ma 26 mesicu a jsme cca 3 tydny bez plen…zacalo to tim, ze tak 3-4 dny lital s holou dupou a cural a kadil vedle, jen ne do nocniku (ale neplakal po plence, tak uz jsem nedavala a jen po nem uklizela)a pak ze dne na den si zacal rikat doma i venku…ale sam si k tomu dospel, zkouseli jsme id roka a pul a bez uspechu, vzdy tak par dni a pak zas treba o mesic pozdeji a ted najednou sup a ze dne na den je nema…drzim palce a nenutit, dojde si k tomu sama ![]()
Leda ji vystresuješ. Nechala bych být. Chápu, že se to léto nabízí, ale tak se holt kdyžtak odvykne až v zimě…
Tak to mas aspon dobry ze poznakdy se jichce curat. Ta nase (cerstve dvouleta to nepozna a pocura se klidne vsude. A nemame zahradu, ale nastesti ani koberce. Jinak nocnik statecne ignoruje, taktez zachod i vse ostatni.
nekdy to prijde. Na stresy nemam naladu a cas
Nebudu to hrotit, nechám ji tak, venku nahatou, když tak ji tu plenu dám. Občas to budem zkoušet. Ona je malý tvrdohlavec, moc dobře ví co se do nočníku dělá, ale má svou hlavu… Aspoň, že si to uvědomujeme, že se jí chce… díky za rady
U nás pomohl bazének, hrozně ji bavilo čůrat do bazénku s vodou, pravda, pak se v tom i vycachtala, ale nijak ji to nepoznamenalo:-). Pak plynule sama pochopila, že doma bazének mít nebudeme, tak začala s nočníkem:-).
@Fima Díky moc za tvůj příspěvek! Mám ten samý názor. Moje holčička je tvrdohlavá a já vím, že pokud jí budu nočník nutit tak se kousne a bude problém. Nechávám jí ať si s tím poradí sama. Navíc je jí teprve rok a půl, takže času dost. Jenže v rodině jsem za exota. Tchýně dokonce děti k nočníku přivazovala…
Jsem opravdu ráda, že tohle u někoho opravdu fungovalo. Taky říkám, že do první třídy už plenu mít nebude
a do té doby mě to fakt netrápí… Díky