Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo holky to je to co jsem asi četla,že člověk může dát dítko do školky ve dvouch létech,ale ty školky jsou tak plné že to nebude ani možné je něco jiného to napsat,ale realita je jiná.Nevím jak to budou v te vládě řešit jestli to schválí.Do prosince musím nahlásit rodičák,když vezmu 3letou budu na tom dobře, budu ještě ve staré normě a pokud schváli nové vyplácení RD tak pak se to bude moct co čtvrt roku měnit buď dva nebo zase tři roky.Je to sice super,ale taky potřebuji v práci nahlásit kdy příjdu a tak řeším školku už teď.Když jsem se tady nastěhovala tak jsem chtěla umístit dítko do školky a bez šance musela jsem jít až na městský úřad a nechat si poradit kde mají volno.Pán byl moc super a hned nám dal kontakt a to máme tři školky vedle nás s odstupem 50 metrů.Nakonec jsme jezdili o něco dál,ale nebyla to taková hrůza hlavně že nás umístili. ![]()
MUFICE píše:
Nechápu, že vymysleli RD na 2 roky, když do školek berou od 3 let a jeslí je minimumTi pitomci,co tohle vymýšlí by měli myslet na důsledky svého rozhodnutí. Nejlepší je, že zavřeli hromadu ZŠ a SŠ a školek je málo.
To je právě to co mi hlava nebere oni píšou jak to bude pro maminky výhodné,ale ty starosti se školkou to je hrůza a co ty maminky co nemají šanci dostat dítko ve třech létech to je úplně postavené na hlavu.Sleduji dost často ČT24 a zatím jsem nic neslyšela tak nevím kdy to budou schvalovat.
gsimča píše:MUFICE píše:To je právě to co mi hlava nebere oni píšou jak to bude pro maminky výhodné,ale ty starosti se školkou to je hrůza a co ty maminky co nemají šanci dostat dítko ve třech létech to je úplně postavené na hlavu.Sleduji dost často ČT24 a zatím jsem nic neslyšela tak nevím kdy to budou schvalovat.
Nechápu, že vymysleli RD na 2 roky, když do školek berou od 3 let a jeslí je minimumTi pitomci,co tohle vymýšlí by měli myslet na důsledky svého rozhodnutí. Nejlepší je, že zavřeli hromadu ZŠ a SŠ a školek je málo.
Nejdříve by měli postavit nové školky nebo nastavit stávající, aby tam bylo možné umístit aspon tříletáky.
to by se ulevolo všem a ne že je mimčo sotva v plínce a už si schání školku aby se tam ve třech létech vlezlo. ![]()
Ale obsahem zákona jsou i tzv. malé skupiny, kde budou nižší hyg. nároky a také sousedské hlídání, zvýhodněni firemních skolek atd.
Mmch před rokem jsem bydlela na menším městě 5 km za Prahou a do školky se tam hlásilo cca 100 dětí a vzali jich necelých 40. A to ještě 2 roky předtím v té školce postavili novou budovu pro další děti a stejně kapacita nestačí.
MUFICE píše:
Mmch před rokem jsem bydlela na menším městě 5 km za Prahou a do školky se tam hlásilo cca 100 dětí a vzali jich necelých 40. A to ještě 2 roky předtím v té školce postavili novou budovu pro další děti a stejně kapacita nestačí.
Tohle ale není v kompetenci vlády,ale jednotlivých měst.
MUFICE píše:
Ono je tohle těžké…ta čísla vypadají hrůzostrašně a člověk si říká, kolik problémů to asi rodinám musí způsobovat…ale když jsem se minulý týden dozvěděla o situaci v městěčku tady poblíž, tak už se na to dívám trochu s odstupem…
Stalo se to, že na tento školní rok museli do školky odmítnout cca 40 dětí. Městu to nebylo jedno (!) a vyvinulo během léta maximální úsilí, aby vytvořili alespoň malé detašované pracoviště (také v tom městečku, jen trochu jinde), kam by mohli přijmout od září ještě 13 dětí. Povedlo se a na konci léta udělali druhý zápis… …no a k zápisu přišlo- tuším- 5 (!!!) dětí
Zřejmě to těm zbývajícím 35-ti rodinám bylo vlastně jedno a zas tak moc tu školku nepotřebovali
(nebo taky byli už dávno přijati někde jinde, třeba dali více přihlášek najednou…). Takže projekt se musel stopnout a neotevřít, pro 5 dětí tam prostě nikdo nebude
Město tím bylo velmi zklamané a uvědomilo si, že pro dobrotu na žebrotu. Doslova. ![]()
To jen pro příklad, že nic není černobílé…
Holky tak manžovi to nedalo a prozkoumal net a našel stránky te školky kde jsme chodili předtím s klukem a mají tam napsáno,že berou děti od 2,5 až 7 let a pokud jde matka do práce tak po dohodě i dříve.Takže zajdu první tady k nám mám už smluvenou návštěvu a pokud nepochodím tak zajdu do te školky kde jsme byli předtím.
Ahojky takže tady u nás jsem nepořídila ani na 4 hodiny,že by nastoupil 2,5věku.Ještě mi zbývá jedna školka a jak neuspěju tak to budeme muset zvládnout sami no ještě máme dva starší syny tak snad nám taky pomohou. ![]()
gsimča píše:
Ahojky takže tady u nás jsem nepořídila ani na 4 hodiny,že by nastoupil 2,5věku.Ještě mi zbývá jedna školka a jak neuspěju tak to budeme muset zvládnout sami no ještě máme dva starší syny tak snad nám taky pomohou.
A co tě vede k dvouleté variantě? Osobně mi připadá výhodnější jít na tříletou a při rodičáku si přivydělávat, klidně třeba u současného zaměstnavatele.
Nehrozí, že zůstaneš s dvouleťákem rok bez peněz.
Taky jsem to tak chtěla,že půjdu na 3letou a pak začnu o půl roku dříve pracovat jenže v práci mi moji pozici uvolni buď po 2 letech a nebo po třech a to musím nahlásit.Tři roky s RP bychom finančně nedali, ty dva roky a půl bychom nějak dali,ale to by se nesmělo nic posrat.Tak pokouším tu dvouletou variantu,taky jsme uvažovali mám nedaleko rodiče a tak by malý mohl být toho půl roku s náma a rodiči a ve 2,5 letech by šel do školky.Na příští týden jdu ještě do jedne školky a pak už na to kašlu poradíme si sami.
Ahojky,k té mateřské a školičce,nejlépe je jít na 3 letou mateřskou,od 2let dát dítě do soukromé školičky,protože státní Vám je neveme.Půjdete do práce,o mateřskou nepřijdete,mateřská Vám zaplatí školičku,dítě spokojené,Vy spokojené a rok máte na zajištění školičky státní… ![]()
V soukromé školce může být dítko klidně od rána do večera, na rodičák to nemá vliv
Ten se řeší jen v případě docházky do státní školky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.