Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
mag píše:
Dvouleťák může zatím jenom do jeslí, soukromé školky brát nemůžou, pokud nemají živ. oprávnění na jesle. Což většina nemá (ne všechny, myslím ty, co mají jedno dvě dítě pod 3 roky, ty většinou mají živ. oprávnění pro školku).Mně se podařilo dostat dítko do jeslí, ale příští rok nebude ani zápis, protože mají plno.
Anebo se ta soukromá školka nejmenuje „školka“, ale legislativně je vedená jinak a v tom případě může brát i ty mladší děti - jak to dělá naprostá většina z nich
Je to jen hra se slovíčky a předpisy…
vulpes píše:mag píše:Anebo se ta soukromá školka nejmenuje „školka“, ale legislativně je vedená jinak a v tom případě může brát i ty mladší děti - jak to dělá naprostá většina z nich
Dvouleťák může zatím jenom do jeslí, soukromé školky brát nemůžou, pokud nemají živ. oprávnění na jesle. Což většina nemá (ne všechny, myslím ty, co mají jedno dvě dítě pod 3 roky, ty většinou mají živ. oprávnění pro školku).Mně se podařilo dostat dítko do jeslí, ale příští rok nebude ani zápis, protože mají plno.Je to jen hra se slovíčky a předpisy…
A jak? Na celodenní péči o děti mladší 3 let je třeba mít vázanou živnost a pokud není, jedná se o neoprávněné podnikání. Živ. zákon nezná pojem „školka“ nebo „jesle“ ale péči o děti starší 3 let (volná ž.) a Péče o dítě do tří let věku v denním režimu (vázaná živnost).
Na jakou jinou živnost se dají provozovat jesle?
mag píše:vulpes píše:mag píše:Anebo se ta soukromá školka nejmenuje „školka“, ale legislativně je vedená jinak a v tom případě může brát i ty mladší děti - jak to dělá naprostá většina z nich
Dvouleťák může zatím jenom do jeslí, soukromé školky brát nemůžou, pokud nemají živ. oprávnění na jesle. Což většina nemá (ne všechny, myslím ty, co mají jedno dvě dítě pod 3 roky, ty většinou mají živ. oprávnění pro školku).Mně se podařilo dostat dítko do jeslí, ale příští rok nebude ani zápis, protože mají plno.Je to jen hra se slovíčky a předpisy…
A jak? Na celodenní péči o děti mladší 3 let je třeba mít vázanou živnost a pokud není, jedná se o neoprávněné podnikání. Živ. zákon nezná pojem „školka“ nebo „jesle“ ale péči o děti starší 3 let (volná ž.) a Péče o dítě do tří let věku v denním režimu (vázaná živnost).
Na jakou jinou živnost se dají provozovat jesle?
A co třeba hlídání dětí…?
![]()
vulpes píše:mag píše:A co třeba hlídání dětí…?vulpes píše:mag píše:Anebo se ta soukromá školka nejmenuje „školka“, ale legislativně je vedená jinak a v tom případě může brát i ty mladší děti - jak to dělá naprostá většina z nich
Na jakou jinou živnost se dají provozovat jesle?![]()
Jaká živnost to je? Hlídání dětí jsou ty dvě co jsem napsala a pak poskytování služeb pro rodinu (ale to je hlídání u dítěte doma). Viz. obsahové náplně živností.
Příspěvek upraven 01.10.11 v 08:16
Madlenka byla od 2 let v jeslich ale v zadnem pripade to neznamenalo ze najdeme skolku nebo ze budeme pak mit nejake vyhody pri prijeti- nezbyvalo nez se fakt modlit aby mi ji vzali kdyz uz jsem byla skoro 2 roky v praci a bez materske- nastesti jsme misto nasli. ad tema soukroma skolka je nejlepsi- nemyslim si- je to o lidech- u nas v jeslich byly sestricky fantasticke a ve skolce je taky fajn. Nicmene system je na prd to uznavam- mist v jeslich je malo, navaznost na skolku zadna… ale ono z kancelare se to planuje na papir super ze??…
gabinka píše:
Madlenka byla od 2 let v jeslich ale v zadnem pripade to neznamenalo ze najdeme skolku nebo ze budeme pak mit nejake vyhody pri prijeti- nezbyvalo nez se fakt modlit aby mi ji vzali kdyz uz jsem byla skoro 2 roky v praci a bez materske- nastesti jsme misto nasli. ad tema soukroma skolka je nejlepsi- nemyslim si- je to o lidech- u nas v jeslich byly sestricky fantasticke a ve skolce je taky fajn. Nicmene system je na prd to uznavam- mist v jeslich je malo, navaznost na skolku zadna… ale ono z kancelare se to planuje na papir super ze??…
Jj, ze školky mám taky strach, návaznost taky nemáme (v tu jsem doufala).
mag píše:vulpes píše:mag píše:A co třeba hlídání dětí…?vulpes píše:mag píše:Anebo se ta soukromá školka nejmenuje „školka“, ale legislativně je vedená jinak a v tom případě může brát i ty mladší děti - jak to dělá naprostá většina z nich
Jaká živnost to je? Hlídání dětí jsou ty dvě co jsem napsala a pak poskytování služeb pro rodinu (ale to je hlídání u dítěte doma). Viz. obsahové náplně živností.
Příspěvek upraven 01.10.11 v 08:16
Tak v tom případě už nevím… Tak vzhledem k tomu, že všechny soukromé školky co jsou tu kolem, berou děti od 2 let (po dohodě i dřív), tak asi všechny mají oprávnění na vedení jeslí
a není to tak řídký jev
vulpes píše:mag píše:Tak v tom případě už nevím… Tak vzhledem k tomu, že všechny soukromé školky co jsou tu kolem, berou děti od 2 let (po dohodě i dřív), tak asi všechny mají oprávnění na vedení jeslívulpes píše:mag píše:A co třeba hlídání dětí…?vulpes píše:mag píše:Anebo se ta soukromá školka nejmenuje „školka“, ale legislativně je vedená jinak a v tom případě může brát i ty mladší děti - jak to dělá naprostá většina z nich
a není to tak řídký jev
No já se zrovna dívala na jednu plzeňskou o které se mluvilo v diskuzi, že má dvouleťáky, ale na svých www to nemají a ty třeba oprávnění nemají. Ale netvrdím, že je to u všech, je to u těch které, takovou možnost nenabízejí oficiálně, ale mladší děti berou. Ty které mají děti mladší např. už v ceníku, určitě oprávnění mají.
Jen jsedm tím chtěla říct, že ne každá školka může brát i mladší děti.
gsimča píše:
Holky díky za názory jak to čtu tak asi neuspěju.Četla jsem na netu,že maminky které si vyberou dvouletou variantu tak mohou dát dítko do školky,ale nevím jestli někdo uvažoval o tom že ve školkách bude plno. No ještě nad tím popřemýšlím a uvídím co mi v te školce řeknou snad nepůjdu s ostudou.Holky díky za názory pak vám napíšu jak jsem dopadla.
Haha. V praxi je člověk rád, že školka vezme tříleťáka. Já také uvažovala a dvouleté variantě, ale hlídací babičky nemám a bála jsem se, že dítě nikam neupíchnu. Takže jsem šla na tři roky.
Ale musím říct, že dnes jsem za to ráda. Peněz je sice méně, ale ještě rok můžu být s cácorou doma ![]()
mag píše:No já se zrovna dívala na jednu plzeňskou o které se mluvilo v diskuzi, že má dvouleťáky, ale na svých www to nemají a ty třeba oprávnění nemají. Ale netvrdím, že je to u všech, je to u těch které, takovou možnost nenabízejí oficiálně, ale mladší děti berou. Ty které mají děti mladší např. už v ceníku, určitě oprávnění mají.
Jen jsedm tím chtěla říct, že ne každá školka může brát i mladší děti.
Když jsem kdysi školku hledala, tak první kolo probíhalo pochopitelně přes pročesávání webovek a vesměs to tam ty školky měly, pamatuji si, že nebyl vůbec problém někam toho dvouleťáka umístit (byl jen problém to ufinancovat
a mít to co nejbíž)
Neposunula se ta hranice už náhodou právě na ty 2 roky…?? Protože právě k těm dětem mladším 2 let se oficiálně nehlásili skoro nikde (ikdyž tam pak nějaké občas vidět bylo), nad 2 roky to mívají ofiko na webkách ![]()
vulpes píše:mag píše:Když jsem kdysi školku hledala, tak první kolo probíhalo pochopitelně přes pročesávání webovek a vesměs to tam ty školky měly, pamatuji si, že nebyl vůbec problém někam toho dvouleťáka umístit (byl jen problém to ufinancovatNo já se zrovna dívala na jednu plzeňskou o které se mluvilo v diskuzi, že má dvouleťáky, ale na svých www to nemají a ty třeba oprávnění nemají. Ale netvrdím, že je to u všech, je to u těch které, takovou možnost nenabízejí oficiálně, ale mladší děti berou. Ty které mají děti mladší např. už v ceníku, určitě oprávnění mají.
Jen jsedm tím chtěla říct, že ne každá školka může brát i mladší děti.a mít to co nejbíž)
Neposunula se ta hranice už náhodou právě na ty 2 roky…?? Protože právě k těm dětem mladším 2 let se oficiálně nehlásili skoro nikde (ikdyž tam pak nějaké občas vidět bylo), nad 2 roky to mívají ofiko na webkách
Neposunula, ale posunout by se měla, mělo to platit od příštího roku, ale zatím to tak nevypadá, takže bych tipla od půlky příštího roku.
U nás berou k celodenní docházce od 3 let, na 5 dní v měsíci vezmou i dítě od 2,5 let. Mladší ne
Dcerka chodí od září na těch 5 dní v měsíci, 3 roky bude mít v prosinci…
Nechápu, že vymysleli RD na 2 roky, když do školek berou od 3 let a jeslí je minimum
Ti pitomci,co tohle vymýšlí by měli myslet na důsledky svého rozhodnutí. Nejlepší je, že zavřeli hromadu ZŠ a SŠ a školek je málo.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.