Dvouletý syn a mluvení?

Missy_X
2.12.13 14:17

Dvouleťák a mluvení?

Přeji krásný den holky.. :mavam:

Jak je to s mluvením u dvouletých? Synovi budou dva v půlce Ledna, a nějak se k mluvení nemá. :nevim: Řekne takový ten základ jako - máma, táta, babi, děda, pálí, kakat, papat, pápá, ahoj, čau, au, haf haf, auto, a-a NE,…
Příjde mi, že ani slova nějak nespojuje :nevim: jakože by vyloženě řekl táta papá, apod.. :roll: Čteme si, zkouším ho aby po mě opakoval ale většinou bezúspěšně. :nevim: Většinou to probíhá tak, že mu řeknu Sebi řekni čaj a on zaječí NE!
Jak ho jinak popohnat k mluvení? Kdy je nemluvení dobré začít řešit? Všechny děti kamarádek které jsou zhruba stejně staré krásně mluví, opakují, a můj syn mezi nimi vypadá jako neandrtálec :roll: (tím je nechci nějak srovnávat vím, že každé dítě je jiné).
Jen bych už byla ráda když by mi řekl co chce, a nevztekal se, že to nedostane. :(
Děkuji za vaše odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
545
2.12.13 14:22

Naše malá bude mít dva roky začátkem ledna.
Spojovat slova vě věty (tři, pět slovíček, víc ne) začala cca před měsícem. Kluci jsou prý (?) s mluvením trošku pozadu. Vlběc bych to neřešila. On je to pak velký skok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
2.12.13 14:24

Jak popohnat? Nijak. Zrovna nedávno jsem mluvila se známou logopedkou a bylo mi řečeno, že řeč se do tří let neřeší a hlavně nelze nijak „trénovat“. Rozvoj řeči souvisí s vyzráváním CNS a s tím jednoduše člověk neudělá vůbec nic. Klukům obecně vyzrává pomaleji a déle, proč, se dodneška neví. Proto často holčičky mluví lépe a dříve. A hlavně proto je mezi dětmi první tři roky tak obrovský rozdíl. A taky mi řekla, že děti nemluví proto, že nechtějí, ale proto, že nemohou. Mozeček na to není zkrátka vyzrálý. Je vhodné se prý zaměřit akorát na rozvoj jemné motoriky, ta prý s řečí úzce souvisí, ale toť vše.

Mám 2,5 letého kluka. Do 18 měsíců řekl pár slovíček, hodně znakoval, na všechno říkal „aaaa“ stylem krákavé vrány. Mluvit začal až kolem druhého roku a to ještě dost špatně, na hodně slov měl svoje výrazivo, kolikrát trvalo týdny, než jsme přišli na to, co to je a o říká. Až teď v těch 2,5 letech je vidět, že se hodně rozjel, v podstatě řekne několik nových slov do týdne, začíná spojovat dvě slova, znakování postupně mění za normální slova a ty svoje výrazy, kterým nikdo nerozuměl, taktéž. Ale ve srovnání s kamarádkou, která má o 3 měsíce mladší holčinu a která už v roce a půl mlela ve větách naprosto všechno je to pořád šílený rozdíl.

Příspěvek upraven 02.12.13 v 14:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1307

Ahoj, mám kolem sebe více dětí kolem těch dvou let a opravdu každé je jiné. některé z nich nemluví ještě skoro vůbec, nebo mají svých pár vymyšlených výrazů a nikdo neví, co to znamená (ani matky), někdo už spojuje slova - ale klučina má tak 27 měsíců. náš malý začal mluvit kolem těch dvou let, nejdříve jenom opakoval, teď už sám komentuje třeba obrázky v knížkách, co se děje v pohádce, no je to lepší a lepší, ale moc ještě nespojuje. nebooooj, on se ti rozmluví. některé děti prý začínají mluvit až ve školce. myslím, že je ještě brzo to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694

Holce byli dva v srpnu. Ukecaná je až běda, ale nemluví řečí našeho kmene. Je to žvatlání. Řekne přesně ty základy, co jsi napsala. Před 14ti dny mi vyrazila dech, když kňourala na záchodě a já za ní přišla s tím, co potřebuje. Ona ukázala k zrcadlu a řekla jasně a zřetelně „čistit zuby“. Od té doby už to zase neřekla. Sem tam na mě zakřičí „necí čůat!“ (nechci čůrat :lol: ), ale jinak na mě fakt prdí. Syn byl to samé a dr. pořád, že času má dost, že se logopedie řeší až na pěti letech. Když ale nemluvil ani na čtyřech, tak jsem si řekla o žádanku na logopedii. Vím, že dvouleťačka by mi teď na logopedii nespolupracovala, takže neřeším. Pokud na třech letech ještě nic neřekne, asi se půjdu k té samé logopedce poradit, ale na dvou letech je to fakt o ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.13 14:26

Syn má ve středu 2roky. A jediné co řekne je NE! Dneska jsem to reila i s dr a prý se nemá na dote tlačit. Pokud rozumí co po něm chceš atd tak on začne sám. Děti si davaj na čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
2.12.13 14:27

Mám dceru 19 měsíců a mluví pouze pomocí citoslovcí. A ještě balon, bonbon a hamat. Nijak to neřeším. V mém okolí žádné dítě líp nemluví. A navíc neznám žádného dospělého, který nemluví. Neboj všechny začnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
2.12.13 14:28

Jedinné, čím se možná dá dopomoci, je hodně na dítě mluvit (což asi děláš).
Jedna moje známá se rozčilovala, že její dcerka skoro vůbec nemluví a pak přišlo na to, že celý den chudinka kouká na Duck TV… tak nevím, kde by tu slovní zásobu měla vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7725
2.12.13 14:28

To asi nejde nijak popohnat. Dcera se rozmluvila zhruba mezi 2,5 až 3 rokem. Do té doby to bylo jednoslovné, někdy dvouslovné. Nikdy to nikdo neřešil, ani ve školičce kam chodila, ani Dr a já už vůbec ne. Teď jsem ráda že byla potichu :)

Mladší má 18m a mluví ve 3-4slovných větách, opakuje jak papoušek a včera už s ní dvakrát vypadlo a pjoč (což třeba s tříleté zatím vůbec).

Ze dvou už mi řádně třeští hlava :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7797
2.12.13 14:29

Syn taky do dvou let používal jen jednotlivá slova, dva roky měl v srpnu a na podzim se začal pořádně rozkecávat. Teď už sám řekne básničku Žába skáče do bezu a zazpívá Halí belí…chce to čas, potom začne mluvit ze dne na den :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3622
2.12.13 14:30

Je pravda ze kazdy ditko je jony. Malymu byly dva v srpnu. Oje segra ma kluka starsiho o pet mesicu tak pro srovnani. Na zacatku leta mluvil skoro lip nas malej. Treba auto rekl hezky, synovec rikal auo. A do konce prazdnin se synovec tak rozpovidal a ted mluvi ve vetach kradne a nas malej taky mluvk krasne ve vetach (kratky,3,4,5 slov)a zopakuje uplne vse. Tak kdyz bratranky porovnam tak nas malej mluvil driv. Ale u synovce to slo pak desne supem. Takze po tech 2.narozeninach se vam urcite brzy rozpovida

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
2.12.13 14:32

Mám dva roky a tři měsíce starýho prcka a zatím si vystačí s pár slovama… Zatím to neřeším, začnu stejně jak u staršího až kolem tří let… (nebo snad nezačnu…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
2.12.13 14:34

Tak my mluvení taky hodně řešili (a řešíme). Matyášek měl dva roky v červnu a tak jaksi pořádně se rozmlouvat začal až celkem nedávno. Teď zas naopak velký obrat a každý den papouškuje nová a nová slova, už je spojí i do větiček a je to lepší a lepší. Ale dlouho nás trápilo, že se mu nechce a domluva stojí za houby :roll: Divné bylo, že kolem roku začal pěkně první slovíčka, my jásali jak je šikovný a bum, brzda, otočka a od roku a půl mlčel jak partyzán, jen ukazoval a žuchlal turecky :) Ale myslím, že je to na dobré cestě a nebudeme to muset nějak řešit, že to už půjde „samo“. Pomoct se asi nedá nijak, jen trpělivost, mluvit, číst, zpívat, ukazovat a pojmenovávat kolem sebe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
2.12.13 14:34

Mladší bude mít 2 koncem ledna, a neřekne většinou ani to máma, táta, nebo řekne, ale ne v souvislosti se mnou :lol: komunikuje výhradně zvukem eeeee, už i poznám, co jím chce říct, krátce, ryhcle po sobě e e e znamená že ho něco zaujalo, pištivý ee že něco urgentně chce, normálním eeeee mi něco ukazuje :lol: starší do 27m smysluplně vůbec nemluvil, ve 27m začal ve větách. kolem těch 2 let řákal zase na všechno ty-šija :lol:..občas slova typu bů, na, ham, mám..no ale když jsme byli babi přát k svátku, tak jsem řekla že jí dá dárek, a řekne na..no samo že řekl ty-šija :roll: :lol: klid, má čas ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
2.12.13 14:37

Ve dvou jsem neřešila vůbec, teď skoro ve třech pomalu začínám mít stažené půlky a čekám, kdy už KONEČNĚ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí