Dvouleté dítě nechce mluvit

Anonymní
30.1.25 12:59

Dvouleté díte nechce mluvit

Ahoooj holky,…chtěla bych se Vás zeptat, zda je normální, že malej ve 26 měsících nemluví,…řekne máma, baba, ham, mňam mňam, zvuky zvířat…umí ovečku, kočičku, pejska,…všechno cvičíme, povídám si s ním,…ale nemá skoro ani zájem o to se něco nového učit,…všemu rozumí, když mu řeknu, přines si tričko a tepláky, ví, kam jít a přinese to,…když mu řeknu, vyhod to prosím do koše, vezme to a vyhodí to,…přines to babičce, přinese to,…ale mluvení je velký problém,…už nevím jak na to,…
To samé s nočnikem bojujeme,…
Už se to učíme asi dva měsíce a pořád nechape, že když potřebuje, má jít na nočník, když ho tam posadim, vyčůrá se a taaak,…ale sám tam prostě nejde,…je to normální?? Trochu ztrácím nadeje, že se to někdy naucime,…:D :D :D děkujuuu moooc za případné rady,…:) :) :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Mandarinka104
30.1.25 13:19

Ahjo, klíííd… všechno, co píšeš je normální.
Dvouleté dítě nemusí plynně mluvit, na to má fakt dost času. Pokud ho stimuluješ řečově jenom v prostředí rodiny a nechodíte do velkých početných kolektivů, pak je jasné, že to pouze z domova od rodiny nestačí…
Až půjde od MŠ, krásně se rozmluví, jakmile s ním začnou pracovat učitelky a uslyší mluvit ostatní děti.
Za druhé, s tím nácvikem na nočník, moc brzo - nechápeš jako rodič, že moc spěcháš. Ty chceš, aby chodil na nočník, ne on.
Posílám pěkný článek o odplenkování dítěte:
 https://www.monkeymum.com/…enkovat-dite?…

A zastávám názor, že nejlepší je metoda nechat to na dítěti. Kdy samostatné odplenkování nastává ve věku 2,5-3 roky! Úplně stačí, proč? Protože ve 3 letech nastupuje do MŠ a tam mít plenky nemůže. Do té doby nevadí. Můj syn se zvládnul takto krásně odplenkovat kolem těch 2,5 let ze dne na den a to jak přes den, tak přes noc. To dítě to zvládne fakt samo, stačí mu věřit! :)

• Citovat
  • Upravit
392
30.1.25 13:19

Sestry malej mluvil snad pořádně od 3,5 let, ale to fakt hned skoro celou větu. Malá to pak od něho pochytila vše dřív, takže ta začala snad ve 2,5 už. Plíny taky měli na delší dobu - nočník nebyl kamarád. :lol: Asi to chce ještě čas, zkoušet dál a uvidíš, že se to třeba ze dne na den úplně otočí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
30.1.25 13:35

Mám dítě za chvíli tři roky a kolem sebe spoustu podobně starých batolat a ve 26 měsících nějak výrazněji mluvila tak půlka, ostatní cca jak popisuješ. Bez ohledu na pohlaví. To jsou ještě dost čerstvé dva roky.

A moje malá se naučila pořádně na nočník až po 2,5 letech, i když jsme se snažili dlouho.

Pokud by tě to nějak velmi znepokojovalo, objednejte se někam na logopedii, ony jsou stejně čekačky pár měsíců, takže se ti velice pravděpodobně rozmluví, než na vás dojde řada, ale kdyby náhodou ne, nebudeš zbytečně ztrácet čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
30.1.25 13:41

Každé dítě má své tempo, pokud rozumí a komunikuje jinak (gesty, zvuky), tak je to zatím v pořádku. Důležité je trpělivě mluvit, komentovat vše kolem a nestresovat se, řešit by to měl až logoped, pokud by kolem 3 let neměl pokrok. Nočník je taky individuální, někteří se naučí až kolem 3 let, hlavní je nenutit a nechat ho, ať se sám začne zajímat.

• Citovat
  • Upravit
72725
30.1.25 14:16
@Anonymní píše: Více

Nechat.. Nas mladý byl to samé. Důležité je že rozumí. Ted bych Dala nevím co za to, aby chvilku mlčel :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
30.1.25 14:26

Náš kluk do třech let nemluvil skoro vůbec, měl asi 10 slov, máma, táta, baba, haf a tak :) už jsem z toho byla na nervy, byli jsme i na neurologii, jestli je vše ok. Už jsem byla alergická na ty věty jako: Ten se ještě namluvi, až vás to bude mrzet.. teď si na ně kolikrát vzpomenu :) rozmluvil se v podstatě ze dne na den nástupem do školky. Teď pusu nezavře :)
Pokud rozumí, bude vše v pořádku. A kluci jsou v tomhle asi opravdu pomalejší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.25 14:47

Každé z Vás moc dekujuuu,…:D :) uklidnily jste me,…doufám, že to brzy nastane, aspoň nějaký pokrok,…

• Citovat
  • Upravit
18694
30.1.25 18:18

Malá ve dvou letech mluvila podobně, ve 2,5 začala cokoliv opakovat. Teď má 2r8m a za ty dva měsíce už mele a vypráví. Zrovna teď mi tu brecic ze ‘ blacha nedá Nikoce hlacku’ a pak na nej řvala ‘a dost ticho bude tady’ (odkud to asi ma :mrgreen: ). Ráno když jsem ji říkala, ze se mnou pojede na firmu tak na me šibalsky koukla a říká: slandu děláš mami?.. tak dva měsíce zpět teprve pojmenovávala věci okolo sebe - pejsek, bus, etadlo. Plíny teda zahodila z ničeho nic v roce a půl i na noc. Když chtěla čurat, tak si začala sahat na plínu. To byl její signál. Bobek zase plácala rukou do linky, stolu, futer. I teď si tak občas ‘pomaha’. Ale teda široko daleko takové dítě neznám. Máma říkala, ze já byla na nic bez plíny taky před druhým rokem. Kluk chodil taky před druhým rokem venku ke stromu sám, ale na noc mu to ještě trvalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová