Dvouleté dítě s prvky autismu

Anonymní
21.4.23 08:47

Dvouleté dítě s prvky autismu

Ahoj, jdu si tady hlavně pro podporu a tipy od jiných maminek, které mají dítě jako je náš syn. Vyšel nám pozitivní dotazník Mchat-R, avšak malý se prostě vyvíjí „jinak“. Problémy máme hlavně s komunikací- neslyší na jméno (málokdy se otočí), nerozumí (za den to spočítám na prstech ruky), do očí kouká, ale málo. Ve dvou letech nemluví, ale slabikuje. Máme problémy s jídlem, stále nosí pleny. Na druhou stranu si pěkné si hraje (autíčka, kuchynka), má rád změny, mazlí se…Stále doufám, že je šance, že by mohl
vrstevníky dohnat. Čekáme na další vyšetření, ale ráda bych začla proaktivně něco dělat, než se dostaneme na logopedii atd. Máte nějaké rady? :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8817
21.4.23 09:16

Jedno z našich dětí na tom bylo ve dvou letech v podstatě stejne. Padala různá podezření na různé diagnózy. PAS nakonec ve 5 letech definitivně vyloučeno. Má ADHD a VD, hranice mezi tím vším jsou hrozně tenké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
21.4.23 09:53

Taky mi dvojčata takhle „balancovaly“ nad různou diagnozou. Od narození navštěvují neurologii (ted mají 7let) a v papírech to držíme, bez diagnozy „…se znaky ADHD, autistické znaky, hyperaktivní“… mě pomohlo rozvíjet jejich potenciál a netlačit na nedostatky. Takže hodně sportu, v létě, v zimě, furt něco děláme, furt venku, cvičíme, učíme se poznáváním. Nakonec jsou zdatní judisti a nikdo nechápal, kde se vzala ta obratnost (prý to nejde dohromady s diagnozou) na zkliďnování jsem je školila v kreslení, malování a funguje to, oproti vrstevníkům vynikají.
Bojujeme se vzteklostí (ale už to mizí) mluvení je problém, nechtějí mluvit, začali až kolem 5let nějak po slovech, i dnes nedávaj předložky, mluví jako z gangu, blbě drží pozornost a někdy nevnímají. Ale tyhle nedostatky se vybrušují samy, při těch činnostech které jim jdou. No a držím režim a pevnou ruku, proto se chovají lépe, než jejich vrstevníci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.23 10:06

@axlpol díky. Také myslím, že je někde na hraně, že na tom není až tak „špatně“, motoricky taky vyniká (jemná i hrubá motorika), ale opožděný oproti vrstevníkům je a nebudu to malovat na růžovo. Díky moc za tipy a podporu. Čekáme druhého kluka a prostě nervy a strach pracují, byť to zkouším přijímat s pokorou. Chtěla bych, aby to bylo šťastné dítě, spokojeně v kolektivu a životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.23 10:07

@Midaku a zvládá začlenění do kolektivu? Chodí do školky? Zlepšuje se to? Já vím, že každé dítě je jiné. Ale trochu se chytám každého stébla naděje, že to bude „dobrý“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
21.4.23 10:21
@PetruskaDDD píše:
@axlpol díky. Také myslím, že je někde na hraně, že na tom není až tak „špatně“, motoricky taky vyniká (jemná i hrubá motorika), ale opožděný oproti vrstevníkům je a nebudu to malovat na růžovo. Díky moc za tipy a podporu. Čekáme druhého kluka a prostě nervy a strach pracují, byť to zkouším přijímat s pokorou. Chtěla bych, aby to bylo šťastné dítě, spokojeně v kolektivu a životě.
…nezačleňovali se, nemluvili, za logopedkou dojíždíme 40km, protože s jinou nemluvili, doma přesný režim (což mi ale vyhovuje. Teď v 7letech je to jejich přednost) atd.atd.

Ale děti jsou štastné, spokojené a já si s nima užívám každý den. Je to fajn, jen někdy závidím druhým, že jim děti rostou jak dříví v lese :lol: u nás je to učení v každé minutě, při procházce, na kole, doma, neustále zklidňování, vztekací scény…ale já věřím heslu - štastná máma, štastné dítě - mě to funguje a posouváme se všichni. Bude to dobrý :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.23 10:37

@axlpol ještě jednou děkuju. Je to teď pro mě čerstvé a těžké vše přijmout, ale nedá se nic dělat. Dáváme se do boje…a budu doufat, že třeba v 3.5 letech (příští září) nějak tu školku zvládneme…a bude se zlepšovat „svým“ tempem. Mám štěstí, že jsme finančně zajištění a máme s manželem moc hezky vztah a jsme na to dva. Jen prostě představy o životě byly poněkud jiné, včetně mojí kariéry. Ale rodina a děti jsou na prvním místě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.23 11:15
@PetruskaDDD píše:
@axlpol ještě jednou děkuju. Je to teď pro mě čerstvé a těžké vše přijmout, ale nedá se nic dělat. Dáváme se do boje…a budu doufat, že třeba v 3.5 letech (příští září) nějak tu školku zvládneme…a bude se zlepšovat „svým“ tempem. Mám štěstí, že jsme finančně zajištění a máme s manželem moc hezky vztah a jsme na to dva. Jen prostě představy o životě byly poněkud jiné, včetně mojí kariéry. Ale rodina a děti jsou na prvním místě…

Moje sestra má syna, už je tedy velký, ale když byl malý, padaly diagnózy - PAS, MR, autismus - no jedna horší než druhá. Nakonec má jen VD a inteligenci má nadprůměrnou.

• Citovat
  • Upravit
6918
21.4.23 11:21

Mě by asi nejvíc zneklidňovalo to, že nerozumí. Ale mám jen srovnání se svými 2 dětmi, které lehce za prvním rokem rozuměly perfektně.
Jak píší ostatní, může z toho být ledacos nebo taky nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.23 11:26

@Lojzísek jasně, dva největší problémy vidíme v tom, že nerozumí a neslyší na jméno, oční kontakt má dobrý s členy rodiny (u cizích je problém.) Jinak spoustu věcí dělá jako ostatní děti, nema stereotypy, fixaci na věci, sám se přijde přimazlit (byť to není extra kontaktní dítě) atd. Ale už mu byly dva a nechci to nechat plavat, jelikož ta raná péče je důležitá a stejně bude trvat, než se dostaneme k diagnóze…příští týden jdeme k naší lékařce, jsme už objednání i na diagnostiku do Nautisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6918
21.4.23 11:44
@PetruskaDDD píše:
@Lojzísek jasně, dva největší problémy vidíme v tom, že nerozumí a neslyší na jméno, oční kontakt má dobrý s členy rodiny (u cizích je problém.) Jinak spoustu věcí dělá jako ostatní děti, nema stereotypy, fixaci na věci, sám se přijde přimazlit (byť to není extra kontaktní dítě) atd. Ale už mu byly dva a nechci to nechat plavat, jelikož ta raná péče je důležitá a stejně bude trvat, než se dostaneme k diagnóze…příští týden jdeme k naší lékařce, jsme už objednání i na diagnostiku do Nautisu.

Myslím, že na to jdete dobře, taky bych to řešila, dvouleté dítě by rozumět mělo… Vidím to podobně, to jméno jsem nezmiňovala proto, že někdy mají dětí pozornost upřenou jinam a prostě neslyší, zvlášť tyhle malinké, ale to musíte vědět sama, při jakých příležitostech se to děje. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.4.23 12:20

Kdyby měl někdo nějaké tipy, jak rozvíjet dvouletaka (čtení, knížky, říkanky, zpivani a běžné postupy nezabírají). Tak beru vse- zvlášť tu komunikaci :srdce: poslouchám podcasty od Nautisu, snažím se načítat, ale je to pro mě úplně nová disciplina…a ještě jednou všem díky, ať máte prima slunečný víkend.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
21.4.23 12:32
@axlpol píše: …nezačleňovali se, nemluvili, za logopedkou dojíždíme 40km, protože s jinou nemluvili, doma přesný režim (což mi ale vyhovuje. Teď v 7letech je to jejich přednost) atd.atd.Ale děti jsou štastné, spokojené a já si s nima užívám každý den. Je to fajn, jen někdy závidím druhým, že jim děti rostou jak dříví v lese :lol: u nás je to učení v každé minutě, při procházce, na kole, doma, neustále zklidňování, vztekací scény…ale já věřím heslu - štastná máma, štastné dítě - mě to funguje a posouváme se všichni. Bude to dobrý :kytka:

K tomu máte další děti??? Klobouk dolů :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8817
21.4.23 12:46
@PetruskaDDD píše:
@Midaku a zvládá začlenění do kolektivu? Chodí do školky? Zlepšuje se to? Já vím, že každé dítě je jiné. Ale trochu se chytám každého stébla naděje, že to bude „dobrý“.

Je v klasické školce a půjde teď do klasické školy, vse bez AP, i když v té škole na něj možná dojde, uvidíme. Kamarády má, akorát to musí být divoši, hodný holčičky se ho boji…je rychlej, divokej, obratnej, porad hlavou dolu nebo ve vzduchu, neustale v pohybu…a je „nebezpecnej“, na něj naprosto dokonale pasuje jedna z definic problémů u adhd, a to fakt, ze nevnímá hranice svého těla. On je prostě všude. Ale zlepšuje se hodně, v těch dvou letech to bylo šílený, teď je v pohodě. Je to mimoň, ale zatím školák v pohodě, teď uvidíme, co škola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8817
21.4.23 12:53

@PetruskaDDD zrovna to, že nerozumí, je jeden ze znaků, kde se PAS a VD nejvíc překrývají. Nerozumi, nemluví, neslyší na jméno… z toho může být všechno anebo taky nic. Nám hodně pomohla obrázková komunikace a velmi jednoduché konverzace. Místo „uklid si boty“, čemuž nerozumí asi ještě ani teď, jsme říkali „boty sem“ a ukázali jsme na botník. Proste žádné vseobecne pokyny a informace. Ukliď, vyhoď, nezlob… tomu nerozumí. Ale dej toto sem, dones to do koše, sedni si na ten gauč… to už se chápat za chvíli naučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí