Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak záleží jaké léky to jsou. Dcera nechtěla sirup na kasel, ačkoliv jsme se snažili, tak to nešlo. Ale je docela na sladký. Chlap už to nevydržel a normálne ji na lžičku nalil sťávu (bez vody
)a do toho dal sirup a holka nic nepoznala a chtěla to. Jinak první dny nemoci většinou boje, taky musím zalehnout a třeba odsat rýmu. Ale já jsem v tomhle tvrdá, prostě ji řeknu že jinak to nejde, že mě to mrzí, ale udělat to musím.
A to zvracení má dcera většinou když zapije sirup, zkus aby léky nezapijela, buď nic nebo ať si dá třeba piškot.
Ale třeba kapky na bolest nebo na krk klidně den taky do šťávy, sladký čaj apod. Lepší něco než vůbec nic.
Moje deti jsou to same. Ale nastesti leky skoro nepotrebujeme. ATB maji zcela vyjimecne (8leta je teda mela
uz 4×, 2leta jednou, 6leta jednou v nemocnici po tezkem urazu v kapacce a 5leta nikdy). A to pak bojujeme jako vy.
Tvoje mala ted uziva ATB? Pokud ne, tak bych se na leky vykaslala. Jsem toho nazoru, ze veskere leky na rymu a kasel jsou k nicemu. A pokud ji boli ucho, byly jste na ORL na pichani?
Sirup na kasel doma nemame a nikdy jsme nemeli. A na bolest davam Paralen cipek. Coz je taky boj, ale lepsi, nez to zkouset pusou. Na horecku vetsinou nic nedavam.
Místo léků na bolest jí dávej čípky. Antibiotika rozmíchat do sirupu, nebo čaje. Co jí vlastně dáváš?
Kašlala bych na léky na kašel a ty proti teplotě a bolesti bych dávala ve formě čípku. Na bolest ucha dávat Nurofen v kombinaci s kapkami do nosu, pokud to děláš od začátku, k zánětu většinou nedojde. @Janča6 při bolesti ucha už se snad běžně nikde píchání neprovádí, ne ![]()
@Aduš8 píše:
Kašlala bych na léky na kašel a ty proti teplotě a bolesti bych dávala ve formě čípku. Na bolest ucha dávat Nurofen v kombinaci s kapkami do nosu, pokud to děláš od začátku, k zánětu většinou nedojde. @Janča6 při bolesti ucha už se snad nikde píchání neprovádí, ne
Uši se píchají pořád. Proč by se to nedělalo? Je to okamžitá úleva a zabrání se perforaci bubínku.
@Janli já nevím, my jsme se v pediatrii učili, že se uši nepíchají, protože samovolná prasklina se právě hojí lépe a že tahle technika se používá opravdu jen v krajních případech. A samozřejmě, že nejlepší je tak silnému zánětu předejít včasným podáním protizánětlivých léků a kapek do nosu. Stejné předepisuje i doktorka, u které jsem pediatrickou praxi měla(v pediatrii nepracuji).
Na teplotu bych dávala cipky a na kašel apod kapky třeba do pití, aby to nepoznala ![]()
@Aduš8 píše:
@Janli já nevím, my jsme se v pediatrii učili, že se uši nepíchají, protože samovolná prasklina se právě hojí lépe a že tahle technika se používá opravdu jen v krajních případech. A samozřejmě, že nejlepší je tak silnému zánětu předejít včasným podáním protizánětlivých léků a kapek do nosu. Stejné předepisuje i doktorka, u které jsem pediatrickou praxi měla(v pediatrii nepracuji).
Moje příbuzná měla po samovolném prasknutí bubínku v dětství srůsty, špatně slyšela a musela postupně na 2 operace. Tenkrát to bylo nedopatřením lékařky.
Uši se při zánětu naštěstí píchají pořád.
@Aduš8 píše:
No nevim, kdyz dceri praskl bubinek sam (podotykam, ze ji to ucho vubec nebolelo, “jen” mela par dni horecku ke 40, doktorka pri pohledu do ucha nechapala, jak ji to mohlo nebolet), tak se ji to hojilo 7 tydnu (ale teda ona tam mela jeste nejakou zanetlivou boulicku) a musela na foniatricke vysetreni, jestli slysi. Po pichnuti a par let pozdeji u ni nastala okamzita uleva a na foniatrickem vysetreni nebyla.
Příspěvek upraven 08.06.23 v 23:04
U nás u 2,5 letého, když odmítá sirup na horečku, dostane čípek a když to je nějaký hnus, který musí do pusy, tak to prostě propašuji v něčem, co má hodně rád. Na sílu dávam jenom kapky do očí a to je bohužel boj
. Kapky do nosa dávame, když spí. Spí jak medvěd.
@Aduš8 píše:
Uši se pichaji porad, spis naopak je pak větší pruser, když to praskne samo, nehledě teda, ze to dítě necháváš trpet, po pichnuti přichází okamžitá úleva.
@Kriss Tina já tohle z vlastní zkušenosti posoudit nedokážu, zánět ucha, že malý bral ATB, jsme si prožili jednou. Dva dny sice plakal, než zabrala antibiotika, ale nikdo mu uši nepíchal. Proto mě to překvapilo, že se to provádí tak běžně. Ani v praxi jsem se s tím nesetkala, nežiju ale v ČR
Ve 2,5 uz se muze naucit zapit prasek, zacni malinkym a hladkym b-komplexem.
No, vetsina leku stejne neni potreba. Da se slusne obejit bez nich.
Pripadne ji muzes normalne natrenovat pomoci pozitivniho posilovani, navod najdes treba v knizce Trenink je rozhovor (ano, je to o psech, ale autor ma ctyri deti a popisuje tam, jak to pouzil na dceru. Vyzkousela jsem, funguje to.)
Dobrý večer, už jsem opravdu vyřízená a nevím jak dál. Dceři jsou 2,5 roku a žádným způsobem do ni nedostanu léky.
Zkoušela jsem i vychytávky s yt a stejně jsem ji neoblafla
Přwedem děkuji za rady 
Má kašel a rýmu, teď dva dny ji bolí ucho, ale nenechá si pomoct i když se bolestí kroutí na postely. Já od mala si prožívala peklo s ušima, tak vím, jaká to je bolest. Ale k věci, podání léku je tragédie. Nic do ní nedostanu, když už ano, tak to vyzvrací.
I třeba půl hodiny s ní sedím se stříkačkou/lžičkou v ruce a vysvětluju jí, že ji to pomůže, dostane dáreček, chválím ji nebo že se takhle nedostane ven za kamarády. Nikdy to takhle nefunguje po dobrém, ale nechci ji stresovat. Je nutné podotknout to, že jsem s ní sama a nemá mi ji kdo přidržet, když už to nejde po dobrým, musím si na ní lehnout a přidržet, stejně to hned vyzvrací i po tom, co ji hned dám pití. Máte prosím nějaké tipy jak to do dítěte dostat? Takhle se mi nikdy neuzdraví