Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
máte někdo zkušenost s přijetím dvouletého ditěte do školky? Synovi je teď 14 měsíců, v listopadu mu budou dva roky a já se mám vrátit do práce. Jak na to reagují MŠ? A co by měl prcek umět?
Děkuju za odpovědi.
Školky na to reagují každá jinak, pokud mají místa, tak asi nebude problém, ale v 90% STÁTNÍCH školek si buď jistá, že ti dvouletý dítě nevezmou.
Alternativa jsou školky soukromé, tam byste šanci měli, ale zase za ně tvrdě zaplatíš.
Umět by se měl samoobsloužit, tzn. sám se najíst a aspoň částečně se obléct, se zbytkem určitě pančelky pomohou. A do státní školky určitě bez plen, v soukromé jak v které, někde jim třeba pleny na polední spaní nevadí.
Držím palec, ať prcka umístíš, budeš to mít sakra těžké a abych byla upřímná, pokud budeš koukat po státních školkách a nebydlíte někde na vesnici, kde je o děti nouze, tak moc šancí nemáš.
V soukromych nic, snazi se prizpusobit diteti. Ja davam syna (13m) od pristiho mesice na dva dny v tydnu a nikdo po me nic nechtel, jen se ptaji na jeho rezim a na co je zvykly, aby mu to mohli castecne nabidnout i ve skolce. Predpokladam, ze na statni se ani neptas, takze podobne to bude asi i v soukrome kam ho chces dat.
dvouletýho ti na 99% do státní nevezmou, berou nejdřív od 2,5 let. ale plíny může mít i ve státní třeba i ve 4 letech (na spaní, pokud se počůrává). přes den by je tedy už mít nemusel.
jó, takže soukromá to jistí. tam po tobě chtějí jen peníze ![]()
Mám dvouleťačku v městských jeslích, platím i s jídlem 4000,–. Děti nemusí umět nic.
my teda bydlíme na vesnici a je tady velký problém i s tříletýma. Není místo
Bubu25 píše:Janik123 píše:do 3 let jsou jeslicky a od 3 let skolka - taky mam malou od 1,5 roka v jeslich je kvetnova takze do srpna je bude mit a od zazri skolka ale presne jak tu nekdo psal, tak musi mit skolka misto pro prcka
Ahoj maminky,
máte někdo zkušenost s přijetím dvouletého ditěte do školky? Synovi je teď 14 měsíců, v listopadu mu budou dva roky a já se mám vrátit do práce. Jak na to reagují MŠ? A co by měl prcek umět?
Děkuju za odpovědi.a 2 lety do skolky nevezmou do statni teda urcite ne tam je to od 3 let az takze jesle nebo soukromy zarizeni nejaky
došlo ke změně do školek se může brát od 2let
jizvíková píše:Bubu25 píše:došlo ke změně do školek se může brát od 2letJanik123 píše:do 3 let jsou jeslicky a od 3 let skolka - taky mam malou od 1,5 roka v jeslich je kvetnova takze do srpna je bude mit a od zazri skolka ale presne jak tu nekdo psal, tak musi mit skolka misto pro prcka
Ahoj maminky,
Děkuju za odpovědi.a 2 lety do skolky nevezmou do statni teda urcite ne tam je to od 3 let az takze jesle nebo soukromy zarizeni nejaky
Došlo ke změně jenom ve vztahu k pobírání RP, školy a jesle mají pořád stejný status. Ke změně dojde až od nového roku.
Např. soukromá školka nemůže vzát dvouleťáka, pokud nemá živ. oprávnění na „jesle“.
tak to je mazec. mamka má teď středňáky, a když je před rokem dostala jako mrňata, tak mezi 25 dětmi bylo osm 2,5letých. většinou se jich plnej počet nesešel, tak cca 22, ale prý to s nima bylo dost náročný. což se nedivím, když vidím našeho 2,5letýho Vojtu ![]()
to zase někdo nedomyslel, když neměl co dělat a tak předělával rodičáky ![]()
Ahojky!
Tak my máme RP na 2 roky, bydlíme na vesnici a ptala jsem se paní učitelky, jestli by mi malého ve 2 letech vzala. S místem na vsi problém není, ale jak už tady někdo psal, musí se umět najíst a neměl by mít plenky. Takže asi tak nějak.
U nás na vsi je míst dost, takže berou i 2,5leťáky. Musí se sami najíst, dojít na wc, nesmí mít dudlík, plínu - ani na spaní - kdo se pravidelně (třeba pokaždé) počůrává, doporučí se školkou počkat. Taky musí trochu obstojně mluvit, aby si řekli, kdyby něco potřebovali - doprovodit na záchod, pomoct s oblékáním atd.
Bydlíme na vesnici, do místní školky nám prcka vezmou od 2,5 let, tak teď řešíme ten pul rok před. Jesle tady nejsou, ale v některých školkách v okolí píšou, že berou už od dvou let, takže to chceme zkusit. I když vidím, tak šance je minimalní.
Zkusíme i dvě soukromé a uvidíme.
Mám malou ve školce od 2 let.Ve státní.Vím že máme štěstí,ale mají tam dvouletáků víc.Co by měli umět asi záleží na učitelkách.Tady mají +/-26dětí.Smíšená třída,takže dvouletý i předškolní.Takže ty větší pomáhají těm malým.Malá moc nemluvila ale domluvila se,bez pleny je už od 19měsíců,takže to bylo v poho,jídlo taky dobrý,jí sama a větší děti jí pomůžou jen „vyškrábat“ talíř.Akorát na oblíkání je levá,takže taky děti nebo učitelka.A hrozně se jí tam líbí!
U nás jsou 2 školky již od 2 let…a dle nového zákona můžou od 2 let…
Ahoj holky, malá bude mít v dubnu dva roky a tou dobou bude u nás zápis do školky (vesnice).Chtěla bych ji tam od zári zkusit dávat treba na jeden den v týdnů. Do oběda, pak bych si ji vyzvedla.Jde mi o to aby byla mezi dětmi. Občas zajdem do dětského centra, ale jinak je furt mezi dospelaky
ve školce jsem se ptala, k zápisu přijit můžeme. Akorát nevím jestli vlastně mužů, když jsem na rodicovsky
?Předem děkuji za reakce a přejí hezký nadcházející víkend.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.