DVZ u OSVČ – jak vyplatit zbytek rodičáku přes otce?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
DVZ u OSVČ
Ahoj, řešila jste některá vyplacení zbytku rodičáku přes otce, který je OSVČ? Ikdyž si navýším rodičák na maximum tak to nestihnu vybrat. Pracovní smlouva mi bohužel skončila a dělám jen na dohodu u rodičáku, takže já to vybrat nemohu. Když jsem se ptala na úřadě tak mi řekli že manžel musí mít DVZ, ale nikdo mi nebyl schopný říct, jestli stačí když si platí povinné odvody, podává daňovko a vše co musí, jestli z toho se vypočítá DVZ nebo jestli si musí platit dobrovolné nemocenské?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano řešila jsem to v říjnu. Stačí když si platí základní sociální pojištění a k datu narození dítěte je vedený jako pojištěnec. Musí si dojít na ČSSP a nechat si vystavit potvrzení o aktivním vedení sociálního pojištění. S tím pak vy půjdete na úřad až budete žádat o nový rodičák a oni s vámi udělají rovnou žádost o vyplacení starého. 🙂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lylynka Dobrý den, takže není potřeba si platit to dobrovolné nemocenské? Partner taky OSVČ a dobrovolné nemocenské si neplatí… Ale AI píše, že by si ho platit měl 🫣 aby to doplatili
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SARA592 píše: Více
Pokud si to neplatí, a tudíž nemá DVZ, může měsíčně vybrat maximálně 13000, víc mu nedají. Aspoň takto jsem to vygooglila.
Pokud se jedná o jednorázové doplacení kvůli narození dalšího dítěte, tam by to problém být neměl, stačí, že je veden jako OSVČ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucad77 Děkuji, jedná se o jednorázové doplacení 🙂 ale zavolám si ještě na úřad určitě 😊 mně totiž skončila v práci smlouva, takže na mě to nepůjde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit