Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj. Právě jsme dlabali několik dýni a ta největší semínka jsem z nich schovala, ale nějak tápu, co s nimi…
Příští rok bych je ráda zasela, ale nevím, co teď s nima, jestli rovnou usušit, nebo nějak očistit, jak je uskladnit přes zimu?
Ja jsem je dala na plech na pečící papír a na okno.Bylo slunicko, tak jsem si rikala, ze trochu vyschnou, nez je dam dovnitr.No…zapomela jsem je tam pres noc a dneska kdyz jsem je sla rano vzit, ze je dam na krbová kamna, aby proschli, tak vsechny byli fuč ![]()
Rovnou usušit
až budou pořádně proschlé, dej je do papírového sáčku a na suché místo ![]()
Díky! Zkusím, za rok se kdyžtak budu vztekat, že nic nevyklíčilo ![]()
Já jsem je loni jen opláchla a nechala na misce pod květináč uschnout na kuchyňským okně, pak jsem na ně zapomněla a ležely tam celou zimu. Na jaře jsem je našla, zasela a vzešly všechny.
Letos jsem z dýně vydloubala všechna semínka, nechala jsem asi deset na pěstování a zbytek jsem usušila v sušičce na ovoce a je to docela jedlý… zobání jako oříšky a tak.
Jiřina
@Jirina jj, u nás se to takhle suší běžně, my sušíme v troubě, musí být trochu naležené v soli, mňam ![]()
@lulushka píše:
@Jirina jj, u nás se to takhle suší běžně, my sušíme v troubě, musí být trochu naležené v soli, mňam
a šly by i nasladko? Normálně prosypat cukrem? Nikdy jsem to nezkoušela, teď mě to napadlo…
@Jirina tak to nevím
to jsme nikdy nezkoušeli, asi by to šlo, otázka je, jak by to chutnalo ![]()
Můžete mi prosím napsat, zda to někdo tušíte, proč jsou kupovaná dýňová semínka zelená a ta čerstvá, která vydlabu z dyne i po usušení normálně žlutá/svštle béžová a ani násl. při pražení nemění barvu… až na to, že trochu osmahnou. Dlabala jsem jen Hokaido a máslovou dýni a pak tu óbr klasickou co nevím jak se jmenuje. Díky. ![]()
@HeHo zelená semínka jsou vyloupaná, když vydlabeš dýni, tak semínka vydlabeš i se slupkou
(nevím jestli to myslíš tak, že když je vyloupeš, tak je zelené nemáš, my jo, teda je na nich taková zelená slupečka, která se občas sloupne i s tou horní slupkou, takže pak už semínko moc zelené není, ale někdy tam zůstane tak zelené je
možná jiný druh tykve?
)ale existují i druhy dýní, kde jsou semínka,,neloupací" bez lupky, ta jsou zelená hned při dlabání(možná i ta semínka, co se prodávají, jsou z těchto dýní
)