Jak se naučí češtinu osoba s -dis poruchou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Knížku neporadim, ale musim rict, ze psany projev mas na svuj handicap znamenity, kolikrat jsou tu mnohem horší texty a autorky si mysli jak suprove nepisi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Mám od první třídy zjištěnou dysgrafii naštěstí jsem absolvovala normální základku a moc učitelů tomu nepřihlíželo (oproti kámošům, kteří byli na zvláštních školách a měli problém pak se střední).
Já jsem dělala v češtině vše co spolužáci, jen se mi při diktátech nepočítala pol. chyb. Na střední škole jsem dělala úplně vše a procházela jsem na trojky, protože jsem nikomu neřekla že něco takového mám. Řešila jsem to až ve čtvrťáku, kvůli maturitě kdy se mi při slohové práci nepočítaly chyby.
Ale v současné chvílí mi to začalo vadit. Chyby ve slovech snad takový problém nejsou, většinou se špatné chyby podtrhnou červeně. Tak pak zjišťují jak se dané slovo píše a opravím si jej. Ale i/y si neumím zapamatovat, to stejné čárky. Ráda bych si koupila nějakou tenčí knihu češtiny pro samouky, kde by to bylo lehce vysvětleno.
Problém u mé jako dys. je, že mi to nic neříká, jaké i/y v tom slově musí být.
Musím se spoustu slov, učit nazpaměť, příp. si k tomu hledat mono technické pomůcky. Máme tedy nějakou radu jak na to?
Já bych se snažila co nejvíc číst. Nakoukat ta slova. Ale nejspíš se budeš muset smířit s tím, že psaním se neuživíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak on je hlavně nesmysl, aby se někomu nepočítaly v maturitní slohové práce chyby a to i když se jedná o žáka se speciálními vzdělávacími potřebami. Takhle to u maturity nechodí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám dis několik, diagnózu jsem však zjistila až jako dospělá, v písemném projevu mi nejvíce pomohlo to, že jsem byla vždy vášnivou čtenářkou, ale chce to číst dříve vydané knihy, protože tenkrát ještě existovalo něco, jako korektura. V současnosti jsem v několika nových knihách narazila na chyby ve shodě podmětu s přísudkem
Gympl jsem procházela se 3 a 4 protože kromě toho, že jsem dělala chyby v češtině, tak mi můj mozek dělal problémy i u dějepisu (z nějakého důvodu je pro mě letopočet 1678 a 1687 totožný, pokud se tedy pekelně nesoustředím), v matice jsem kvůli tomu nestíhala, protože abych neměla číselné chyby tak jsem musela postupovat pomalu. Takže na češtinu pomůže jenom číst a číst až ten správný pravopis projde do krve. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele - nejjednodušší je naučit se psát v krátkých větách. Jednak se to lépe čte a taky to člověka nutí lépe si rozmyslet co chce říct.
Jinak tady je to vysvětlené pro cizince https://www.ajshop.cz/…pro-cizince/
a tady máš on-line cvičení.
https://www.umimecesky.cz/carky
Klasická učebnice češtiny pro školy bude narvaná větnými rozbory, které ti jsou prakticky na nic.
Jo, ale pokud bys chtěla psát něco profesionálně, tak jako tak to po tobě musí číst korektor. Ale to by měl po všech ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Heivka
Já jsem na chyby narazila i v dětských knihách. To je ostuda vydavatele, že si to nepohlídá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám od první třídy zjištěnou dysgrafii naštěstí jsem absolvovala normální základku a moc učitelů tomu nepřihlíželo (oproti kámošům, kteří byli na zvláštních školách a měli problém pak se střední).
Já jsem dělala v češtině vše co spolužáci, jen se mi při diktátech nepočítala pol. chyb. Na střední škole jsem dělala úplně vše a procházela jsem na trojky, protože jsem nikomu neřekla že něco takového mám. Řešila jsem to až ve čtvrťáku, kvůli maturitě kdy se mi při slohové práci nepočítaly chyby.
Ale v současné chvílí mi to začalo vadit. Chyby ve slovech snad takový problém nejsou, většinou se špatné chyby podtrhnou červeně. Tak pak zjišťují jak se dané slovo píše a opravím si jej. Ale i/y si neumím zapamatovat, to stejné čárky. Ráda bych si koupila nějakou tenčí knihu češtiny pro samouky, kde by to bylo lehce vysvětleno.
Problém u mé jako dys. je, že mi to nic neříká, jaké i/y v tom slově musí být.
Musím se spoustu slov, učit nazpaměť, příp. si k tomu hledat mono technické pomůcky. Máme tedy nějakou radu jak na to?