Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám syna, čerstvě 3 roky, který stále nemluví, nechodí na nočník, ale zase je velice chytrý, umí hláskovat, umí celou anglickou a českou abecedu a česká a anglická čísla do deseti. Tohle už umí od svých 1,5 let a kdybych chtěla tak se naučí i počítat klidně do sta, ale na tohle se v tuhle chvíli nesoustředím. Už jsme byli u dětského psychologa a ani on si zatím není jistý, co to může být, říkala že to může být Aspergerův syndrom s dysfázií, ale tím si nejsem úplně jistá, Aspergerův syndrom mají děti co nemají problém s mluvou. Máte některá z Vás podobné zkušenosti? Byla bych ráda za nějaké rady a pomoc. Děkuji. ![]()
Mám doma to samý, budou mu teď 4. Na záchod začali chodit nedávno, taky už jsem byla zoufalá, ale nam se do do ho ještě přidala zacpa, tak jsem na něj tak netlačila.
S mluvenim u nás třeba teď najednou velký skok, po létě, kdy je to každý den lepší. Chodíme teda už rok na logopedie a navíc jsme v zahraničí, takže to jde hůř, ale začal mluvit, aspoň ty 2-3 slova. Čísla umí taky, počítám do 30, umí je i ukázat, abecedu taky uměl tak ve dvou celou. Trošku horší je to s kamarády, on jen stojí a kouká sam na akci není. On mi přijde takovy, že je mu vše tak nejak jedno
do školky chodí už od dvou
Může mít bud dysfázii nebo PAS, oboje určitě ne
souhlasím s @Tarjei, zkuste jiného psychologa. Držím palce.
@Hannah92 píše:
Ahoj, mám syna, čerstvě 3 roky, který stále nemluví, nechodí na nočník, ale zase je velice chytrý, umí hláskovat, umí celou anglickou a českou abecedu a česká a anglická čísla do deseti. Tohle už umí od svých 1,5 let a kdybych chtěla tak se naučí i počítat klidně do sta, ale na tohle se v tuhle chvíli nesoustředím. Už jsme byli u dětského psychologa a ani on si zatím není jistý, co to může být, říkala že to může být Aspergerův syndrom s dysfázií, ale tím si nejsem úplně jistá, Aspergerův syndrom mají děti co nemají problém s mluvou. Máte některá z Vás podobné zkušenosti? Byla bych ráda za nějaké rady a pomoc. Děkuji.
A proc asperger? Jak rozumi? Mate logopedii?
@Hannah92 píše:
Ahoj, mám syna, čerstvě 3 roky, který stále nemluví, nechodí na nočník, ale zase je velice chytrý, umí hláskovat, umí celou anglickou a českou abecedu a česká a anglická čísla do deseti. Tohle už umí od svých 1,5 let a kdybych chtěla tak se naučí i počítat klidně do sta, ale na tohle se v tuhle chvíli nesoustředím. Už jsme byli u dětského psychologa a ani on si zatím není jistý, co to může být, říkala že to může být Aspergerův syndrom s dysfázií, ale tím si nejsem úplně jistá, Aspergerův syndrom mají děti co nemají problém s mluvou. Máte některá z Vás podobné zkušenosti? Byla bych ráda za nějaké rady a pomoc. Děkuji.
Můj syn má Aspergera a ano, problém s mluvou měl hodně velký. Je mu nyní takřka 11 a ještě stále chodíme na logopedii. Občas něco naskočí, ale je to pořád dost bída. Ale myšlení má excelentní! Na nočník taky prakticky nachodil, ve 3.5 začal pak na záchod, nočník nepřijal. Ve 3.5 letech znal všechna čísla do 1000, v šesti letech jsem ho naučila číst česky (žijeme v US), pak jsem si říkala, že tedy ještě samozřejmě naučím anglicky a to jsem zjistila, že ho nemám co učit, že číst umí na úrovni 5. levelu. Prostě se to naučil sám sledováním videí na Youtube. On je taková tichá voda, člověk by neřekl, že toho tolik ví a zná a pak se stojí řeč na něco a on k tomu zahlásí pár opravdu chytrých a trefných komentářů, že kdo ho nezná, spadne jim brada (dospěláci, samozřejmě). Já tedy syna učím doma, i když to slovo „učím“ je hodně silné. On miluje dokumenty, takže si sám vyhledává na Youtube, Netflixu atd., o vesmíru, z historie, science atd. Takže já ho vlastně učím jen matyku a gramatiku. V ostatních věcech je napřed. Co nepobírá, když má dělat rozbor příběhu a v tom rozboru se vychází s vnitřních pocitů. Protože ty sociální interakce prostě u těchto dětí chybí, mají to nastavené jinak. Takže asi nikdy nepochopí milostný příběh, pohádku u Popelce atd.
Tyhle děti jsou komplikované, jiné, ale úžasné zároveň. Ve škole by byl přestimulovaný, unavený a ve finále by mohl přijít i klasický autistický zkrat a záchvat. Doma má svůj rytmus, když je unavený, prostě se vypne a odpočine si, ve škole by to nešlo, dostavila by se vnitřní panika, nervozita, pak vztek, psychika by se zhroutila a přišel by záchvat.
Jinak těžce vázne jemná motorika, nevím, zda si někdy bude schopen zavázat sám tkaničky. I s nazouváním ponožek mu musím pomáhat, nohy se mu mírně potí a on prostě neumí ty ponožky na ty nohy narulovat. V určitém ohledu je nesamostatný a je otázkou, do jaké míry se to změní.
@Margery píše:
Může mít bud dysfázii nebo PAS, oboje určitě nesouhlasím s @Tarjei, zkuste jiného psychologa. Držím palce.
Dysfázie jde ruku v ruce s PAS. Drtivá většina dětí s PAS, s Asbergerem obzvláště, mají vývoj silně nerovnoměrný, tudíž dysfázie.
Máma dítě s VD a PAS byl mezi jeho prvními dg. ( je to tedy už dost let). Tak asi možné je vše.
@Sunlight515 píše:
Dysfázie jde ruku v ruce s PAS. Drtivá většina dětí s PAS, s Asbergerem obzvláště, mají vývoj silně nerovnoměrný, tudíž dysfázie.
Mně to vysvětlovala psycholožka, že to je rozšířený mýtus a že u zkoušek za tohle vyhazují
nerovnoměrný vývoj se nerovná dysfázie.
Ony se teda v nízkém věku projevy VD a PAS dost překrývají, postupně začne převažovat bud dysfázie, nebo prvky PAS. Syn měl taky zkraje VD, pak prvky PAS, pak atypický autismus. Dcera je neverbální a téměř bez porozumění a dysfázii má vyloučenou
.
@Sunlight515 tak za prve, Asperger, ne Asberger. A za druhe, takhle to fakt neni. U PAS je poskozena triada socialno-rec-predstavivost. To se komplet tyka detskeho autismu. Pokud chybi jedna oblast, je to atypicky autismus. Dysfazie jako takova se v pripade, ze je narusena komunikace, pod to vesele schova. A nerovnomerny vyvoj je typicky pro PAS, ne pro dysfazii.
Tyto dvě diagnózy se vylučují. Buď tam bude PAS nebo dysfazie. ale u PAS bych teda tipla jiný než Asperger, tam je důležité aby byla mluva v „pořádku“. Navíc ten vývoj je od dětského autismu dost odlišný. Tady bych to spíš viděla na ten dětský nebo atypický.
Ještě jsi zmíníla ty vědomosti, hele odpověz si upřímně, je to funkční? Dokáže to využít, logicky? Ono tyhle abecedy a čísla mají děti s PAS často pěkně naučené z těch YouTube videí, ale to neznamená, že to reálně umí. Většinou je to jen mechanicky rigidně naučená věc.
@Sunlight515 píše:
Nic z toho co si napsala není pravda a nedává to smysl.
Vývojová dysfazie se řadí mezi narušenou komunikační schopnost. Děti mají potíže verbálně komunikovat, ale i porozumět. U malých dětí se právě proto může zaměňovat s autismem, navíc pokud to dítě je i jiných oblastech třeba opožděné.
Poruchy Autistickeho spektra jsou pervazivni vývojové poruchy. Nejčastěji dětský autismus, atypický autismus nebo Aspergeruv syndrom. Dětský - narušena triáda (komunikace, sociální chování, představivost (hra)). U atypického je jedna z triady v pořádku. Aspergeruv syndrom tam je dokonce diagnostické kritérium, že není opožděná řeč, typický je běžným nebo nadprůměrným intelektem a takovým specifickym chováním v sociálu. Takovy malý vědci pro představu. Často diagnostikovane později (4.-5. Rok).
Z podstaty nejde aby dysfazie rovnala se PAS. Stejně jako opožděný vývoj řeči nerovná se Asperger. Asperger nerovná se opožděný vývoj.
Napiste mi prosim SZ, mam pro vas odpoved, ale nechce se mi to tu rozepisovat verejne.