Vztek u dítěte

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20
9.10.23 21:14

Vztek u dítěte

Zdravím :), zkusím se zeptat i tady protože jsem už vážně zoufalá … má dcera 3,5 roku má šílené záchvaty vzdoru když není po jejím, například když má jíst potřebuje abych ji krmila, když ji vysvětluji že je velká a už by měla jist sama přijde scéna … nebo když má jít spát a nechce tak taky přijde scéna, když někam máme jít a ona chce byt zrovna doma vedeme boje i u oblékání… manžel to většinou nevydrží a už na ni zařve ať se uklidní ale to nemá žádný význam … teď mi udělala tohle šílenou scénu i na hřišti mezi lidma a bylo ji to úplně jedno. Minimálně 2-3× denně má takový záchvat… většinou se vzteká, křičí, teď začala i kopat kolem sebe 8o … je to neskutečně náročné na psychiku a začínám být zoufalá. Když je ale třeba u babičky tak je zlatá a poslouchá na slovo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
9.10.23 21:19

@Ter719 normální období vzdoru, dítě se odpoutává od matky. Nikomu jinému takové scény dělat nebude. Mně pomáhalo netlačit, když se nechtěla oblékat, oblékla jsem jí. To bylo na radu doktorky. I když už to děti samy umí, někdy se prostě potřebují ujistit, že je tu maminka pořád pro ně. Těm situacím se úplně nevyhneš, ale naučíš se jim předcházet. Hodně pomáhá dopředu upozornit, že třeba budete odcházet ze hřiště. Aby měla čas se na to připravit. I tak to ale umí být o nervy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
9.10.23 21:22

Když nechce jíst, ať není. Ještě nikdo hlady neumrel. Když se vzteká, ignorovat ji. Ono ji to přejde, když zjistí, že vztekem nic nedocílí…

• Citovat
  • Upravit
Nelahee
9.10.23 21:25

Bohužel je to všechno o přístupu a komunikaci a jakémsi vyzařování rodičů. Doporučuji pohodové rodičovství -kniha a hlavně sledovat sama sebe a na sobě pracovat.
A taky se chvilku zastavit, lidi moc spěchají a úplně zbytečně.

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
@Ter719 píše:
Zdravím :), zkusím se zeptat i tady protože jsem už vážně zoufalá … má dcera 3,5 roku má šílené záchvaty vzdoru když není po jejím, například když má jíst potřebuje abych ji krmila, když ji vysvětluji že je velká a už by měla jist sama přijde scéna … nebo když má jít spát a nechce tak taky přijde scéna, když někam máme jít a ona chce byt zrovna doma vedeme boje i u oblékání… manžel to většinou nevydrží a už na ni zařve ať se uklidní ale to nemá žádný význam … teď mi udělala tohle šílenou scénu i na hřišti mezi lidma a bylo ji to úplně jedno. Minimálně 2-3× denně má takový záchvat… většinou se vzteká, křičí, teď začala i kopat kolem sebe 8o … je to neskutečně náročné na psychiku a začínám být zoufalá. Když je ale třeba u babičky tak je zlatá a poslouchá na slovo :nevim:

Nepřijde ti to vtipný? Manžel ztrácí nervy a ječí na ní, protože ona ztrácí nervy a ječí? :) Ty děti k seberegulaci potřebují dvě věci: a) vyvinutý prefrontální kortex b) rodiče, kteří se sami umí ovládat.

• Citovat
  • Upravit
20

@Aduš8 mně přijde, že si ze mě udělala takového “otroka” a když není vše podle ní tak to nezvládá… teď mi udělala před spaním šílenou scénu protože chtěla jít spát s panenskou ale tu panenku jsem ji měla z obýváku donést já, když jsem ji řekla ať si ji vezme sama jestli chce tak z toho byla scéna na půl hodiny a skoro se udusila :roll: … manžel mi říká, že tohle už není normální, že jsem ji šíleně rozmazlila a teď to vidím …. Já takový pocit ale nemám, fakt se ji už snažím vést k samostatnosti ale tohle její chování to jen ztěžuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
9.10.23 21:28

@Tosidelassrandu já se snažím byt v vklidu a většinou ji nechám proste vyvztekat a uklidnit, někdy to ale prostě už je moc i na mě … manžel se taky snaží ale jeho nervová soustava vydrží míň než moje :D …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
9.10.23 21:32
@Ter719 píše:
@Aduš8 mně přijde, že si ze mě udělala takového “otroka” a když není vše podle ní tak to nezvládá… teď mi udělala před spaním šílenou scénu protože chtěla jít spát s panenskou ale tu panenku jsem ji měla z obýváku donést já, když jsem ji řekla ať si ji vezme sama jestli chce tak z toho byla scéna na půl hodiny a skoro se udusila :roll: … manžel mi říká, že tohle už není normální, že jsem ji šíleně rozmazlila a teď to vidím …. Já takový pocit ale nemám, fakt se ji už snažím vést k samostatnosti ale tohle její chování to jen ztěžuje

A tobě se vždycky všechno chce dělat? Nestalo se ti někdy, že se ti nechtělo vařit, tak jsi něco objednala? Nebo si měla nádobí ve dřezu a nechtělo se ti to hned mýt? Jí se třeba zrovna taky strašně nechtělo a zároveň panenku hrozně chtěla.
Ty třeba pro manžela neděláš laskavosti z lásky? Neuvaříš mu třeba kafe i když si ho může udělat sám? Tohle není o tom, že je nesamostatná, ale ty jí tim ukazuješ, že jí chápeš a že jí pomůžeš, když to potřebuje. Ona ti to třeba vráti tak, že až přijdeš za 10 let unavená z práce, plný tašky s nákupem, tak ona ti ochotně pomůže nákup uklidit. Bude jí totiž připadat normální, že se o sebe v rodině staráte.

• Citovat
  • Upravit
Nelahee
9.10.23 21:33

Jak někdo může říct o tak malém dítěti, že si z mámy udělalo otroka 8o
Ona poznává svět, ona nemá zkušenosti, ona nechápe (a proč by taky měla) všechny ty zásady a správnosti a ten dospělý svět. A navíc jste s mužem proti sobě, to je asi ještě horší než mít jen jednoho rodiče. Vy dva máte problém, ne to dítě. Ale je ještě dost malá na to, abyste to vyřešili. A pokud chcete hledat viníka, tak dítě to není. Dosud jste dělali vše nejlépe jak to umíte a od teď to můžete dělat ještě lépe pro vás všechny teď a tady a taky vaši budoucnost.

• Citovat
  • Upravit
20
9.10.23 21:38

@Nelahee ten otrok byl v uvozovkách, dceru miluju a dělám pro ni vše co mužu… nejde o to, že by se ji nechtělo, stala u te panenky a jen se vztekala že ji ona brát nebude ale mám ji vzít já… snažila jsem se vysvětlit, že pokud ji chce muže si ji vzít sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
9.10.23 21:42
@Ter719 píše:
@Nelahee ten otrok byl v uvozovkách, dceru miluju a dělám pro ni vše co mužu… nejde o to, že by se ji nechtělo, stala u te panenky a jen se vztekala že ji ona brát nebude ale mám ji vzít já… snažila jsem se vysvětlit, že pokud ji chce muže si ji vzít sama…

Tobě to může připadat sebepraštěnější, ale ona k tomu má nějaký důvod a je to pro ní nějak důležitý. To je takový problém říct:”tak pojď, pomůžu ti. vezmeme jí spolu za ruku a poběžíme do pokojíku spát”?

• Citovat
  • Upravit
14376
9.10.23 21:43
@Ter719 píše:

Nekoukej na ni jako na malého dospělého. Ona není. Je to malé dítě, jehož mozek se vyvíjí, učí. Sama v té chvíli nejspíš ani neví, co chce. Věř mi, že jsem s prvním dítětem dělala to samé. A zpětně je mi to líto. S mladší jsem to dělala po dobrém, období vzdoru se nám nevyhlo, ale oproti staršímu to byla slabota. Dneska jsou jí 4 a je naprosto úžasně samostatná. A taky má den, kdy se jí nechce třeba oblékat. Tak ji obejmu a obléknu. Ona mi za to zase pomáhá jinak, když potřebuji a poprosím ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
9.10.23 21:44

@Ter719 u nás už to trvá 4 roky.. malému je 6. Záchvaty vzteku má z ničeho nic.. např. Jdeme ven, nechce tenkou čepici, chce zimní se spiedermanem,?ok. stejně si ji pak sundá, protože mu bude horko. Sebou beru náhradní do kapse.. při odemikání dveří vztek, on chtěl odemknout i když mu to nejde, (jde to těžko když je vlhko venku).. tak se s tím morduje a vzteká se, že mu to nejde. Pomůžu mu, ale on chtěl sám.. vztek.. chce jezdit na kole.. Ok.. bereme kolo, po 200 m ho předjede starší na kole.. opět vztek, že on chtěl jet první! Atd.. Každá věc ho vytočí a vzteká se. Záchvaty vzteku trvají 10, i 30 minut..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
9.10.23 21:47

@Tosidelassrandu Řekla jsem jí aby mi ji teda podala a půjdeme, ona se pro ni nechtěla ni ohnout a podat mi ji …. V tuhle chvíli šlo proste jen o to, že nedělám to co po mě chce …. Věřte mi, s dcerou jsem denně sama a zkouším vše možné, jen teď se to nějak nakupilo a už je to na mě moc… po dobrém to s ni prostě nejde, nevysvětlím : ji nic pokud to sama tak nechce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
9.10.23 21:48

@pocker tak to je přesné…. Takový náš klasický den :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie