Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zní to možná divně a rozhodně tě nechci strašit, jen podobné příznaky mi nedávno říkala kamarádka a její holčičce zjistili celiakii. Tato nemoc se špatně diagnostikuje a projevuje se např. atypickou podobou - emocionální poruchou.
Držím pěsti, ať je to prostě jen takové období, které za chvíli přejde, vždyť u takto malých dětí je to každý měsíc jinak…
@Mjau píše:
Ahoj, zní to možná divně a rozhodně tě nechci strašit, jen podobné příznaky mi nedávno říkala kamarádka a její holčičce zjistili celiakii. Tato nemoc se špatně diagnostikuje a projevuje se např. atypickou podobou - emocionální poruchou.
Držím pěsti, ať je to prostě jen takové období, které za chvíli přejde, vždyť u takto malých dětí je to každý měsíc jinak…
Celiakie je alergie na lepek, to se mi nějak nezdá ![]()
@Mjau fakt celiakii?? to je onemocnění střev, takže si nemyslím že by se projevovala chováním. ![]()
@Mjau tady zakladatelka
Taky jsem o tom četla. Ale nemá průjem, prospívá. Ta holčička, co znáš, mela kromě chování i nějaké další příznaky?
Ale má suší kůži po celém tele. Mám spis podezření na mléko. To ona může ve velkem. Nedavam ji kravské, ale sunar 4.
@Mjau píše:
@Anonymní píše:
@Mjau tady zakladatelkaTaky jsem o tom četla. Ale nemá průjem, prospívá. Ta holčička, co znáš, mela kromě chování i nějaké další příznaky?
Ale má suší kůži po celém tele. Mám spis podezření na mléko. To ona může ve velkem. Nedavam ji kravské, ale sunar 4.
Právě že nemá žádné zažívací problémy, jen je malinká a dr. se chtěla ujistit, že je v pořádku a nechala ji otestovat na cel. a měla strašně vysoké hodnoty a tak ještě šli na biopsii střeva a tam se to prokázalo. Má „jen“ ekzém kvůli nesnášenlivosti laktózy.
@kve-tinka právě proto se celiakie tak špatně diagnostikuje, nemá jasné příznaky a záleží čistě na mudr., zda je dosti erudovaný.
@Anonymní píše:
@Mjau tady zakladatelkaTaky jsem o tom četla. Ale nemá průjem, prospívá. Ta holčička, co znáš, mela kromě chování i nějaké další příznaky?
no vidiš, tak zkus eleiminační dietu a možná vyřešíš oboje, zbaví se ekzému a možná jí právě není dobře, tak je prostě někdy „jiná“. Znám to od dcery, my bojujem s alergenem již dlouho, tak vím, že když někdy sní co nemá, není jí dobře, je prostě jiná…
@Mjau ona je právě i veliká
A existuji na tu laktózu nějaké testy? Nedovedu si představit nedat ji několik týdnů mléčné vyrobky. Ve školce to neohlidam a bez doporučení lékaře ji budou davat to co všem ostatním.
Jasně, z krve a dechu
ta elimin. je dítěte je strašně náročná ![]()
@Mjau zkusim natuknout naší doktorku, jestli nám da doporučení. V pondělí ji zavolam.
Je pravda, ze se mi občas zdálo, ze je ji cítit z pusy.
@Anonymní píše:
Ahoj,dcera má 4 roky. Má výraznou echolalii (opakuje, co slyší), ma rada stereotypy, nižší oční kontakt a v kolektivu je stranou. Doma je to drak, s celým příbuzenstvem je veselá, živá, ve školce působí jako zasnena, zarazena. Autismus byl vyloučen. Prý je hyperaktivní, ale to na ni sedí jen doma. Psychologů jsme zkuili víc. Někde ji chválili, jaká je sikovna a ze je to jen adhd a zarleni na mladšího. Jinde se chovala jako dvouletá, nespolupracovala, nerikala barvy, které umí perfektně, nenakreslila sluníčko. Přitom doma vše bez problémů. Doma mluví nahlas, tam jen poknouravala. Takže snad ani nechci vědět, co zase dostane za diagnosu. Vim, že je jiná, než ostatní děti, ale tím, ze se v různých prostředích chová naprosto odlišně, tak vůbec nevím, co by to mohlo byt. Máte někdo takové dítě?
Mohu se zeptat jak to u Vas dopadlo? Dekuji
Máme podobný problém, také by me zajimalo, jak to u vas dopadlo…
Ahoj,
dcera má 4 roky. Má výraznou echolalii (opakuje, co slyší), ma rada stereotypy, nižší oční kontakt a v kolektivu je stranou. Doma je to drak, s celým příbuzenstvem je veselá, živá, ve školce působí jako zasnena, zarazena. Autismus byl vyloučen. Prý je hyperaktivní, ale to na ni sedí jen doma. Psychologů jsme zkuili víc. Někde ji chválili, jaká je sikovna a ze je to jen adhd a zarleni na mladšího. Jinde se chovala jako dvouletá, nespolupracovala, nerikala barvy, které umí perfektně, nenakreslila sluníčko. Přitom doma vše bez problémů. Doma mluví nahlas, tam jen poknouravala. Takže snad ani nechci vědět, co zase dostane za diagnosu. Vim, že je jiná, než ostatní děti, ale tím, ze se v různých prostředích chová naprosto odlišně, tak vůbec nevím, co by to mohlo byt. Máte někdo takové dítě?