Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak som nastvana ze az! Kamaratka dala spravit laboratorny rozbor sterov z umyvarky a WC v skolke kam chodia nase deti a vysledok-vsetko vratane stien,pakovych baterii,umyvadiel,miesta kde maju pohariky,uteraky,sedadiel na WC,splachovadiel-vsade su plesne a ecoli!!!!!!!! Tak sa teraz bojim co moze dcerka dostat,aku chorobu a co prinesie domov…
Su v predskolackej triede a hygiena nulova! Rucicky si musia umyvat v 17'C vode a mydlo maju v plastovej sietke zavesene na baterii.
Predtym aspon obcas upratovacka umyvala tie priestory,no teraz vidim ze asi tam pekne dlho nebola!
Prosim vas o radu ako postupovat-ako sa chranit a na co mame pravo ako rodicia ked pojdeme za riaditelkou skolky,co mozeme ziadat…
je to asi dva dny co byl na novinkách článek, že každý šestý mobil má na sobě ecoli..takže je otázka, jestli kdyby sis ten rozbor nechala udělat doma, jestli by ti to taky nevyšlo..to mě jen tak napadlo..jinak nevím
Karku-nehadam sa,mozno niektori maju vacsie svinstvo aj na svojom stole-ale to je ich sukromna vec…
Toto je predskolske zariadenie kam davame svoje deti do starostlivosti osobam tym poverenym. Platime za to nemale peniaze a kazde taketo verejne zariadenie ma predsa hygienicke normy a predpisy.
Doma sa snazim dodrziavat hygienu v max moznej miere,dcerku vediem k tomu tiez a preco by som mala tolerovat taketo hrube zanedbanie hygieny????
To mozem argumentovat aj tym ze su ludia co sa sprchuju raz za rok a ziju v bytoch plnych odpadkov…
Ja hladam niekoho kto s tym mal/ma skusenost,a moze mi poradit ako co najefektivnejsie donutit skolku k naprave…
Dakujem za pochopenie.
Tak já bych asi s těma rozborama zašla za ředitelkou a podle toho, co ti řekne a jak se zachová bych se rozhodovala, co dál…
Bakterií je všude plno, ale pokud i pouhým okem vidíš, že tam mají špínu, tak by se mi to taky nelíbilo. Třeba to mýdlo v síťce
, to už mi přijde jako totál koministický přežitek… a ta studená voda na mytí taky nic moc…
E. coli je bakterie žijící v našich střevech. Takže jak se dostala ve školce všude kam jsi napsala, je jasné, děti si holt špatně umývají ruce po záchodě. Takže já bych šla za ředitelkou, že je třeba víc dohlížet na mytí rukou, teplá voda, mýdlo v nějaké hygienické podobě, ne jako semeniště bakterií. Uklízení s tím ani dle mého nemusí mít moc co do činění, myšleno jeho intenzita, děti holt špinavýma ručkama tlapkají pořád a všude. Takže je třeba zarazit ten začátek, ne řešit že mají bakterie všude ve třídě.
A hygiena by s tím měla pomoct, udělají případně kontrolu, nařídí nápravu - to mýdlo v síťtce je zrovna ideální terč, to se fakt už v dnešní době nesmí.
Pomohlo by lepší mytí rukou po WC - tj. bezdotykové baterie na oplachování rukou (mýdlo bezdotykové ani být nemusí, pak se stejně ještě opachují), teplá voda a bezdotykové sušáky na ruce. Taky by to chtělo dozor učitelů, aby se myli. I když předškoláci by to měli už zvládnout sami.
Jinak jak tu už holky psaly - e-coli jsou opravdu časté, takže je asi bude mít plno školek a zvlášť škol, kde s dětmi na WC učitelka nechodí.
A co lidi čekáte? Sterilní prostředí??? Mikroorganismy žijí všude kolem nás, na nás a v nás. Jen nejsou vidět. ![]()
Když si necháš udělat rozbory ze svého domova, tak tam na 99% najdeš ty samé breberky a mnohé další ![]()
stepikm píše:
A hygiena by s tím měla pomoct, udělají případně kontrolu, nařídí nápravu - to mýdlo v síťtce je zrovna ideální terč, to se fakt už v dnešní době nesmí.
Mýdlo v síťce je v pohodě, pokud si opláchneš pořádně ruce. Mám dojem, že se spíš v té školce po záchodě někteří nemyjou. Čisté by mělo být především to, co je naposled - tj. když sahají špinavou rukou na baterii, pak se umyjou a zase sáhnou na baterii, aby zavřeli vodu, tak je celé mytí k ničemu… Mýdlo je jen mezikrok, který tu nečistotu na ruce nedostává (od toho se oplachuje)… Proto by měla být bezdotyková baterie.
Aklama píše:
A co lidi čekáte? Sterilní prostředí??? Mikroorganismy žijí všude kolem nás, na nás a v nás. Jen nejsou vidět.Když si necháš udělat rozbory ze svého domova, tak tam na 99% najdeš ty samé breberky a mnohé další
Sterilní prostředí nikdo asi nečeká, ale čeká, že nebudou konzumovat pozůstatky z něčích hov.n
no o tom telefonu ,jsem to taky četla.Ale nechápu důvpd,proč kamarádka ty stěry brala.jako ze zvědavosti,nebo jsou tam nějaké rozbroje.Nedokážu si představit ,jak někdo chodí a tajně bere vzorek .nevím ,možná k tomu měla důvod.když nad tím člověk přemýšlí,tak to by dítě nesmělo ,ani do obchodu ,nikam .
Pokud jsi nespokojená se stavem toalet, došla bych za ředitelkou a promluvila si s ní o tom. Ideálně bych si s sebou vzala i kamarádku, když tam má taky dítko.
Neoháněla bych se ale žádnými rozbory (protože to je celé dost pochybná věc - nebylo to provedeno oficiálně a především, e.coli se najdou opravdu prakticky všude). Ředitelce bych řekla, co se nám na toaletách nelíbí a jak bychom si to jako rodiče představovali, a poradila bych se s ní, jakým způsobem by se to dalo napravit.
Pokud by se hodně cukala, byla nepříjemná nebo něco podobného, na rovinu bych jí řekla, že budu nucena požádat o kontrolu hygienika, protože čistota toalet je ve školce dost zásadní věc. A pak bych to tak opravdu udělala. Teprve údaje, fakta a hodnoty, které zjistí a naměří hygienik, pak budou něco, o co se rodiče budou moci opřít.
Tak mýdlo v síťce je v rozporu s vyhláškou, kterou se (mimo jiné) školky řídí (č. 410/2005 Sb. ). Ale je to „nové“ od ledna tohoto roku, asi ještě nestihli zareagovat.
Takže na to klidně poukaž.
Nicméně stejná vyhláška např. říká, že: …
d) nejméně jednou týdně omytím omyvatelných částí stěn hygienického zařízení a dezinfikováním umýváren a záchodů, …
Což je dost málo, za týden děcka osahají kde co a jednou špinavé či osídlené už jen roste… ![]()
Taky by mne to štvalo, pak není divu, že se průjmy ve školkách tak šíří… Ale ředitelce či učitelce bych to řekla, jinak bych se obrátila na příslušnou hygienickou stanici.
Aby som to uviedla na pravu mieru: nase deti chodia do tejto triedy uz 4.rok,od zaciatku sa neustale zbierame(vsetci rodicia) na rekonstrukciu a obnovu nevyhovujucej triedy a prislusenstva. Deti su casto chore,aj hnacky aj sopliky atd.
Slubili nam ze pocas tychto prazdnin zrenovuju kupelnu a WC. Na tieto problemy sa stazujeme uz dlho-vzdy nas odbiju slubmi. V skoke maju aj personalne problemy,menia ucitelky a odnesu si to deti-ucitelky su lahostajnejsie.
Stery nerobila kamaratka tajne-ale s vedomim riaditelky aj ucitelky-pretoze jej dcerka mala opakujuce sa infekcie v okoli ustociek a riaditelka sama jej navrhla nech dokaze ze umyvarka je znecistena…
Viem ze sterilne prostredie nie je ani v nemocniciach,no aby v skolke bola na umyvanie len studena voda a aby deti mali tyzden okakane WC a nikto s tym nic nerobi-to je moc.
Dakujem za reakcie-urcite napisem ako sme postupovali.