Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Všem děkuji za odpovědi.
Mně se prostě zdá neuvěřitelné to, jak tady tvrdíte, že je skoro nemožné zvládnout VŠ bez gymplu. Jestli je to vážně tak těžké jak říkáte, tak o to víc se mi zdá lepší jít na sš odbornou. Tam kam jdu já, tak to bude kvalitní škola s dlouho tradicí. Bohužel, jak to mají s matematikou jsem se neptala. Ale dneska na dobrých prumylsovkach berou v rámci studia i vysokoškolskou matematiku.
Reflex:
Dle mého názoru, dnešní prumyslovky nejsou vůbec, ani jako dřívější ucnaky. Samozřejmě, záleží kdo jde na jakou, ale v našem městě jsou jenom prumyslovky, ze kterých žáci dostávají různé diplomy ze soutěží a jsou velice úspěšní i na VŠ. Nějakou hodně špatnou spš ani neznám.
Jestli je tedy VŠ nastavena pro lidi z gymplu, tak to mi stačí umět jenom M?
Protože to je asi tak jediný, ve kterou dostanou větší odbornsot než lidi z odborný sš. (I když je pravda, že třeba na takové zdravce neberou tak moc chemii a fyziku, takže je lepší jít pro studium medicíny na gympl, než na zdrvaku).
Taky si myslím, že povinná matura z M bude na nízké úrovni. Hlavně když ji bude muset zvládnout tolik lidí.
Ornwen: Taky si myslím, že hodně závisí na člověku. Chlápek šel na ucnak a potom byl schopnej si dodělat kvalitní vš, paní šla na ekonomku a také nakonec vystudovala technický obor, další týpek sel na spš a po 5letech se vrátil do školy, a teď už je v 2. ročníku na Karlově univerzitě, nebo holka ze zdravky taky zvládla medicínu, stejně jako spousta lidí z ekonomek dokončili studium práv,… Prostě se mi nechce věřit, že jenom gymplaci mají na tu vš, jak to od některých zní…
sagina: Zatím si na zš vedu stejně jako tvoje dcera, i s těma psych. testama:D Tak budu asi jen doufat, že se to ani na sš nezmění. Tak já se všechno úplně nejlíp naučím sama, ale to samostudium matematiky asi teda bude hroší, když je to tak těžké, jak mi tady všichni říkáte…
@bartsch Schválně v jakém městě to bylo? Možná budu chodit na stejnou sš:D a pokud vím já, tak strojírenství( kdybych v ní pokračovala na vš) a ekonomicke vzdělávání je velice dobrá kmobinace:D
@Mawajka00
Na tu matiku si můžeš zkusit dát tak v druháku na SŠ inzerát na výššce (takový nástěnky s lístečky) kam bys chtěla jít, že hledáš doučování. Hromada vysokoškoláků doučuje za nižší ceny a budeš mít i informace z první ruky. Hodně štěstí. ![]()
@Mawajka00 hele, holka je teď ve druháku, tzn. že jí ještě povinná maturita z matiky netýká. je možné, že u nižších ročníků s matikou přitrvdí, nicméně co říkali, tak maturita požaduje nižší znalosti, než kolik se toho vyučuje na gymplu. myslím, že holka chodí na dobrou školu, ale jak nám říkali už na dni otevřených dveří - je to odborná škola, ne gympl. zaměřují se na odborné předměty, ne všeobecně vzdělávací. jejich cílem je vychovávat dobré odborníky do praxe, ne připravovat ke studiu na VŠ, od toho jsou gymply a lycea. pro jejich studenty sice není problém se na vysokou dostat, ale oproti gymplákům musí víc máknout v matice, protože nemají znalosti, se kterými vejška počítá. co mám známou, jejíž syn byl na vysoký chemický, tak ten potvrdil. že úmrtnost na matiku v jeho ročníku byla u studentů z odborných škol o hodně vyšší, než u gympláků. konečně, něco obdobného nám říkali i na dni otevřených dveří na potravinářské průmyslovce, ale tu bych osobně mezi dobré nezařadila. nemají dost zájemců, berou i děcka s trojkama, čtyřkama ![]()
já proti odborným školám nic nemám, sama mám starší holku na odborné škole a mladší se taky letos chystá na odbornou. a to měly studijní průměr 1,06-1,12, tedy velmi hezký. jenže ani jedna nechce na gympl a ani jedna zatím nepomýšlí na vysokou, takže jsem jim pomohla vybrat slušnou odbornou školu, aby případně nemusely až tolik dohánět, kdyby si to rozmyslely. ovšem kdyby od začátku uvažovaly o vysoké, tak bych byla jednoznačně pro gympl, případně možná pro odborné lyceum (i když s tím nemám zkušenosti, to by se vidělo, až bych si o nich začala zjišťovat informace).
jako jo. i s odbornou školou vejšku zvládneš. ale u některých oborů to můžeš mít o dost těžší, než gympláci.
@sagina Já budu tak nějak doufat, že ta škola má vážně takovou úroveň, o které se mluví:D
@Mawajka00 píše:
@bartsch Schválně v jakém městě to bylo? Možná budu chodit na stejnou sš:D a pokud vím já, tak strojírenství( kdybych v ní pokračovala na vš) a ekonomicke vzdělávání je velice dobrá kmobinace:D
Schválně… v Brně
Ale já chodila na průmku na Kotlářskou (ta už není), takže teď už je jen Sokolská
Průmku na Kotlářské dělal i můj manžel a tchýně, ale oba pak vystudovali strojní fakultu, já šla na stavební fakultu
Jo a matika se na technice nezměnila, učí se pořád stejná.
A velká část absolventů průmyslovek pokračovalo dál na VŠ.
První dva roky je tam síto, ale to lítali ven bez rozdílu škol. ![]()
@bartsch Jé, tak já se chystám na sokolskou
Ono to asi bude hodně podobný, protože v tom kraji, nebo obci může být tento obor jenom jeden, takže ho buď přesunuli, nebo nechali na sokolské. Já vím, že si to asi nepamatujes, ale kdyby náhodou… Byly ty předměty podobné? Polovina ekonomickych, polovina technických? A maturita z ekonomiky a strojírenství? A byly ty předměty cca podobný?
jinak děkuji za odpověď
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.