Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dávno jsem tady slyšela o ekonomicko technické spš a přijde mi to zajímavý. Myslíte, že to má dobré uplatnění? Bydlím v Brně a tady je taková škola s tímto oborem pouze jedna. Maturuje se tam z ekonomickych oborů a ze strojírenství.
Odborné předměty co se tam učí:
Výpočetní technika
Ekonomika Účetnictví
Daně
Praktické podnikání
Makreting
Obchodní korespondence
Technická administrativa
Technická dokumentace
Základy výroby
Strojírenství
Kontrola měření
Ta škola se mi líbí a pokud vím, tak se z tohoto zvládli šikovní jedinci dostat na podnikatelskou fakultu a třeba na IT nebo jiný technický obor na VUT. Vím, že minimálně bakalare mají. Každopádně, kdyby se něco stalo a já nemohla nebo nechtěla na VŠ, tak snad mám uplatnění? Dneska jsem si pár věcí zajišťovala a prý je to rozhodně lepší, než klasická obchodka a že v každé fabrice jsou ekonomická oddělení, kde jsou praveze ti lidi z obchodek a když mají posoudit nějaký technický cosi, tak ví prd a spíš mě by vzali. (To mi řekl člověk úplně z jiné spš, kde ten obor ani není.)
Co si myslíte vy?
Pokud odbornou střední, tak maximálně strojárnu, naučit se programovat CNC - pak ti ruce utrhají. Jinak gympl a vejška.
Reflex: Nad strojírenstvím jsem přemýšlela. Jenže se ho bojím. I když mě baví a jde mi matematika a baví mě fyzika. Nejsem si v tom prostě jistá. Každopádně, nevidím důvod proč bych nemohla jít na vs i po odborné sš. Hlavně já jsem docela studijní typ, takže by mi to nedělo problém i z ucnaku (znám lidi co udělali třeba VUT i z ucnaku a nastavby).
P. S. : Jinak by bylo lepší se zaměřit na mechaniku a robotiku, než na CNC, tedy u mladých lidí.
P. P.S. : Strojírenství není jediný obor po střední škole, který najde uplatnění.
Jaké je uplatnění z mechaniky a robotiky? Jaký další obor najde uplatnění? Pokud chceš jít na vejšku, tak bych střední odbornou vynechala, budou tam s tebou děti, co sotva prolezli základku, doba je zlá.
Reflex: –Byla jsem na dnů otevřených dveří, kdy jsem se bavila s jedním inženýrem a ten mi narovinu řekl, že v budoucnu programování CNC strojů budou nahrazovat roboti.( za kolik let to bude mi neřekl, ale průmysl se rychle vyvíjí). Na uplatnění jsem se neptala, ale tak potřeba mechaniky a robototiky je při vývoji robotů(?:D) jako je mixer, vysavač atd. Ono ty technický obory jsou tak celkově dneska velice žádané. –Řekla bych, že pedagogika, zdravka no a potom samozřejmě učební ( i když asi s kadernikem a tak to nebude zrovna růžový). Ale nadruhou stranu s gymplem mám to uplatnění ještě menší a já na vš chci jít. Odbornou mám jako zadní vrátka, jelikož jsem hodně spontánní a kdo ví, co se může během těch 4let (+roky na vš) stát… A taky mě víc táhne i kvůli předmětům. –Hm, tak to je asi dost možný…
Každopádně i na gymplu se kolikrát objeví různí exoti, co tam nemají co dělat a je to jenom o štěstí, že prochází. Ale tak děti snad nijak neohrozí mou inteligenci… A postup k dalšímu studiu.:D
Pokud technickou střední školu, tak taky doporučuji programování CNC strojů. Předpoklady hl. prostorová představivost. Nevyhýbat se technické klasickému technickému kreslení, a pokud to jen trochu půjde, naučit se autocad. Klasická fyzika ani moc v praxi potřeba není. Ještě jsou dobré směry zaměřené na geografii, geodézii. Na výšku můžeš ze všeho, ale na ekonomce ti bude hodně chybět matika (derivace, limity, práce s determinanty a maticemi, vyšetřování grafů funkcí,…).
Doplňuji edit: ještě SAP cení zaměstnavatelé a kupodivu stále vyhledávají lidi se schopností práce v EXCELu.
@Mawajka00
Tak to s těmi roboty je spíš zbožné přání pana inženýra. Přeprogramovat CNC stroj trvá cca půl hodinky ( když vynechám, že většinou má něco v paměti) a pak může jet výrobu něčeho jiného ze stejného kvádru jako předtím. Ty roboti ve výrobě se programují centrálně přes externí firmy a nejsou tak pružní, jako CNC. Neboli menší strojírenské firmy si roboty nikdy nepořídí. ![]()
Souhlasím s vámi, že je lepší strojírenství. Jenže to je až moc konkrétní obor a co když mě nebude bavit? Prostě nechci riksovat, jelikož bych nevěděla do čeho jdu. Když tak to můžu zkusit na vš. Mě by hlavně zajímal názor na obor, na kterým je založena tato otázka. Jinak s tou matikou bych to udělala tak, že bych si koupila učebnici matematiky pro gymnázia a nějak se doucovala. Hlavně ve 4. ročníku.
@Mawajka00
No, tak pokud opravdu plánuješ výšku, tak doporučuji gympl. Ta matika se jen z učebnice naučit nedá. Jak jsem psala limity, derivace, práce s determinanty a maticemi je pro příjmačky na výšku nezbytná - zkus nakouknout třeba v knihovně do tohoto učiva a můžeš si udělat představu, zda se to zvládneš naučit sama. Navíc na technickou výšku budou požadovat maturitu z matiky - nabízí ji škola, kterou si si vybrala? A jestli tě strojírenství na střední bude bavit, to těžko říct - praxe je vždy trochu někde jinde než teorie ( škola se od práce liší). No a z toho oboru, který si si vybrala tě na obchodní zástupkyni technické firmy nejspíš vezmou, případně technická asistentka, nákupčí apod. S pokračováním na výšce, ale budeš mít problém. A určitě se zaměř na ten SAP a autocad - to bude obrovské plus. ![]()
@Vlaďka 83 Maturita z matematiky bude už povinná pro všechny ( kromě zdravky a sociální činnosti). Matika mi jde a jsem spíš samouk a znám lidi co se to zvládli doucit, takže si myslím, že bych to mohla zvládnout. Každopádně moc děkuji za názor:)
@Mawajka00
Aha, tak matika povinná
No, ze školy jsem už pořádně dlouho a syn má na střední ještě daleko. Každopádně mě tato informace těší
. Přeju hodně štěstí při výběru. Já mám dvě technické výšky a stejně jsem po RD skončila na pracáku (na původní místo mě nevzali) a po přestěhování nemám v oboru uplatnění. Takže vybírej opravdu s uvážením
![]()
Myslím, že se s Vlaďkou shodneme 100 %. Povinná maturita z matiky je asi na dost žalostné úrovni. Nevím, ten obor se mi zdá dost plitký a úrovní bývají dnešní průmyslovky něco jako dřív učňák. Záleží také na konkrétní škole, jak nastaví síto, jestli berou všechny nebo jestli si vybírají. Právě v té konkrétnosti to je, buď budeš mít konkrétní obor ze střední, nebo ne a pak je to k ničemu. Jsi studijní typ, z gymplu budeš mít dobrý základ a na vejšce si ostatní dostuduješ. Vejška je primárně koncipovaná pro absolventy gymplu, jiné předchozí znalosti se nevyžadují. Z technické střední můžeš mít nějaký náskok první semestr, potom už ne.
Z trochu jineho oboru (chemie), ale z gymplu meli lidi problem s praktickými obory, z odbornych skol s matikou.
Jako da se najit stredni, kde se technicka matika uci natolik, ze prechod na vs neni az takovy problem (sps jecna jako priklad co znam) ale dost zavisi i na cloveku.
Pokud chces na vs, tak bych vybirala sice gympl, ale stejne uz nejaky zamereny (aspon ten matematicky smer nebo přírodní vedy) tam muzes uz dostat i nejake praktické zaklady.
@Mawajka00 maturita z matiky a matika požadovaná na technický vejše jsou zcela rozdílné věci, prý
holka mi chodí na chemickou průmyslovku a rovnou nás na to upozorňovali, že kdo plánuje vysokou, tak mu matika ze střední nebude stačit. že studenti se sice na vysokou dostanou, ale často vyletí právě proto, že nestihnou dohnat matiku, protože VŠ počítá se znalostmi z gymplu a na ně navazuje, oproti tomu oni jako střední odborná škola ji v takovém rozsahu neberou. na škole mají dva matematické semináře, jeden jako doučování k maturitě, druhý jako přípravka na vysokou - v té přípravce se učí věci nad rámec učiva k maturitě, ale v rámci toho, co berou na gymplu.
a mmch že tě baví matika na základce. to je moc hezké, ale SŠ matika už je trošku jinde. moje holka taky na základce dávala matiku s prstem v nose i bez učení, v testech psychologické poradny jí vyšel nadprůměr pro práci s čísly, ještě v prváku na střední jela ve svém normálním tempu… a najednou ve druháku něco nepobrala a už se to s ní táhne, teď v pololetí matiku horko těžko vytáhla na čtyřku
osobně bych moc nespoléhala na to, že ji lze „načíst“ samostudiem ![]()
@sagina Dělala jsem takový podobný obor na strojní průmce, o kterém uvažuje zakladatelka. Bylo to v pohodě. Bavilo mě to. A pak jsem pokračovala ve studiích na VUT, kde jsem vystudovala čistě technický obor, který mě už hodně let dobře živí. Matika zase tak strašná nebyla, nebyl problém se ji naučit, žádné doučování jsem nepotřebovala. Většina naší třídy studovala na VŠ - někteří technické, někteří ekonomické obory. Nás tam bylo průmyslováků… opravdu hodně.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.