Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Letos bych konečně chtěla založit naši zatím zanedbanou zahradu. Najdu tu někoho, komu je blízký systém ekozahrady? Moc se mi líbí i myšlenka jedlého lesa.
Zatím pročítám tyhle stránky: http://rodovystatek.cz/…edly_les.htm a http://www.ekozahrady.com/. Jsem obsolutní začátečník, takže bych byla ráda za každou zkušenost.
Zahrada cca 700m2, úrodný teplý kraj, loni jsem založila jahodový záhon, víc nic. Jsem natěšená, namotivovaná, ale vůbec nevím, kde začít.
Máte někdo v zahradě rakytník nebo ginko?
Mně se taky strašně líbí ekozahrada, ale manžel to bohužel nesdílí
Pro něj je nejlepší trávník a dvakrát týdně ho objet se sekačkou.
Taky nevím jak klíšťata, těm by se asi ve vysoké trávě líbilo
Mě se taky ekozahrady moc líbí, byla jsem i na kurzech u J. Svobody. Asi tři roky se o něco podobného pokouším na naší zahradě, stromy a keře už v podstatě mám, letos je chci podsadit nějakými trvalkami. Gingko a rakytník zrovna nemám, mám docela málo místa a zrovna tihle dva mě nezaujali natolik, abych jim dala zelenou:) Klidně se ptej, jestli tě něco zajímá, zkusím poradit.
Ahoj, taky jsme nadšenci a snažíme se už asi tři roky. Pozemek tedy máme 3000m2.Na části je kopretinová louka, u baráku nízká pochozí louka. Ginko, rakytníky, ale třeba i muchovníky, moruše, zimolezy, dřín, aronii, jedly jeřáb a mnoho dalšího. Mulčujeme slámou
@nehik Můžeš mi prosím napsat tipy na nějaké rostliny, co by bylo dobré vysadit nejdřív? Podmínky pro ně už si dohledám, jde mi o nějaké tipy, jak vůbec začít ![]()
@vverru to je nádhera takový pozemek. Taky jsme chtěli větší, ale dopadlo to takhle. Prosímtě, jak je to s tím rakytníkem? Chápu dobře, že jich musím vysadit několik nebo stačí 2? Hodí se i do předzahrádky? Nebo ginko? Podle čeho jste postupovali, když jste to začli budovat?
Ekozahradám také moc fandím a teď po přečtení knihy Ekozahrady od J. Svobody jsem rozhodnutá, že to je přesně ta cesta, kterou se vydat.
Akorát limitující pozemek něco málo přes 500 m2, na zahradě, která je 40 let stará už stojící zahradní domek, skleník, ovocné stromy, nějaký ten záhon, mraky kytek a bylinek. Takže nevím, jak to pomalu začít měnit.
K rakytníku…u prarodičů je celá řada a neplodí ani jeden.
K tomu rakytníku - musíš vysadit samčí a samičí rostliny, jinak žádné plody nebudou - na jednu samčí rostlinu můžeš mít 3 - 4 samičí. Vloni jsme sebrali z jedné rostliny 3,5 kg plodů. Mám vysazeno u plotu, zatím dorůstl výšky něco kolem 3 m.
Ginko mám vysazenou vedle bazenu, slunko na ni valí skoro celý den, přezimuje bez problémů, zatím netvarujeme, výška asi tak 2,5 m. Letos se chystám sebrat a naložit listy.
Zdravím všechny!
My máme pozemek 8000m2 a snažíme se. Stromy, keře, jedlý les se teprv vymýšlí. Snažíme se o vlastní semínkovou banku.
Jinak co se týče knihy od Svobody, je to taková základní bible. Podrobnější návody pak permakultura podle Seppa Holzera, od jeho syna pak kniha hlavně o bylinkách. Super jsou knihy Biozahrada - praktická příručka a Biozahrada práce na zahradě. Kdo nezná tyhle knížky, tak fakt doporučuju. Hodně to posune dál.
@květ_bezu
Tak tomu říkám pozemek! ![]()
Díky za tipy na knihy. Hned jsem si je objednala v knihovně. ![]()
Ahoj, ráda bych obnovila tuto diskuzi.
Právě jsme koupili pozemek (zahradu) 1000 m2. Zahrádka je naprosto zanedbaná, cca 15 let nepoužívaná, je zde mnoho náletových dřevin, vysoká tráva apod. Zahradu budeme mít cca 15 km od našeho bytu. Rádi by jsme byli co nejvíce soběstační, počítáme s tím, že tam se synem chceme být co nejvíce, pokud možno od jara do podzimu. Časem plánujeme i nějakou chatku, ale na tu teď nezbývají finance. Zatím budeme spát pod širákem, případně ve stanu. Záchod řešíme kadibudkou. Voda je přivedena na pozemek, elektřina ne a ani ji nechceme.
Chtěla bych se poradit s někým, kdo má zkušenosti v podobném, co nejvíce přírodním způsobu života. Zajímaly by mě hlavně různé vychytávky, nápady, co pěstovat nebo naopak ne a jakým způsobem. Jak ušetřit a kde levně nakoupit materiál či osivo. Dost věcí hledám na webech o permakultuře a bio či ekozahradách. Ale přeci jen bych ráda slyšela konkrétní názory, případně rady. Víc hlav víc ví ![]()
Momentálně řešíme zda se dá dát koňský hnůj kamkoli nebo naopak se nedoporučuje. Mám pocit, že všude píší něco jiného. Máte někdo osobní zkušenost?
A ještě další věc, chci tam vařit nad ohněm, ale dost tápu v tom jak
Rady jsem nějaké našla, ale pořád nevím. Máte někdo tohle elegantně, levně a efektivně vyřešeno? Zatím máme klasický kotlík a chceme jen kameny ohradit ohniště, ale říkám si, že by to šlo i lépe.
Děkuji všem mnohokrát ![]()
K hnoji nic, k ohni něco:
Pokud byl vítr, tak v zavěšeném kotlíku něco uvařit byla utopie. Máme jedno klasické ohniště na opékání buřtů, zavěšení kotlíku apod. a bokem takovou „plotnu“. Kameny naskládané do výšky ze tří stran, z jedné volno na přikládání (samo ne z té, odkud jde vítr nejčastěji), na nich mřížku, na mřížce vařím, smažím (v hrncích, staré pánvičce, v alobalu).
Dokážu ti odpovědět pouze na téma koňské koblížky…ty se dávají do pařeniště nebo skleníku „pod“ hlínu, protože pěkně topí.
Zahradu mám okrasnou i užitkovou ale žádné eko nebo bio.
@jruz Děkuju, taky si zatím něco podobného představuju. Klasické ohniště a ještě právě něco, kde se dá „pohodlně“ uvařit polívka apod. Tři strany, na to mřížka a z jedné strany přikládat. Ale jak na to? Stačí ty kameny naskládané nebo je potřeba je trochu něčím „slepit“? Manžel se bohužel moc nechce angažovat a tak hledám něco, co zvládnu sama ![]()
Můžu se zeptat jak často takové vaření využíváš?
@Reniii My zatím pařeniště ani skleník mít nebudeme, ale říkám si proč by se koňský hnůj smíchaný se zeminou nemohl dát třeba pod stromky?
Ale zase nechci moc experimentovat, aby mi všechno hned nepochcípalo ![]()
Kravský hnůj by podle netu asi šel použít, ale zase kde ho vzít…koňský můžu mít za odvoz.
Ještě k hnojení, zvažuji použít zákvas z kopřiv (jíchu). Ta se mi zatím jeví jako nejlepší, ale pořád nějak nevím
Hnojíte tím někdo? Případně v kombinaci se slepičincema? Kupovat je teda odmítám, zkusím obejít vesnici a poptat se, zda mi trochu nedají za odvoz. Alespoň se seznámím se sousedama ![]()