Ekzem léčení kortikoidy

50
5.2.23 15:43

Ekzem léčení kortikoidy

Ahoj holky, mám chlapečka (2m) a od 3 týdnů trpí ekzémem a extrémně vysušenou kůží. Doktorka s námi zkoušela různé věci. Modrá indulona, lipobase, olejíček hipp, sudocream, bepanthen, uměle mléko alergy care místo kendamilu. A nic. Malej se neustále drbe a mě ruply nervy a vyžádala jsem si od doktorky papír ke kožní. Jeli jsme do Plzně na Bory. Paní doktorka malému předepsala kortikoidovou mast a mast proti tomu vysušení. Měla jsem kortikoidy aplikovat 2× denně po dobu 3 dnů a potom vynechat a tři dny promazávat kvůli té suché kůži. Nicméně hned po prvním dni mazání kortikoidů byl hned lepší a dokonce i lépe spal. Celé 3 dny byl bez pupínku a vypadal úžasně, nyní je to první den co promazávam tím normálním krémem a nohy a břicho jsou zase jeden rudej flek. Měli to také vaše děti? Co pomohlo? Jsou kortikoidy jen na chvíli a pak se to zase vrátí? dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
307
5.2.23 16:09

Ekzém je projev alergie, takže dokud se neodstraní alergen, tak nejspíše ano. A nemusí to být nutně jen mléko, ale cokoliv jinýho…prací prostředek, kosmetika, prach, zvířecí chlupy…je toho fakt halda.Taky jsem s tim s holkama bojovala. Nicméně časem se dá vypozorovat, co situaci zhoršuje, ale ten začátek je náročný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
5.2.23 16:21
@Elienkaaa píše:
Ahoj holky, mám chlapečka (2m) a od 3 týdnů trpí ekzémem a extrémně vysušenou kůží. Doktorka s námi zkoušela různé věci. Modrá indulona, lipobase, olejíček hipp, sudocream, bepanthen, uměle mléko alergy care místo kendamilu. A nic. Malej se neustále drbe a mě ruply nervy a vyžádala jsem si od doktorky papír ke kožní. Jeli jsme do Plzně na Bory. Paní doktorka malému předepsala kortikoidovou mast a mast proti tomu vysušení. Měla jsem kortikoidy aplikovat 2× denně po dobu 3 dnů a potom vynechat a tři dny promazávat kvůli té suché kůži. Nicméně hned po prvním dni mazání kortikoidů byl hned lepší a dokonce i lépe spal. Celé 3 dny byl bez pupínku a vypadal úžasně, nyní je to první den co promazávam tím normálním krémem a nohy a břicho jsou zase jeden rudej flek. Měli to také vaše děti? Co pomohlo? Jsou kortikoidy jen na chvíli a pak se to zase vrátí? dekuji

Kortikoidy bych malému dítěti nedala.
laický řečeno Kortikoidy ekzém potlačí dovnitř, neuzdraví ekzém, když kortikoidy přestaneš používat ekzém bouchne v ještě horší formě.
Prvotně musíš najít příčinu ekzému a tu odstranit, ne příznak

• Citovat
  • Upravit
10461
5.2.23 16:22

@Elienkaaa Co máte konkrétně za kortikoidy? Nikdy jsem nevysazovala kortikoidy takhle brzo a najednou. Mělo by se to dělat tak, že nejdřív mažeš 2× denně, pak jednou denně, pak obden a až pak zcela vysadit, právě proto, aby se předešlo recidivě.
Jinak s tím promazáváním je to takové ošemetné. Někdo ho potřebuje, jinému naopak škodí. Já jsem měla třeba mokvavý atop. ekzém a na to bylo promazávání vyložené zlo. U syna se objevila suchá forma - přesušená kůže, prasklinky, ale promazávat jsme mohli jen nemastným, velmi hydratačím mlékem na bázi vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
5.2.23 16:24

@Fíbí 106 no já bych ráda věděla co to je, obleceni peru v dětském jelenu a podruhé bez ničeho. Prach utiram každý den. Je mi záhadou třeba to že ráno ho vytahnu z postele a je úplně rudej po celým těle. Pouze nakrmim a prebalim a dam spat a když k němu jdu za ty 3h znova nakrmit tak je čistej. Různě bez příčin se mu to zlepšuje a zhoršuje. Nezávisle na ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
5.2.23 16:26

@Hoa Mai je to namíchané v lékárně. Mazat mám prostě 2× denne po dobu 3dnu potom mazat krémem 3 dny a pak zase kortikoidy 3 dny a pak postupně prodlužovat mazání. 5dni..7 atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
5.2.23 16:29
@Elienkaaa píše:
@Fíbí 106 no já bych ráda věděla co to je, obleceni peru v dětském jelenu a podruhé bez ničeho. Prach utiram každý den. Je mi záhadou třeba to že ráno ho vytahnu z postele a je úplně rudej po celým těle. Pouze nakrmim a prebalim a dam spat a když k němu jdu za ty 3h znova nakrmit tak je čistej. Různě bez příčin se mu to zlepšuje a zhoršuje. Nezávisle na ničem.

příčina je jen nevíš jaká. Může se objevit kdykoliv, takže může to být i z toho jelena i když doposud byl klid.
To jen aby ten ekzém byl ještě větší zábava :mrgreen: Kojíš nebo nekojíš? Může být problém (a on nejčastěji i je) v potravinách, které jíš a předáváš je dítěti

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
5.2.23 16:31

@Elienkaaa Napiš na fc do skupiny Atopický ekzém, klidně i fotky malého. Tam je více lidí co má zkušenost s atopickým ekzémem než tady

• Citovat
  • Upravit
50
5.2.23 16:36

@smajlik345 nekojim. Problém nastal zhruba v jeho 3 týdnech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37269
5.2.23 16:42

Ekzem má původ někde ve stravě nebi třeba nevhodné kosmetice, materiálech oblečení, mě ho zhoršuje i zima. Kortikoidy jen zakryji problém, jak je vysadis, zas se to vrátí a miminu bych kortikoidy fakt dlouhodobě nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
5.2.23 16:42
@Elienkaaa píše:
@Fíbí 106 no já bych ráda věděla co to je, obleceni peru v dětském jelenu a podruhé bez ničeho. Prach utiram každý den. Je mi záhadou třeba to že ráno ho vytahnu z postele a je úplně rudej po celým těle. Pouze nakrmim a prebalim a dam spat a když k němu jdu za ty 3h znova nakrmit tak je čistej. Různě bez příčin se mu to zlepšuje a zhoršuje. Nezávisle na ničem.

Někdy se příčina odstraňuje špatně. U mě a syna jsou třeba spouštěče suchý vzduch, přechod horko-zima (paradoxně třeba do sauny můžeme, ale musíme dodržet postupně ochlazování, žádné prudké změny), mráz, vlastní pot, slunce, vítr, cigaretový kouř, agresivní čisticí prostředky. Ale třeba běžný práci prášek (dokonce ani aviváž), zvířata, citrusy, lepek, mléko atd atd nám vůbec nic nedělá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
5.2.23 16:44

@Hoa Mai jezisi Kriste to si neumim představit, jak jste na ty příčiny přišli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
5.2.23 16:54

@Kriss Tina Kortikoidy nezakrývají problém, kortikoidy tlumí zánět, který doprovází akutní vzplanutí ekzému a pomáhají tím ekzém dostat do stavu, ve kterém se lépe odhaluje jeho příčina. On totiž ekzém v akutní fázi vzplanutí pak nemusí reagovat ani na odstranění příčiny, protože už je tam rozjetý zánět. A když se ti do toho dostane nějaká superinfekce, tak už ti pak nezaberou ani ty kortikoidy. Já bych byla opatrná s radami typu “kortikoidy jsou fuj”. Jednou jsem se tím taky nechala zviklat a ekzém se mi rozjel takovým způsobem, že jsem měla hluboké praskliny po celém obličeji, pak se do toho dostalo impetigo, pár dní jsem s tím byla dokonce hospitalizovaná, dva měsíce jsem pak ani nevylezla z bytu a léčit jsem to musela mnohem většími srágorami, než kdybych si pár dní mazala ty blbé kortikoidy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37269
5.2.23 17:01

@Hoa Mai tak já neříkám ze to bez nich jde vždycky, jen ze bych to nemazala miminu porad, protože je to jedine, co zabírá. Není to zdravé to mazat často a pak ani nepřijde na tu příčinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
5.2.23 17:08

@Elienkaaa No úplně normálně. Třeba si vezmeš v zimě punčochy nebo tenké kalhoty (jdeš třeba do divadla apod) a potom se ti udělá na noze suchý svědivý flek. Když si vezmeš vyteplené kalhoty nebo na silonky kamaše a na místě je sundáš, tak si v pohodě. U syna na tvářích třeba pomohlo koupit mu lyžařskou merino kuklu.
Slunce: když jsem se v létě mazala třeba jen faktorem 20, 30, dělal se mi ekzém. Mažu se 50+, ve dvouhodinovych intervalech opakuju, když to jde, snažím se být ve stínu (ale zase nesedím doma, chodím se koupat, na hory atd. Jen si třeba vezmu klobouk nebo aspoň kšiltovku, nenosím tílka, ale krátký rukáv, u moře střídám plavky a koupací tričko….)
Pot: když se zpotím a pak se neopláchnu, rozjede se mi ekzém, zvlášť když je to spojené s pobytem na slunci (třeba cyklovýlet v létě). Řeším to tak, že jakmile cítím, že mě začíná svědit kůže, osprchuji se, pokud je to možné, nebo se opláchnu jakoukouliv vodou (z potoka, na WC u umyvadla nebo si napustím do lahve, v přírodě nosím krabičku s navlhčeným perlanem). A tak dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí