Elektřina 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
10.8.23 08:42

@Marcicek84
Máme dobře pojištěný barák. Po montování se pojistka zvyšovala. Toto víme, že se stát může. I že to neumí a teprve se učí hasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
10.8.23 08:55
@Zumpa píše:
FVE v zimě barák nevytopí.

Nevytopí. My počítáme, že 3-4 měsíce bude mrtvý nebo mrtvější bod. S tím se počítá. Topnou sezónu začínáme koncem listopadu. Dřív u nás není třeba. A máme zateplení. Známému to fungovalo do napadnutí sněhu tady. To byl druhý týden v prosinci loni. Prosinec a leden to bude mrtvé. V únoru to zapojili a to stačilo, bralo to solidně. Končíme topnou obvykle přelom března/dubna. Jinak to bude pochopitelně někde na horách. Ale by budeme mít pak srovnání. My na JM a sestra u Prahy. Jak to bude pracovat. Stejně velký barák a stejný počet panelů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
10.8.23 09:56
@Marcicek84 píše:
@Kelsey jo a nam tu z fotovoltaiky vyhorel uz barak v sousedstvi, klidne ti poslu odkaz, ti lidi prisli o vsechno, maji i sbirku na donio, v zahrsmanici se to deje taky, prostejaj si to seda tsk to pak se skripne kabel a udela se zkrat a zacne to horet, už cite doporucuju tmreit s pojistovnou zda na fotovoltiiku mate pojisteni nemovitosti a hlavne nepodcenovat kontroly a revize…z te fotovoltaiky mam ja osobne docela vitr, jak to zacne hotet blbe se to hasi, to je jak u elektroauta, proste to shori, ale mozna jsem ovnivnena tou udalosti, jeste to je cestrve tak mesic…

Tak to je síla, známí si pořídili FVE i s baterkama dali za to skoro milion a loni v topné sezoně slunce skoro nesvítilio, tak opravovali starý kotel, aby si mohli přitopit dřevem :roll:.

• Citovat
  • Upravit
12982
10.8.23 10:16

FVE ma riziko pozaru uplne stejne jako jakykoliv jiny elektricky system. Proste je treba mit odbornou instalaci, nevybodnout se na udrzbu a revize. A naopak se vykaslat na samodomo zasahy. Jeden z medializovanych pozaru FVE treba vzniknul proto, ze majitel si jako baterii pripojil starou autobaterii ze svyho elektromobilu. Kdo si tam nastrka hrebiky… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
10.8.23 10:23
@Blue2 píše:
Ahoj, tak nám skončila po dvou letech fixace u ČEZU a zvedli nám zálohy ze 4tis na 10tis. Teď mame nově cenu 5, 54 kWh.
Máme menší barák a elektrikou i topíme.
Je tu někdo, kdo se v tomhle tématu orientuje? Je nějaká šance, že ceny zase klesnou? Kolik platíte za kWh vy? Díky za případné postřehy.

Teď jsem řešila končící fixaci a nám cenu 4200 včetně DPH. Pro nás plus 65 % oproti stávající ceně, kterou jsme měli zafixovanou ještě před Covidem. Fix máme teď na 15 měsíců a budeme pak opět hlídat.
Ta cena odpovídá tomu, co ukazuje burza…

• Citovat
  • Upravit
603
10.8.23 10:29
@Zumpa píše:
Oni nemají pojištěný barák a žebrají veřejně o peníze? Neměli by spíš takové lidi zavírat?

Praveze maji, ale nevi kolik jim de pojistovna a presto vybiraji a pokid vim, v zakladni pojistne nemas treba vse zahrnuto, prepeti zkrat mas v tech vyssich a drazsich, takze ani nevim jak to dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
10.8.23 10:32

@Kelsey jako byla to sila, my to meli na dohled, ale bylo to tak 500 m od nas vzdusnou carou a smrad a prasek pri haseni sel az k nam, fakt hnus…nicmene ani t apojistka ti nepokryje tu psychickou ujmu, kdyz ti shori domov a musis budovat znovu od nuly, no kdo by to chtel zazit, ze jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
10.8.23 10:35

@Anais Brno a u koho jste, CEZ dal porad dost vysokou cenu zakladatelce, ale tak nejak se to pohybuje i u Innogy myslim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
10.8.23 10:37
@Marcicek84 píše:
@Anais Brno a u koho jste, CEZ dal porad dost vysokou cenu zakladatelce, ale tak nejak se to pohybuje i u Innogy myslim…

Jojo, nejlíp vycházelo Innogy, EON byl o něco dražší u ČEZ tak kolem 4500 se to pohybovalo… ČEZ měl sice snižující cenu, ale fix na tři roky…

• Citovat
  • Upravit
74217
10.8.23 10:40
@Marcicek84 píše:
@Kelsey jako byla to sila, my to meli na dohled, ale bylo to tak 500 m od nas vzdusnou carou a smrad a prasek pri haseni sel az k nam, fakt hnus…nicmene ani t apojistka ti nepokryje tu psychickou ujmu, kdyz ti shori domov a musis budovat znovu od nuly, no kdo by to chtel zazit, ze jo…

To mi povídej. My jsme zažili tornádo a napřímo. Už jsme připravení a srovnání se vším. Jediné co jsem říkala, tak musíme koupit nehořící boxy a tam mít důležité dokumenty, diplomy atd. Doklady/ kabelku máme vždy na stejném místě. Kdyby se něco stalo. Mám hodně kamarádů hasičů. Vím, jak se tohle hasí, nehasí.
Pojistku aktualizujeme, doplňujeme vždy, když se něco udělá na domě nebo v interiéru, na zahradě. Takže nejpozději každý rok nebo po nějaké dodělávce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
10.8.23 10:42
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
10.8.23 10:46
@Marcicek84 píše:
Aktualni srovnani cen https://www.mesec.cz/…a-elektrinu/?…

Ono je stejně nejlepší si každou firmu poptat a pak si to srovnat. Já teda dostala o mnoho nižší ceny, než jsou v tom přehledu…

• Citovat
  • Upravit
603
10.8.23 10:46
@Kelsey píše:
To mi povídej. My jsme zažili tornádo a napřímo. Už jsme připravení a srovnání se vším. Jediné co jsem říkala, tak musíme koupit nehořící boxy a tam mít důležité dokumenty, diplomy atd. Doklady/ kabelku máme vždy na stejném místě. Kdyby se něco stalo. Mám hodně kamarádů hasičů. Vím, jak se tohle hasí, nehasí.
Pojistku aktualizujeme, doplňujeme vždy, když se něco udělá na domě nebo v interiéru, na zahradě. Takže nejpozději každý rok nebo po nějaké dodělávce.

Jako fakt jo? Tak to vas lituju, kazda katastrofa je silene trauma pro vsechny, ta kompenzace od pojistovny je fajn, ale nez zase bydlis obvykle to trva…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
10.8.23 10:48

@Anais Brno prolongacni ceniky nejsou v prehledu a jsou nizsi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
10.8.23 10:58
@Marcicek84 píše:
Jako fakt jo? Tak to vas lituju, kazda katastrofa je silene trauma pro vsechny, ta kompenzace od pojistovny je fajn, ale nez zase bydlis obvykle to trva…

Jj. My máme barák v přímém pásu, jak to šlo. Ještě nám na střechu spadnul štít souseda. Nový barák jsme dělali novější. Ale my jsme jen opravovali vše. Kolegyně musela bourat a stavit celé znova. Už se budou stěhovat teď někdy. Jiná naše sousedka pila před a po se definitivně upila. Letos měla pohřeb. Ona to nedala psychicky. My jsme se s tím srovnali, že je to život. Asi to bude tady bude častěji. Zrovna naše okolí to přitahuje. Nedávno bylo malé v Kyjově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat