Jak postupovat, když 2 vlastníci chtějí prodat nemovitost

Anonymní
3.8.23 23:30

Jak postupovat, když 2 vlastníci chtějí prodat nemovitost

Plánujeme prodat nemovitost. Zkusili jsme dát inzerát sami na inzertní portál a během pár dnů se ozvala paní z realitky, zda by mohli nezávazně zkusit inzerovat naši nemovitost, že to pro nás má je samé výhody, že vše je nezávazné, nic se nepodepisuje…že udělají profi fotky, vystaví zdarma inzerát na inzertních serverech - třeba jen na 14 dní…apod Že to opravdu není nijak zavazující a vše zdarma…Že kdykoliv můžeme říct, že již nechceme přes ně inzerovat a inzerát kdykoliv stáhnou. A že kdybychom si našli vlastního kupce, tak nebudeme ničím vázani…
Co si o tom myslíte? Dovolili byste, aby si to sami přišli nafotit a souhlasili byste? Nebo v tom může být nějaké ALE? Na co si dát pozor?
Díky za zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
smajlik345
3.8.23 23:44
@Anonymní píše:
Plánujeme prodat nemovitost. Zkusili jsme dát inzerát sami na inzertní portál a během pár dnů se ozvala paní z realitky, zda by mohli nezávazně zkusit inzerovat naši nemovitost, že to pro nás má je samé výhody, že vše je nezávazné, nic se nepodepisuje…že udělají profi fotky, vystaví zdarma inzerát na inzertních serverech - třeba jen na 14 dní…apod Že to opravdu není nijak zavazující a vše zdarma…Že kdykoliv můžeme říct, že již nechceme přes ně inzerovat a inzerát kdykoliv stáhnou. A že kdybychom si našli vlastního kupce, tak nebudeme ničím vázani…
Co si o tom myslíte? Dovolili byste, aby si to sami přišli nafotit a souhlasili byste? Nebo v tom může být nějaké ALE? Na co si dát pozor?
Díky za zkušenosti.

Už vidím realitku, která velmi ochotně a ZADARMO udělají profi fotky, vystaví inzerát, budou chodit s lidmi…
Jistě, že když by se dům prodal přes net, tak dostanou provizi a většinou dost velkou a díky tomu vy přijdete o větší částku peněz.
Přes realitku nikdy. Ale mít dobrého právníka na smlouvy s příp. kupcem

• Citovat
  • Upravit
14665
4.8.23 00:00

Pracovala jsem kdysi jako asistentka v realitce, kde to tak fungovalo. Nabízelo se buď úplně bez smlouvy, nebo na neexkluzivní smlouvu a když si majitel prodal sám, pouze nám to dal vědět, inzeráty se stáhly a tím to haslo. Pokud jsme sehnali kupce, domlouvala se provize z jeho strany, tzn. kupující vždy dostal dohodnutou kupní cenu. Ano, z větší části to pro nás neklaplo a provize z úspěšných obchodů pak musely pokrýt i tyto vynaložené náklady. Ale pro majitele nemovitostí v tom žádné háčky nebyly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.8.23 00:04

Také jsem se s touto nabídkou setkala. Neměla jsem odvahu do toho vstoupit. Pak následovalo ještě asi okolo 20 telefonátů od RM. Všichni mluví stejně, vrchol je, když ani nehodí oko do inzerátu kam volá a má drzost se ptát, co vlastně nabízím…
Jinak pořád očekávám, že se to nějak přeonačí a o těch obvyklých 3-5 procent z prodejní ceny se jen tak nepřipraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.23 00:08

Právě mě to přijde také trochu divné, i když paní to vykládala hezky a dost věrohodně (samozřejmě…musí to umět…)tak nevím…nechali byste si to od nich nafotit a inzerovat?
Nebo ne? Na jednu stranu si říkám…umí v tom chodit, mají v malíčku všechny ty smlouvy apod…je to takové jistější, bezpečnější, než někomu jen tak prodat a třeba hodně pod cenou…Když jim dovolím si to nafotit, mohu s tím něco pokazit? Podepisovat se nic nechystám a stejně by k něčemu závaznému museli mít souhlas i druhého z majitelů, ne?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.8.23 00:11

@dedrichov
No bylo mi řečeno, že vždy dostaneme tu částku, která bude domluvená…že provizi platí vždy kupující…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.8.23 00:15
@Michelle_M píše:
Pracovala jsem kdysi jako asistentka v realitce, kde to tak fungovalo. Nabízelo se buď úplně bez smlouvy, nebo na neexkluzivní smlouvu a když si majitel prodal sám, pouze nám to dal vědět, inzeráty se stáhly a tím to haslo. Pokud jsme sehnali kupce, domlouvala se provize z jeho strany, tzn. kupující vždy dostal dohodnutou kupní cenu. Ano, z větší části to pro nás neklaplo a provize z úspěšných obchodů pak musely pokrýt i tyto vynaložené náklady. Ale pro majitele nemovitostí v tom žádné háčky nebyly.

Jako že nakonec si to většinou prodejce prodal sám? Nebo jak to pro vás z větší části neklaplo?

• Citovat
  • Upravit
7355
4.8.23 00:22
@Anonymní píše:
@dedrichov
No bylo mi řečeno, že vždy dostaneme tu částku, která bude domluvená…že provizi platí vždy kupující…

Ano, samozřejmě. Přesně toto jsem slyšela také. Akorát je na toto potřeba zvednout vámi požadovanou cenu o jejich procenta… :pankac:
Lépe řečeno, musí se najít kupec, který zaplatí Vaši cenu + 3-5 procent z ní k tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.8.23 00:26
@Anonymní píše:
Právě mě to přijde také trochu divné, i když paní to vykládala hezky a dost věrohodně (samozřejmě…musí to umět…)tak nevím…nechali byste si to od nich nafotit a inzerovat?
Nebo ne? Na jednu stranu si říkám…umí v tom chodit, mají v malíčku všechny ty smlouvy apod…je to takové jistější, bezpečnější, než někomu jen tak prodat a třeba hodně pod cenou…Když jim dovolím si to nafotit, mohu s tím něco pokazit? Podepisovat se nic nechystám a stejně by k něčemu závaznému museli mít souhlas i druhého z majitelů, ne?

nápodobně. Oni to umí.
Ale jestli jsi jen trochu gramotná, jsi schopna sama pouklízet a vyfotit barák a místnosti, udělat popis a vložit na inzetní platformu. Dobře se šíří přes sítě.
Smlouvu Ti sepíše právník, co jsem zjišťovala, platí se až při podpisu + zajistí přepis na katastru. Cena cca 15 tisíc max.
Dále, odhad udělá nezávisle a zdarma vlastně jakákoliv RK, proklepnou všechny dostupné veřejné informace. Tolik má zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.23 00:29
@dedrich
@dedrichov píše:
Ano, samozřejmě. Přesně toto jsem slyšela také. Akorát je na toto potřeba zvednout vámi požadovanou cenu o jejich procenta… :pankac:
Lépe řečeno, musí se najít kupec, který zaplatí Vaši cenu + 3-5 procent z ní k tomu.

Tak na jednu stranu, proč ne, pokud to bude bez starostí…po pravdě…naše představa o ceně byla mnohem nižší, než částka, kterou nám řekla paní (zkusila dle našeho popisu, fotek a výpisu z katastru ocenit…), takže v podstatě…i kdyby se to prodalo za méně, tak by to vlastně bylo víc, než jsme původně mysleli…

• Citovat
  • Upravit
7355
4.8.23 00:36
@Anonymní píše: @dedrichTak na jednu stranu, proč ne, pokud to bude bez starostí…po pravdě…naše představa o ceně byla mnohem nižší, než částka, kterou nám řekla paní (zkusila dle našeho popisu, fotek a výpisu z katastru ocenit…), takže v podstatě…i kdyby se to prodalo za méně, tak by to vlastně bylo víc, než jsme původně mysleli…

Jo, paní řekla. Akorát musí přijít zájemce a mít potřebné zdroje na hypotéku. Pokud Vás nic netlačí, nemovitost nepotřebujete a je jedno kdy a za kolik se prodá, tak asi ok.
Když jsem si ale třeba uvědomila, že bych na danou sumu v mém případě musela spořit 2 tisíce po dobu 10 let, tak mi bylo mdlo a nedokážu na toto kývnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.23 00:46
@dedrichov píše:
Jo, paní řekla. Akorát musí přijít zájemce a mít potřebné zdroje na hypotéku. Pokud Vás nic netlačí, nemovitost nepotřebujete a je jedno kdy a za kolik se prodá, tak asi ok.
Když jsem si ale třeba uvědomila, že bych na danou sumu v mém případě musela spořit 2 tisíce po dobu 10 let, tak mi bylo mdlo a nedokážu na toto kývnout.

V podstatě…zase až tolik netlačí…nicméně rádi bychom prodali třeba max. do konce příštího roku…

• Citovat
  • Upravit
2699
4.8.23 01:42
@Anonymní píše:
@dedrichov

Jinými slovy, oni tu cenu dají vyšší, než byste požadovali vy. Následně dostanou svojí provizi, vy svoje peníze, které byste požadovali tak jako tak, ale daň budete platit z té vyšší částky, protože to je ta, která bude uvedena v kupní smlouvě (zahrnující provizi realitce). Pokud tedy nesplňujete podmínky pro odpuštění daně.

https://www.maxima.cz/…nemovitosti/

Pokud splňujete a tudíž vás vyšší daň nebude bolet, tak bych prodej klidně přenechala realitce, ušetříte si starosti, papírování i nezbytnou byrokracii a budete mít jistotu, že prodej proběhl v souladu se zákony a nedojde k nějakým zádrhelům např. na katastru.

Nebo se mýlím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
4.8.23 06:41

REMAX si dává prodejní cenu včetně provize.
Co vím, tak ostatní RK mají kupní cenu= to co dostane prodávající a provize je uvedena zvlášť a tu platí kupující.
Pokud bych prodávala být, tak jen s RK, která má dobrý právní servis. Pokud podepíšeš exkluzivitu, tak sám po dobu trvání smlouvy prodat nesmíš, pokud smlouvu nemáš, tak je to jedno a RK počítám i s tím rizikem, že si to prodávající rozmyslí, nebo prodá sám…
Naprosto běžná praxe.
Pokud s prodejem nemovitostí nemáte zkušenosti, plus jsou tam dva vlastníci, tak si hlavně sami najděte právníka, který vám ty navrhnuté smlouvy zreviduje…
Plus nezapomeňte na daňové přiznání…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat