Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Může mi nějaký zdravotnice vysvětlit, k jakým nemocem se může vztahovat odchylný výsledek v elektroforéze bílkovin? Dr mi k tomu nic neřekl, jen že mám ty hodnoty odlišné od normálu.
Já si vzpomínám jen na mnohočetný myelom, ale nechci Tě strašit.
http://www.wikiskripta.eu/…C3%ADlkoviny
Příspěvek upraven 26.04.15 v 18:45
To může být kdeco. Předpokládám, že se jednalo o bílkoviny z krve. Je to hodně obecný parametr, který většinou znamená jen „něco není v pořádku“ nebo mohlo by to být tenhle okruh problémů. Každopádně je třeba dát do souvislosti s tím, proč se to dělalo, tedy s tím, co máš za problémy, jaké máš ostatní nálezy apod.
No, třeba ten mnohočetný myelom - nádorové onemocnění B-lymfocytů, které jsou v těle zodpovědné za produkci protilátek. U myelomu se ty B-lymfocyty patologicky namnoží a tím pádem produkují neobvykle vysoká množství protilátek, takže na elektroforéze je pak vidět, že jedna frakce bílkovin a to gama-globuliny (což jsou právě ty protilátky) je zvýšená. Ale těch frakcí, které se mohou změnit je tam víc.
Ahoj,na to se nedá jednoduše odpovědět,pokud nemám víc informací.Při elektroforéze bílkovin v krevním séru se bílkoviny rozdělí do pěti skupin a každá z nich by zde měla být zastoupena v určitěm množství.Snížení nebo zvýšení některé z nich pak může znamenat celou řadu různých věcí.A nemusí se ani jednat o onemocnění.Může to být způsobené dietou,cvičením,alergií,zánětem,těhotenstvím,léky,různými nemocemi atd atd.Pokud ti k tomu doktor nic neřekl a ani to nehodlá nějak dál řešit,tak asi nepůjde o nějakou moc významnou odchylku.Jinak by ti určitě dělal nějaké další vyšetření.Snad jsem ti alespoň trošku pomohla ![]()
No to jsem se fakt vyděsila. Projeví se myelom na dalších krevních výsledcích a jak?
Eliška píše:
No to jsem se fakt vyděsila. Projeví se myelom na dalších krevních výsledcích a jak?
Opravdu si nedělej hned starosti s myelomem,to je jen jeden z mnoha tisíc případů,kdy může být nějak změněný výsledek elektroforézy bílkovin.Pokud by to bylo něco závažnějšího,tak by ti doktor určitě ještě udělal nějaké podrobnější testy.
Právě že pořád nemůžou přijít n původ mých obtíží, bolesti svalů a kloubů, které mám cca 10 dní. Krevní testy mi dělali rozsáhlé. Jsem opravdu vyděšená.
Já je měla také špatné…prý byl někde v těle zánět…dr nasadil ATB a pak další…moc to nepomohlo…po půl roce se to srovnalo…nemohla jsem dávat plasmu,ale pouze krev
![]()
Eliška píše:
Právě že pořád nemůžou přijít n původ mých obtíží, bolesti svalů a kloubů, které mám cca 10 dní. Krevní testy mi dělali rozsáhlé. Jsem opravdu vyděšená.
To se někdy stává,já taky řešila asi tři roky hodně vysokou sedimentaci krve a různé potíže a na nic nepřišli až se to pak samo srovnalo.
Asi se zatím neměli čeho chytit,teď budou alespoň vědět,které bílkoviny v krvi máš zvýšené nebo snížené a budou je dál zkoumat,deset dní ještě není tak dlouhá doba,laboratorních testů a vyšetření je hrozně moc.tak neztrácej hlavu,mysli pozitivně a určitě to všechno dobře dopadne.Držím palce ![]()
Ivčo a ostatní, moc děkuju, jsem ale hodně rozhozená, mám doma 4 děti
Teď jsem volala známé mikrobioložce, probere to se mnou.
Tak mě uklidnila
Ještě to konzulrtovala s nějakou odbornicí v laborce a ty výsledky myleomu neodpovídají, prý ho lze v podstatě vyloučit. Holky, já si oddechla, ani nevíte jak. Ale stejně není konec, bude se vyšetřovat dál, zatím jsou výsledky nespecifické, prý ukazují na nějakou chronicitu, hraniční chlamydie, EB vir, ale nic vysloveně pozit. tam není.
Moc vám děkuju
Jsem plašan, ale určitě mě chápete, děti doma…
To jsem ráda,že jsi klidnější.Na nic špatného nemysli,nakonec se určitě ukáže,že to nic nebylo ![]()
Tak mi přišly další výsledky a vypadá to na recidivu EB virózy.
Tak hlavně,že už něco našli,s tímhle se dá poměrně dobře bojovat.Držím palce,ať jsi brzy jako rybička ![]()