Jídelníček diabetika

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
105
25.11.11 22:19

Jídelníček diabetika

Prosím o radu. Manželovi zjistili cukrovku. Zítra se vrací z nemocnice - naordinovali mu inzulin a dietu. Máte někdo zkušenosti s dietou pro cukrovkáře? Co můžou a co ne? Děkuju všem za rady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2566
25.11.11 22:42

Zkus mrknout tady- mají to docela hezky vysvětlené- www.lecvyziva.estranky.cz :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
25.11.11 23:07

Přesně se to říc nedá, záleží na tom, kolik má cukr, kolik a jak často si píchá, či zda má inzulinovou pumpu, zda má zachovánu částečně funkci slinivky či zda je plně závislý na inzulinu zvenku… Jak přesně se stravovat je vždy závislé na jeho stavu nemoci. Nevím, proč mu nedali instrukce v nemocnici, ale zajděte na diabetologii a měli byste dostat přesný jídelníček.

Obecně platí, že diabetik má jíst malé porce, hodně zdravě (omezit tuky, cukry a pečlivě hlídat ty skryté), nejlépe potraviny s nízkým glykemickým indexem (např místo rýže kupovat předvařenou rýži, těstoviny semolinové a vařit jen na skus, ne do měkka, atd) a víckrát denně (5-6 denně) a v pravidelných rozestupech, aby mu co nejméně kolísal cukr v krvi. Ten totiž ničí oční pozadí, cévy, ledviny, atd. Cukrovka je o vůli a disciplíně. Bohužel nebolí, ale následky nedodržování jsou fatální (měli jsme v rodině). Je super, že se o to takhle zajímáš, protože podcenit cukrovku se nevyplácí. A další plus cukrovky je, že dieta pro nemocného je vlastně zdravou stravou pro celou rodinu a není třeba vařit zvlášť :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.11 00:07

Silnou cukrovku má můj otec. Sám se s prominutím prožral a prochlastal do invalidního důchodu… A navíc když se narodil, měl porodní váhu přes 5000 gramů… 8o Takže dispozice jak vyšitá. A on se tomu jenom smál - dokud ho to nepotkalo.
Jinak se můžu podepsat po to, co napsala Háta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21505
26.11.11 09:16

v nemocnici by měl dostat jídelníček a poučení od dietní sestry. ale známe chlapy, že ;-) já měla těhotenskou cukrovku a platí opravdu to, co psala háta. určitě dostane napsán příděl sacharidů na den. kdybys chtěla, tak mám super tabulku potravin s rozpisem, kolik sacharidů obsahují.
základem je vyhýbat se bílému pečivu a přílohám celkově. já jsem jedla poloviční porce příloh a trojité porce masa :-) :-) zařadit hodně zeleniny, jíst v malých porcích 6× denně. pozor na mléko, velmi rychle zyvšuje hladinu cukru v krvi. on může běžný cukr nahradit umělými sladidly. to se v těhotenství nemůže. a dají se sehnat i diabetické kuchařky a mají tam super recepty. mám jich několik doma, ale protože mě do budoucna čeká nejspíš klasická cukrovka, tak si je nechávám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.11 09:23

Nozu: to mléko a bílé pečivo se má vyloučit kvůli vyšším formám sacharidů, že jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21505
26.11.11 09:46

jj, přesně tak. tyto sacharidy se velmi rychle uvolňují do těla a cukr rychle naroste a pak rychle klesne. u cukrovky je potřeba, aby byla hladina cukru +- vyrovnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
26.11.11 09:56

Holky, děkuju za rady. Já myslím, že mu při propoštění určitě řeknou co a jak, ale chtěla jsem být připravená :-) Nakonec ho stejně ještě nepustí, protože mu nemůžou ten cukr srazit. Je mu 35 let, v rodině cukrovku nemá, ale má dost psychicky náročnou práci, do toho jsme měli úmrtí v rodině, takže to asi bude psychickýho původu… První den byl na kapačkách a hned od druhého dne mu dali píchat inzulin. Jinak cukr má pořád kol. 14 - 20 !!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.11 10:00

Tak to je nářez. Já jsem měl kdysi přechodně cukr mezi 7-8 a už jsem se cítil divně. A u mě to byla taky psychika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
26.11.11 10:03

Nozu: mohla bys mi nějak poslat tu tabulku? Myslím, že pro manžela to je takový varování, že určitě bude všechno dodržovat. Chudák si myslí, že se z toho inzulinu dostane jenom na prášky… Tak jsem ho u toho nechala, ať má nějakou motivaci. Ale já nikoho takovýho, komu by se to povedlo neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
26.11.11 10:04

JURA007. právě že manželovi vůbec špatně nebylo a není!!! Jenom měl pořád žízeň a během 14 dní zhubnul 9 kg, tak šel pro jistotu k doktorce a ta ho hned poslala do nemocnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.11 10:09

To nebylo tak, že by mně bylo špatně třeba od žaludku. Svrběla mě kůže a měl jsem chvilkama takový pocit, že nevím, kde je nahoře a kde dole. Ale že by se mně nějak brutálně točila hlava, to ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21505
26.11.11 10:14

lisacko, ráda pošlu. písni mi do SZ svoji mailovou adresu. a teda ty hodnoty jsou drsné 8o bohužel na cukrovku má hodně vliv stres. snad mu to brzo srazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
27.11.11 22:42

Takže, manžela mám z nemocnice doma. Při propuštění mu neřekli skoro nic!!! Nevěděli, jaký typ cukrocky má (hlavně, že inzulin mu nasadili), neřekli mu co a kdy může jíst (prý se má objednat k dietologovi a tam mu to řeknou) a na otázku, kolik a kdy si má píchat mu doktorka řekla, že to má napsaný v propuštěcí zprávě, že ona ho neléčila, takže o tom ani nic neví :cert: Docela mazec. Ale po našich zkušenostech s šumperskou nemocnicí mě to vůbec nepřekvapuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
27.11.11 22:53

To si dělaji legraci????? 8o Vždyť cukrovkářký kóma je jedna z nejnebezpečnějších komplikací. A objednat k dietologovi? Nač? Nejdřív musí k diabetologovi, který stanoví příjem sacharidů ve stravě, pořádně vysvětlí diagnozu, stanoví další hodnoty z moči atd, řekne, zda ještě funguje slinivka či nikoli atd… A až teprve podle toho může dietolog stanovit třeba tipy na jídla a tak. Doporučuju pečlivě vybírat diabetologa, kamarádka má cukrovku od 3 let a než k naší diabetoložce, jezdí x desítek km do Motola a její stav se tak zlepšil, že jí dovolili těhotenství, zmizely jí záněty močového ústrojí a přestalo se jí zhoršovat oční pozadí.

lisacka píše:
Takže, manžela mám z nemocnice doma. Při propuštění mu neřekli skoro nic!!! Nevěděli, jaký typ cukrocky má (hlavně, že inzulin mu nasadili), neřekli mu co a kdy může jíst (prý se má objednat k dietologovi a tam mu to řeknou) a na otázku, kolik a kdy si má píchat mu doktorka řekla, že to má napsaný v propuštěcí zprávě, že ona ho neléčila, takže o tom ani nic neví :cert: Docela mazec. Ale po našich zkušenostech s šumperskou nemocnicí mě to vůbec nepřekvapuje.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí