Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mezi průměry např.1,4 - 1.6 může učitel známku měnit dle uvážení nahoru nebo dolů, jinak by měla odpovídat známce, kterou vypočítá systém a odpovídá průměru (nelze například dát jedničku, když je v systému průměr 1,7).
ano mám na mysli mezi průměry, systém to vyhodnotí za 3 například a ptám se zda kantor může dát za 2.....
My musíme jet striktně podle průměru (jsem učitelka). 1,49- jednička, 1,5-dvojka. Nařídila nám to tak i školní inspekce. Anonym kvůli povolání prosím zachovat, díky.
@Anonymní píše:
ano mám na mysli mezi průměry, systém to vyhodnotí za 3 například a ptám se zda kantor může dát za 2.....
holce v průběžné klasifikaci vychází podle průměru trojka z dějepisu, ale v pololetní klasifikaci se jí objevila dvojka. jestli ji přinese na papíru zatím nevím ![]()
JJ přesně takhle to mám na mysli, zda se musí ta elektronická žákovská dodržet…zda se podle ní toskne vysvědčení, nebo zda vysvědčení dává kantor jako podklad zvlášt?
@Anonymní píše:
JJ přesně takhle to mám na mysli, zda se musí ta elektronická žákovská dodržet…zda se podle ní toskne vysvědčení, nebo zda vysvědčení dává kantor jako podklad zvlášt?
Známky se k tisku překlápějí dle systému, ale učitel je může změnit ještě před tiskem.
Tak u nás je může učitel změnit jenom tak, že dopíše známku např. za aktivitu. Asi to je jak kde- vlastně musím ještě dodat, že se jedná o SŠ a nám tenhle postup opravdu nařídila inspekce, já bych si změnu známky oproti e-zakovske neobhájila. A moje děti na 1. stupni ZŠ to mají taky striktně podle systému.
Ucitel znamku zmenit muze. Stejne tak se muze prekliknout, uz ted me na to jeden student upozornil. My zohlednujeme i aktivitu v hodinach a zajem o predmet, striktne na prumer nejedeme, i kdyz studenti to dost casto nechapou ![]()
taky mame elektronickou knizku, samozrejme ucitel dava znamku nejen podle prumeru, ktery je vypocitan diky knizce, ale taky podle aktivity na hodine, zapajeni se do deni atd… takze muze i prilepsit. zatim se mi nestalo, ze by ale znamku zhorsil.
Maminky, musím si postěžovat na „pokrok, který nelze zastavit“. Naše ZŠ zrušila běžné žákovské knížky a nechala všem dětem jen ty elektronické. Považuji to za obrovský krok zpátky. Pro mě je to komplikace - musím jít denně na internet, zadávat složitá přístupová jména a hesla s kombinací různých čísel a písmen, lovit v systému a hlavně ztrácet čas. Děcka naprosto ztratily přehled o svých známkách. Jasně, ti starší si tam můžou jít sami (ale u nás se dostanou jen do databáze přes heslo pro rodiče, kde je otevřená komunikace rodič-učitel, takže za mě docela risk), ale co ti malí špunti na 1. stupni? Jaká je pro děti větší motivace než stránka s jedničkami, hezká a přehledná? Chlubítko pro babičku a dědu? Takhle děti vůbec neví jaké mají známky a nemají motor a motivaci pro zlepšování.
Tak jsem dětem zavedla domácí papírovou žákajdu, kde jim jako otrok známky ručně přepisuju. Kromě toho, že je náročná příprava do školy na další den, ještě zabíjím čas nesmyslnou e-žákajdou a lovením a přepisováním známek, aby děcka věděly, jaké známky se jim započítávají do průměru. Ještě dodávám, že ještě vloni děti měly obyčejnou žákovskou a než se v šatně převlékly, už jsem ji měla zkontrolovanou a už jsem věděla, co musíme doma na další den dopilovat.
Je to děs a ráda bych věděla, jestli vám tento systém vyhovuje, nebo je tu víc rodičů, kteří na tuto vymoženost nadávají tak jako já
![]()
Mně to vyhovuje. Mám tedy dítě starší
Známky osobně považuji za přežitek. V e-žákovské mám trvalé přihlášení, dvěma kliky jsem tam.
@Veveří mne ezakovska vyhovuje,vetsinou jeste nez syn dorazi domu tak uz vim znamky.Nikde nic slozite nehledam a kdyz tam ucitelka napise znamku,hned mi to pipne.
@Veveří píše:
Maminky, musím si postěžovat na „pokrok, který nelze zastavit“. Naše ZŠ zrušila běžné žákovské knížky a nechala všem dětem jen ty elektronické. Považuji to za obrovský krok zpátky. Pro mě je to komplikace - musím jít denně na internet, zadávat složitá přístupová jména a hesla s kombinací různých čísel a písmen, lovit v systému a hlavně ztrácet čas. Děcka naprosto ztratily přehled o svých známkách. Jasně, ti starší si tam můžou jít sami (ale u nás se dostanou jen do databáze přes heslo pro rodiče, kde je otevřená komunikace rodič-učitel, takže za mě docela risk), ale co ti malí špunti na 1. stupni? Jaká je pro děti větší motivace než stránka s jedničkami, hezká a přehledná? Chlubítko pro babičku a dědu? Takhle děti vůbec neví jaké mají známky a nemají motor a motivaci pro zlepšování.
Tak jsem dětem zavedla domácí papírovou žákajdu, kde jim jako otrok známky ručně přepisuju. Kromě toho, že je náročná příprava do školy na další den, ještě zabíjím čas nesmyslnou e-žákajdou a lovením a přepisováním známek, aby děcka věděly, jaké známky se jim započítávají do průměru. Ještě dodávám, že ještě vloni děti měly obyčejnou žákovskou a než se v šatně převlékly, už jsem ji měla zkontrolovanou a už jsem věděla, co musíme doma na další den dopilovat.
Je to děs a ráda bych věděla, jestli vám tento systém vyhovuje, nebo je tu víc rodičů, kteří na tuto vymoženost nadávají tak jako já![]()
Mě to vyhovuje. Stran motivace dětí - jedině dobře, že budou mít jnou, než známky. V šatně si s nima radši o škole popovídám, než drtit známky. Žákovskou si zkontroluju jednou za čas- stejnak mi to přijde teror, furt pod drobnohledem. To je asi to, co mi na žákovské elektronické vadí - je to taková bonzačka na přímo. Když si vzpomenu na svá školéní léta, kdy se mohla sem tam nějaká ta známka zatloct, „zapomenout“, říct ve vhodný okamžik…
@Ivana 85 píše:
@Veveří mne ezakovska vyhovuje,vetsinou jeste nez syn dorazi domu tak uz vim znamky.Nikde nic slozite nehledam akdyz tam ucitelka napise znamku,hned mi to pipne.
strašný ![]()
Dobrý den maminky, chci se zeptat kdo máte ve škole elektronickou žákovskou knížku, stalo se Vám někdy, že jste měli u svého dítěte v pololetních známkách napsanou jinou známku, než poté byla na vysvědčení? Nebo to musí korespondovat s tím, co je na papíře? Děkuji