Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@a12 píše:
jak jako cizi dite?
Když mi takhle mluví někdo na dítě, fakt nechápu. Ještě pochopím Adamka, ale ty patvary.
@g.sandova píše:
Když mi takhle mluví někdo na dítě, fakt nechápu. Ještě pochopím Adamka, ale ty patvary.
aha.. to jsem asi moc nezazila, ze by nekdo pouzival patvary.. i ve skole a skolce rikaj detem normalne..jen jedna sousedka rika mymu synovi obcas dado, my mu tak nerikame a prej mu tak nikdo nerikal a nerika ani ve skole a skolce..
ale ja teda u svych deti zkraceniny pouzivam, nekdy je to moc dlouhy zavolat cely jmenem
@Anonymní píše:
Zdravím..máme doma Eliáška a teď pro druhého kluka jsme nedokázali odsouhlasit jiné jméno, než Erik, i když každý jsme měli úplně jinou preferenci z počátku. Nebylo ale cílem děti pojmenovat podobně a je to jediné, kvůli čemu váhám..co myslíte, není to blbé tahle kombinace?
Klidně bych dala, zase tak podobné nejsou a hodí se k sobě.
@a12 píše:
co je děs na kaje a kamce?tam nic moc podobnýho nevidím..
jim se to asi taky nezdalo podobne, kdyz ta jmena vybirali, ale ted se jim pletou stejne tak, jako vsem.
Nepřijdou mi podobné, naopak. Erik mi přijde jako jedno z nejtvrdších mužských jmen po boku Richarda či Igora. Eliáš je na opačném konci. Ale pokud se obě hodí k příjmení, tak proč ne…
@g.sandova píše:
Jinak nechápu tu zálibu ve zkracování a prznění jmen, třeba Adam a oslovení Áďo nebo Adu, to jdu do vývrtky
Tebe nenapadlo, ze to dite samo vyslovi zajem, jak chce, at ho oslovujeme? Druhy den v zari si posadim druzinu na koberec, kdyz mam novou skupinu a sepisuji si seznam, jak chteji, ze je mam oslovovat. Nez si to zafixuji. A mam ve skupine i Adu, mam tam Jaju (Jaromira). Je nauceny, ze mu doma rikaji Jajo. Mi to prijde hrozne. Ale chce to, tak to pouzivam.
@Kelsey ale to je v pořádku. Jak jsem psala, docela mi vadí, te se automaticky cizí dítě oslovuje šílenou zdrobnelinou nebo tvarem. Proc? Ja taky nemám ráda zdrobneliny a vadí mi, ze mi tak automaticky chtějí ludi říkat. Ja se taky ptám, jak mám oslovovat.
@Kelsey píše:
Tebe nenapadlo, ze to dite samo vyslovi zajem, jak chce, at ho oslovujeme? Druhy den v zari si posadim druzinu na koberec, kdyz mam novou skupinu a sepisuji si seznam, jak chteji, ze je mam oslovovat. Nez si to zafixuji. A mam ve skupine i Adu, mam tam Jaju (Jaromira). Je nauceny, ze mu doma rikaji Jajo. Mi to prijde hrozne. Ale chce to, tak to pouzivam.
Ono hlavně ty malinky děti se samy lip naučí, ze je třeba jaja, nebo brácha Dáda, než Jarda, Jára..
@g.sandova bože ty tvoje názory mě dostávají, tak jako ty nechápeš proč má někdo tendenci oslovovat cizí dítě zdrobnelinou tak jiní si třeba zase tukaji na čelo když voláš na malý dítě v základním tvaru, myslím si že zrovna dětství je období, kdy se spíše oslovuje zdrobnele než „tvrdě“… A nic divného ani na pozastavení na tom nevidím ![]()
@Anonymní píše:
@g.sandova bože ty tvoje názory mě dostávají, tak jako ty nechápeš proč má někdo tendenci oslovovat cizí dítě zdrobnelinou tak jiní si třeba zase tukaji na čelo když voláš na malý dítě v základním tvaru, myslím si že zrovna dětství je období, kdy se spíše oslovuje zdrobnele než „tvrdě“… A nic divného ani na pozastavení na tom nevidím
Děkuji ti za tvůj názor. Ja zase cizí deti a deti kamarádek oslovuje tak, jak jejích rodiče.
A ano překvapilo mě nemile, kdyz mi lidi vymysleli tak příšerné tvary pro dítě, které jsem nikdy před tím neslyšela
@Anonymní píše:
@g.sandova bože ty tvoje názory mě dostávají, tak jako ty nechápeš proč má někdo tendenci oslovovat cizí dítě zdrobnelinou tak jiní si třeba zase tukaji na čelo když voláš na malý dítě v základním tvaru, myslím si že zrovna dětství je období, kdy se spíše oslovuje zdrobnele než „tvrdě“… A nic divného ani na pozastavení na tom nevidím
Ty mas se mnou nějaký problém?
@g.sandova píše:
Děkuji ti za tvůj názor. Ja zase cizí deti a deti kamarádek oslovuje tak, jak jejích rodiče.
A ano překvapilo mě nemile, kdyz mi lidi vymysleli tak příšerné tvary pro dítě, které jsem nikdy před tím neslyšela
Chápu. Taky jsem se ohradila aby neříkali ve škole dceři Kikino, ze není jezevčík. Že má krásné jméno, tak se jí pak p. učitelka zeptala jak ji ma říkat a dcera si sama řekla jak jí to vyhovuje, říká se jí tak dodnes mezi přáteli, jen já jí trapně stále říkám Kristýnko, i když už je dospělá ![]()
@Anna766 píše:
Chápu. Taky jsem se ohradila aby neříkali ve škole dceři Kikino, ze není jezevčík. Že má krásné jméno, tak se jí pak p. učitelka zeptala jak ji ma říkat a dcera si sama řekla jak jí to vyhovuje, říká se jí tak dodnes mezi přáteli, jen já jí trapně stále říkám Kristýnko, i když už je dospělá
zlatá Kristýnka… za myho dětství kristynky byly kristynky, nebo kiki, nebo kristy.. a dneska jsou všechny Kristýny Týny.. ne že by Týna nebyla hezká, ale když jsem byla dítě tak se Týna říkalo jen jedny kristyne, dneska uz neznám kristynu který by se rikalo Kristýna a ne tyna
My máme 4 letou - Táňu, Táničku a roční- Týnku, Týnušku… přímo se píší Táňa a Týna…a co jsem si vyslechla od okolí i třeba od dětské Mudr.- že se nám to bude plést atd. hrozně mě to mrzelo.. páč Týnušku si prosadil tak trochu muž, já si nebyla na sto pro jistá…ale teď vím, že pak v pubertě a později v dospělosti budou obě jména fajn.. ![]()