Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím ![]()
Chtěla bych se zeptat, zda má někdo z přítomných zkušenosti s nadměrným vypadáváním vlasů po užití nouzové antikoncepce v podobě pilulky Ellaone, Postinor a jiné?
V únoru tohoto roku jsem použila nouzovou antikoncepci EllaOne. Cyklus mi to rozhodilo na čtvrt roku, mimo jiné mám i velmi prořídlé vlasy na temeni hlavy.
S vlasy bojuji obecně celý život, ale to v jakém stavu jsou nyní je katastrofální stav. Připadám si jako takoví ti muži s tzv. “přehazovačkou”. Nevím, zda to může mít souvislost a tak mě zajímají zkušenosti ostatních.
Je zde někdo, kdo měl s vlasy po užití nouzové antikoncepce také problémy?
Děkuji ![]()
Sáhne to do hormonů, takže pokud už předtím nebyly úplně ok, tak se to asi stát může. Konkrétně bych řekla, že vyšší bude testosteron, protože řídké vlasy jsou jeden z příznaků vyššího testosteronu u žen. Zvlášť jestli to řídnutí nejvíc probíhá na stejných místech jako u mužů - tj. posouvá se celá linie dozadu (to ale může být i častým nošením utažených culíků), plešatí se na temeni… Další příznaky obvykle jsou vyšší váha, problematická pleť, knírek, chlupy na bradě, diagnostikované PCOS… Jestli tam ale je testosteronová dominance, tak je tam dlouhodobě, jen ten prášek to ještě víc vychýlil. Možná by bylo fajn si ten testosteron nechat změřit.