Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
zajímalo by mě, zda je tu někdo (nebo zda znáte někoho), kdo prodělal při/po porodu embolii plodovou vodou (Embolie plodovou vodou je průnik plodové vody do oběhu matky s následným zablokováním plicního řečiště a vznikem plicní hypertenze. Jedná se o velmi závažnou porodní komplikaci, která se vyskytuje vzácně (1:80 000 porodů)).
Mě se to stalo před 14 dny po absolutně nekomplikovaném těhotenství. Naštěstí jsme oba i s chlapečkem v pořádku, což se dá považovat za zázrak. Snažím se najít nějaké informace o tomto vzácném jevu, ale bohužel toho moc není - vzhledem k tomu, že přeživších bez následků je cca 10 %.
No, pokud se to stava pri jednom porodu z 80tis a v CR jich je rocne kolem 100tis. tak cca jedna udalost rocne a pokud prezije jen kazda desata, tak to jsi asi jedina za 10 let. Samozrejme muzes najit, statistika jsou jenom cisla, ale byla by to velka nahoda.
Kazdopadne mooc blahopreju, ze vsechno dobre dopadlo a preju uz jenom same positiva ![]()
Předně gratuluju k tomu, že ses z toho dostala. Akorát jsem o tom četla, nikoho neznám. Můžu se zeptat: Bylo to při vaginálním porodu nebo císařském řezu?
@Ali-Ali Díky. No sama se z toho nemůžu ještě vzpamatovat… psychicky je to hodně náročné. I když malý mi to hodně vynahrazuje
Hledala jsem informace i na různých anglických stránkách a taky tam toho moc není, což je vzhledem k četnosti pochopitelné. Docela by mě zajímalo, jak je to např. s dalším těhotenstvím, zda se to může stát znovu…
@Cuarentena Díky. Došlo u mě k částečnému odloučení placenty ještě než se stihl rozběhnout porod, byla jsem 4 dny po termínu. Doma jsem omdlela a byla nějakou dobu v bezvědomí. Naštěstí byl doma manžel, který zavolal rychlou a naštěstí jsem se poté ještě probrala… V porodnici zjistili, že se mi vůbec nesráží krev, při vniku plodové vody do krevního oběhu dochází k selhání srážlivosti. Udělali mi akutní císařský řez, malý byl naštěstí úplně v pořádku. Pak mě uvedli do umělého spánku, začala jsem ale masivně krvácet z dělohy… museli mi dodat spoustu krve a krevní plazmy a do délohy dát jakýsi balónek, aby krvácení ustalo. Naštěstí se povedlo. Druhý den mě probrali a naštěstí vše dobré, jen jsem si poležela 5 dní na ARO.
Jsem hrozně vděčná, že jsem to přežila, jen si říkám, co nás ještě čeká… loni v březnu ZT v 19. týdnu kvůli Turnerově syndromu, teď tohle… Chtěla bych ještě aspoň jedno dítě, ale strach bude asi hrozný…
@zzuza Držím moc palce, při příštím těhotenství se asi lékaři rozhodnou preventivně ukončit těhotenství dřív, třeba ve 38. nebo 39. týdnu císařským řezem, aby tomu předešli.
Blahopřeji, že jsi to přežila. Jednou jsem četla jeden lékařem popsaný případ na netu, který nedopadl tak dobře: Miminko umřelo a matka se dostávala z neurologických problémů měsíce a nedostala úplně (je to jako kdyby měla mrtvici).
V jaké nemocnici Tě zachránili? To asi byla nějaká lepší fakultní nemocnice, hádám, že v malé porodnici by si s tím jen tak neporadili. Jestli se to stává tak zřídka, většina lékařů se s tím setká max. 1× za život…
@zzuza vubec nic o tom nevim, ale je skvělé že jste to oba přežili
. Je to tedy skoro zázrak a je vidět že zázraky se dějí ![]()
@zzuza teda mas muj obdiv ze uz premyslis na druhym:) ale jsem rada ze jsi v poradku a malej taky
@Alenaxxxx Bylo to v Brně na Obilním trhu, takže velká porodnice, doktoři byli šikovní. I když operoval mě mladý doktor něco přes 30, který se s ničím takovým nikdy nesetkal, jen ve škole… Primářka na ARO prý to zažila za 20 let šestkrát, s tím, že takto dobře to dopadlo jen jednou…já byla druhý případ.
Většinou opravdu jsou buď neurologické problémy (jako po mrtvici), případně selhávají orgány (ledviny atp.). Zajímavé, že den předtím jsem byla na monitoru a UTZ, vše dobré.
Jinak malej měl Apgar snad 8-9-10, sami doktoři byli překvapení, že je takto v pořádku.
@Cuarentena Jj, to mi doktor říkal taky, příště si celé těhotenství budu píchat heparin kvůli srážlivosti a těhotenství se pak ukončí dříve císařem. Sám byl ale překvapený, že se ho na něco takového ptám
blbé je, že těch případů je tak málo, že jsem se nedočetla, jestli se něco takového může stát dvakrát po sobě. I když je to asi něco jako když do vás udeří kulový blesk…některým šťastlivcům se to může stát i dvakrát.
@kintly
sama se divím… ale hned to teda asi nebude, až se přestanu tak bát.
však se někdy musíš přijít podívat ![]()
V rijnu na to umrela jedna maminka v podoli… dite je ok. pri siti se ji udelalo nevolno a za 5min bylo po vsem…
@zzuza Gratuluju k obrovskymu stesti!
A mam otazku: Nerekl ti dr., proc ten heparin? Dava se na redeni krve pri trombofilnich mutacich (vyssi srazlivost krve)…