Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, sedím tu jak hromádka neštěstí, malý je nedonošený, narodil se ve 29. týdnu, dnes jsou mu dva měsíce a pár dní a třikrát mu nevyšly emise…máme přijít ještě za tři týdny na kontrolní měření a pak nás čeká Praha..je možné, že to má souvislost s jeho nedonošeností? Ještě ani neměl být na světě k dnešnímu dni. A při dýchání hrozně chroptí, jak kdyby měl ucpaný nos, to mi řekli, že má k té nezralosti…holky bojím se, moc.
@míšamarcelka píše:
Dobrý den, sedím tu jak hromádka neštěstí, malý je nedonošený, narodil se ve 29. týdnu, dnes jsou mu dva měsíce a pár dní a třikrát mu nevyšly emise…máme přijít ještě za tři týdny na kontrolní měření a pak nás čeká Praha..je možné, že to má souvislost s jeho nedonošeností? Ještě ani neměl být na světě k dnešnímu dni. A při dýchání hrozně chroptí, jak kdyby měl ucpaný nos, to mi řekli, že má k té nezralosti…holky bojím se, moc.
na papiru k emisim bylo, ze nevybavne emise neznamenaji hluchotu, jen nutnost dalsiho vysetreni. tak drzimpalce.
Náš taky hodně chrochtal a funěl a první emise měl taky nevýbavné (ani ťuk ani jedno ucho). Sestra mě uklidňovala, že to dělá hodně i to, jak funí. Podruhé jsme byli asi po 5 týdnech (už si to moc přesně nepamatuju) a výsledek byl už „jakžtakž“, ale taky až na druhý pokus, protože první měření opět nic. Též držím pěsti.
@míšamarcelka mohu se zeptat, jak jste dopadli? Popř. jestli má někdo zkušenost, že OAE bylo opakovaně nevýbavné a pak se přeci jen podařilo je naměřit? V porodnici je malému zkoušeli měřit 4× ( 2× jeden den a 2× další den - ráno a večer), dneska jsme byli na kontrolním měření na ORL a zase nevýbavná obě ouška
Asistentka mě uklidňovala, že křivka nevypadá nijak zle, ale stejně se to nepodařilo, i když to zkoušela opakovaně..
@jowana Dobrý den mohu se zeptat, jak jste dopadli? My 2× oba uši nevybavne, jdeme potřetí a pak do Prahy pokud nevyjde 3 pokus. Malému je skoro 7 neděl. Na zvuky hlasy a septani nereaguje, spis na hlasite, zvonek, mixér, už jsme dosli i k poklicim a to sebou cuknul- poradil to doktor…
Začínám byt totální psycho, porad něco rachtam, volám na něj a zkoumám reakce… nejsem totálního na myslet na něco jiného ![]()
@cacorecka79
držím palce, ať je vše v pořádku. U nás tak naštěstí bylo, ale nervy jsem z toho měla taky a bohužel i dlouho
V podstatě se to táhlo několik měsíců a až v 5M vyšly emise výbavné. Měření bylo 4× v porodnici a 5× na ORL, kdy na poslední kontrole byla naměřena obě ouška. Na 3. kontrole na ORL mu byla vyčištěna ouška (trochu mázku+seborea, měl jí docela dost) a ono stejně nic
Na 4. dostal kapičky (nějaká ATB myslím) a na další kontrole se konečně zadařilo. Už se ale řešilo, že pokud měření nedopadne, půjdeme na vyš. do Motola. Těžko radit, já viděla, že jsou situace kdy reaguje. Na druhou stranu když jsem se začetla, tak prý reagují (cítí vibrace) i lidé s těžkou poruchou sluchu
Takže pak jsem přestala zkoušet (tleskat, bouchat, rachtat). Bylo mi řečeno, že do těch cca půl roku máme čas a na 3M prý nejde brát otáčení/reagování moc v potaz..taky to prý bývá víc u chlapečků
Kdy máte mít třetí kontrolu popř. pokud do Prahy, tak rovnou na BERA vyšetření?
@jowana jdeme na třetí měření za týden v pondělí, pak právě doporučuje Motol vyšetření BERA. Radila mi, abych malému zašeptala nebo promluvila za hlavou, když ho bude manžel držet a jestli se otočí za zvukem… já vůbec netuším jestli je toho vůbec 7 týdenní miminko schopné. Jsme v 1+1 a absolutní ticho je tu pouze v noci… přes den tu jede myčka pračka, televize, starší syn… takže je tu hluk a jeho to absolutně nerozhazi… když spinká, tak spí…a přes den ho mám v této místnosti. kámoška má známého doktora v Motole, který mi právě vzkázal, že pokud chci mít jistotu, že slyší, ať mu trisknu poklice nad hlavou až bude spát, to jsem udělala a opravdu sebou cuknul, s hluchý dítětem by to prý ani nehlo. Ale pokud píšete že to můžou být vibrace? Jsem z toho jelen… kdyby člověk alespoň věděl, že se to dá třeba operovat, dát do pořádku, že to hned neznamená sluchadla, nebo implantát… ![]()
@cacorecka79 Mě přijde BERA ve 2M docela brzo, obvzlášť, když vidíte, že sem tam reaguje. Na všechny zvuky nereagoval, starší tu taky řádil, takže mi časem i přišlo, že si zvykl. Právě mě to vždy nadchlo, že reaguje a pak 2× zase nic
Možná i s hluchým by to hlo (podle toho v jaké blízkosti by to bylo), ale já časem vlastně tuto myšlenku ani neměla, spíš jsem pochybovala, jak těžkou nedoslýchavost by příp. mohl mít a co by se dělo pak (naslouchátka, operace). Do uší mu už někdo koukal příp. je vyčistil?
Jojo na ORL mu ouška vycistili, ale prý tam nic moc neměl…tam jsem šla po tech emisích. někde jsem četla, že plodova voda může být v usich i rok po porodu…to je přesně ono, jednou zareaguje uklidnim se a pak dvakrát ne…a jsem zas na nervy…
@cacorecka79 takže emise dělají jinde než na ORL? Já s malým byla i v takové komoře, aby bylo úplné ticho. Přístroj může rušit i běžný „šum“, tahání dudlíku, že se hýbe..Nebo pokaždé spal a byl úplně v klidu? Mě by na vyš. v Praze znepokojovalo jen to, že se dělá v narkóze a přijde mi to zatím brzo. Do půl roku má dítě čas, aby se to dalo řešit, než začne žvatlat a reagovat na řeč.
Malé taky u jednoho ucha nenaměřili, chodili jsme opakovaně a pořád nic
, potom nás odeslali do Ostravy, tam musela spát, přilepili jí na hlavičku přísavky, na uši dostala sluchátka a měřilo se, musela být v klidu, první výsledky byly katastrofální a já při cestě domů brečela ;-(. Dokonce i u toho ouška, které v porodnici naměřili, byly výsledky nic moc, v podstatě nám řekli, že uslyší jen zvuky velmi rušné ulice. Jezdili jsem tam potom pravidelně a čím byla starší, o to těžší bylo zařídit, aby u vyšetření spala, či alespoň zůstala v klidu, nicméně se to postupně samo upravovala a to až do té míry, že nám v roce řekli, že pokud do dvou let bude v pohodě mluvit, není potřeba dalších kontrol, což se i stalo
, takže i na začátku horší výsledky nemusí ještě znamenat definitivní stav! Ale je fajn, že se to hlídá už od miminek, aby se mohlo včas něco dělat, aby děti nebyly opožděné ve vývoji, páč to všechno souvisí
.
@jowana my na tom byli v nemocnici po porodu poprvé to mi měřila na pokoji, ale byl tam bordel… druhé miminko dost plakalo, takže o klidu nebyla řeč… a malej nespal a dudal… podruhé jsem šla do nemocnice a měřila to v ordinaci, ale pořád někdo vrzal na chodbě botama, pak praskla dveřmi, pak jel s vozíkem který vzal, malý tahal dudak, zkoušela to s ním i bez něj, ale malej duda docela hlasitě a bez něj tak pořád hýbe pusinkou, jako když ho tam má a to i ze spaní… takže je možné že to bylo tím…? Do komory mě nevzali…